Autor Wątek: Rdza przed tylnimi nadkolami - jak podejść do tematu  (Przeczytany 4231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
Rdza przed tylnimi nadkolami - jak podejść do tematu
« dnia: 21 Listopada 2018, 22:40:21 »
Cześć,
ostatnio sobie zajrzałem pod podwozie i zlokalizowałem dwa ogniska tuż przed tylnimi nadkolami + trochę przypruszoną rdzą belkę pod zbiornikiem paliwa. O ile ta belka schodzi na dalszy plan to zachodzę w głowę jak uporać się z tymi właściwymi ogniskami. Tak by zatrzymać postęp rdzy, a jednocześnie nie dawać całego podwozia do robienia za kilka tys złotych.

Na chłopski rozum to trzeba wpierw zdrapać, ale jak by nie zaszkodzić bardziej niż jest? A potem malować jakimi specyfikami. Podpowiecie jakie są procedury/kolejność/produkty do walki? Pragnę by Auriska była szczęśliwa. Może i czerwony kolorek nadwozia jest super, ale podwozie niekoniecznie takie chciałbym mieć  :|

Poniżej fotki
lewy bok

prawy bok

Belka

Będę chciał tym zająć się na wiosnę/lato bo ponoć w zimie nie robi się takich rzeczy (chyba, że się mylę), ale zbieram wiedzę. I muszę znaleźć w Poznaniu jaki dostępny kanał do zabawy. Ten na którym robiłem fotki został zamknięty dzień po sesji  :-(
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rdza przed tylnimi nadkolami - jak podejść do tematu
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2018, 11:01:27 »
Cześć,
Problem rdzawych nalotów w tylnej części podwozia to według mechaników z Toyoty bardzo częsta przypadłość...
W mojej Aurisce TS (2013) w tym roku "bawiłem się" przeprowadzeniem konserwacji nadkoli, progów oraz podwozia i w przypadku lekkie korozji postępowałem następująco:
1) dokładne umycie podwozia i nadkoli myjką ciśnieniową
2) szczotka druciana wąska i szeroka - ile się dało...
3) APP R-STOP - penetrujący środek antykorozyjny zatrzymujący rozwój korozji międzykrystalicznej na stali, stali ocynkowanej i aluminium.
    Zastosowany na oczyszczoną z rdzy nalotowej powierzchnię izoluje i usuwa wilgoć z ognisk korozji.
4) APP GRUND EP - szybkoschnący podkład epoksydowy przeznaczony do ochrony antykorozyjnej.
5) NOXUDOL 1600 - ciekły środek antykorozyjny o dużej gęstości, przeznaczony do pokrywania podwozia pojazdu oraz wnęk błotników. Dobra przyczepność oraz zdolność zabezpieczenia przed wodą i wilgocią. Efektywne zabezpieczenie przed rozsypywaną na drogach solą.

Jeśli chodzi o podłużnice i wszelkie profile zamknięte zastosowałem środek NOXUDOL 750 SPRAY DO PROFILI ZAMKNIĘTYCH 500ML
Oczywiście odpowiednia temperatura otoczenia do przeprowadzania tego typu prac, odstępy czasowe zgodnie ze sztuką - precyzja ...
Mam nadzieję, że takie działanie pozwoli na kilka lat spokoju z rudą tam gdzie była...

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2018, 11:39:02 »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2018, 11:46:08 »
APP R-STOP - penetrujący środek antykorozyjny zatrzymujący rozwój korozji międzykrystalicznej na stali, stali ocynkowanej i aluminium.

Gdyby ktoś coś takiego wynalazł, to ma nobla z fizyki i chemii jednocześnie. A ludzie w to wierzą  :grin:

Co do reszty procedury, to wszystko fajnie, ale wypadałoby wypłukać i wysuszyć profile zamknięte, a druciankę zamienić na piaskarkę.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2018, 11:58:53 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2018, 16:31:47 »
ostatnio sobie zajrzałem pod podwozie i zlokalizowałem dwa ogniska tuż przed tylnimi nadkolami
A z którego roku jest twoje auto, że tak się dzieje z podwoziem? Już sprawdziłem, 2010 rok, to już ósma zima, trochę sporo. Jeździsz normalnie cały rok? Garażujesz pod chmurką czy pod dachem? Przecież to można odkręcić, odjąć, co się da w rejonie tej rdzy i wyczyścić to dokładnie szczotką drucianą, np. małą wiertareczką i małą drucianą szczotką obrotową i następnie zabezpieczyć jakimś podkładem antykorozyjnym, potem farba chlorokauczukowa, taka, jaką malują jezdnie i na końcu na wierzch Boll do podwozi.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2018, 16:46:33 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2018, 18:07:57 »
W poprzedniej Toyocie przez 13 lat nic nie robiłem. Owszem, jak czytałem na forum o tym, ze trzeba zabezpieczać, że to robicie - to dwa razy w ASO pytałem czy mi tego nie zrobią, a oni mi odradzali, argumentując że zabezpieczenie producenta jest wystarczające. Oczywiście jak się uprę, to mi zrobią i zainkasują kasę, ale pytali po co ? Pewni jesteście, że trzeba poprawiać fabrykę ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2018, 20:09:51 »
Jeździsz normalnie cały rok? Garażujesz pod chmurką czy pod dachem?
auto mam zasadniczo lekko ponad rok, 3 właściciel. Poprzedni właściciel miał Auriskę 4 lata i chyba częściowo garażował (miał garaż i 2 auta)
Przecież to można odkręcić, odjąć, co się da w rejonie tej rdzy
planuję to odkręcić by było dokładniej. Zastanawiam się czy stalowe "przewody" to od układu hamulcowego? i czy można to odgiąć by nie trzasnęło skoro to sztywne
2) szczotka druciana wąska i szeroka - ile się dało...
wyczyścić to dokładnie szczotką drucianą, np. małą wiertareczką i małą drucianą szczotką obrotową
właśnie - na ile sobie pozwolić na ścieranie rdzy? ma być całość starta do litej blachy w rudych miejscach - nie patrząc na podkład czy lakier?

potem ten podkład antykorozyjny - jak zaproponował herkules APP R-STOP - raz przejechać te wyszlifowane "placki" "na zakładkę"  z brzegami nieuszkodzonego lakieru (tu nie będzie na krawędziach szlifowania się wdawała rdza?)

potem farba chlorokauczukowa - to będzie APP GRUND EP  od herkulesa,
a na koniec Boll do podwozi lub NOXUDOL 1600?

próbuję pożenić obie wasze porady - co jest tożsame z czym :)

i właśnie- przed malowaniem miejsca jakoś suszyć/przecierać alkoholem czy inną benzyną? ile pomiędzy kolejnymi etapami?
jaka pora będzie najlepsza na całą zabawę? chodzi by było sucho ileś dni czy też temperatura ma być jak najwyższa?
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2018, 20:14:57 wysłana przez vagon1 »
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2018, 20:22:09 »
vagon1, za dużo tych prostych i oczywistych pytań, że trudno ci na to wszystko odpowiedzieć. Po prostu czyścisz rdzę do gołej blachy, malujesz i po problemie. Robisz w suchy dzień, w plusowej temperaturze, albo w garażu
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2018, 03:21:53 »
Pewni jesteście, że trzeba poprawiać fabrykę ?
Tak. U mnie po 2 latach na łączeniach w podwoziu były rdzawe zacieki. ASO powiedziało że ten typ tak ma i do końca gwarancji nie przegnije. Jeden z pracowników miał ten sam rocznik i te same objawy. To właśnie oni zasugerowali zrobienie dodatkowego zabezpieczenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl