Autor Wątek: Luz na pedale hamulca Auris I - jak poprawić?  (Przeczytany 1908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
Luz na pedale hamulca Auris I - jak poprawić?
« dnia: 14 Listopada 2018, 19:33:38 »
Witam.

Chciałbym zapytać czy ktoś się orientuje czy Aurisie I z 206-2009, albo w Toyotach generalnie, można "podciągnąć" pedał hamulca na tyle, żeby nieco "wyżej brał"? Chodzi mi o czy jest jakiś sposób, żeby hamulec był bardziej czuły i auto szybciej reagowało na wciśnięcie pedału hamulca przy mniejszej sile nacisku? Bo u mnie sytuacja wygląda tak, że zrobiłem hamulce z tyłu, tj. wymiana tarcz, klocków, zacisków i linek końcowych od ręcznego, a auto teraz słabiej reaguje na naciśnięcie pedału hamulca i pedał generalnie ma jakby większą tolerancję zanim zacznie auto zwalniać. Bardzo mnie to denerwuje. Niby hamulce powinny się ułożyć, ale przejechałem jakieś 200-300km i nic się nie zmieniło. Przed wymianą było lepiej niż jest teraz. Może mechanik nieodpowiednio odpowietrzył układ, tego nie wiem. Ale głównie interesuje mnie czy czułość pedału można regulować w jakiś sposób? Czy można zmniejszyć jego skok "jałowy", kiedy to wciśnięcie nic nie powoduje?

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Luz na pedale hamulca Auris I - jak poprawić?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2018, 21:27:42 »
Ja bym jednak zaczął od ilości i jakości płynu hamulcowego + odpowietrzenie układu.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2018, 22:32:35 »
Tak wlasnie zrobie. Ale interesuje mnie czy pedal hamulca mozna "podciagnac" i ustawic tak jak sprzegla? Jest taka techniczna mozliwosc? Ktos probowal cos takiego zrobić?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2018, 08:55:46 »
Dawno temu narzekałem w ASO na pedał hamulca to kierownik serwisu stwierdził, że skrócił skok pedału - po tym było lepiej, ale żadnych szczegółów nie znam (to był chyba 2009 rok)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl