Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 975903 razy)

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2385 dnia: 01 Września 2020, 14:21:29 »
Pytanie mam aprpopo pierwszej wymiany oleju w hybrydzie przy jakich przebiegach wymienialuscie lub wymienicie i jaki olej wam serwis proponowal.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2386 dnia: 01 Września 2020, 14:58:52 »
Pytanie mam aprpopo pierwszej wymiany oleju w hybrydzie przy jakich przebiegach wymienialuscie lub wymienicie i jaki olej wam serwis proponowal.
1700km, 0W16, ale po 15k zamierzam przejść na 0W20.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2387 dnia: 01 Września 2020, 16:35:38 »
Ja wymienie przy 2000 a czemu przechodzisz na 0w20

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2388 dnia: 01 Września 2020, 19:51:59 »
Ja wymienie przy 2000 a czemu przechodzisz na 0w20
Niestety 0W16 przy naszym lecie powyżej 25C ma małą lepkość i bardzo szybko zrywa film olejowy. Po prostu jest zbyt ''rzadki'' ciut lepszy jest 0W20. Generalnie powinien być W30. Ale ten silnik nie jest zaprojektowany pod ten typ oleju. 0W20 jest to jakiś kompromis. Niestety dane techniczne 0W16 nie przekonuje mnie do możliwie pełnej ochrony w wysokich temperaturach.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2389 dnia: 02 Września 2020, 09:07:11 »
Niestety 0W16 przy naszym lecie powyżej 25C
Skoro producent zaleca taki olej, to chyba nie trzeba kombinować. W Japonii są wyższe temperatury niż w Polsce.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #2390 dnia: 02 Września 2020, 09:23:31 »
Pierwszą wymianę oleju będę robił przy przebiegu 10-15000 na zalecany olej 0w16. Nie ma co kombinować.

Są różne szkoły, część zaleca wymianę przy około 2k kilometrów bo silnik na dotarciu. Druga szkoła mówi zgodnie z zaleceniami producenta czyli 10-15k na właściwy olej. Osobiście w takim aucie przychylam się do drugiej szkoły bo raz że po co ulepszać fabrykę, dwa obecnie w mojej mam 60% jazdy na samym prądzie, czyli z przebiegu około 7300 prawie 4400 było na silnikach elektrycznych gdzie spalinowy nie chodził.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2391 dnia: 02 Września 2020, 09:39:19 »
Pierwszą wymianę oleju będę robił przy przebiegu 10-15000 na zalecany olej 0w16. Nie ma co kombinować.

Są różne szkoły, część zaleca wymianę przy około 2k kilometrów bo silnik na dotarciu. Druga szkoła mówi zgodnie z zaleceniami producenta czyli 10-15k na właściwy olej. Osobiście w takim aucie przychylam się do drugiej szkoły bo raz że po co ulepszać fabrykę, dwa obecnie w mojej mam 60% jazdy na samym prądzie, czyli z przebiegu około 7300 prawie 4400 było na silnikach elektrycznych gdzie spalinowy nie chodził.
Każdy robi jak chce. W poprzednim samochodzie też producent nie zalecał wymiany oleju w skrzyni i mostach. Przy 200k miałem zmielony tylny most, a olej wyglądał jak jakaś breja. Europa jest po....a na punkcie ekologii (ślad węglowy produktu + wysokie kary). Zauważ że ten sam producent na innym kontynencie ma już inne zalecenia dla tego samego samochodu. Częstsze wymiany itp. Mój kolega handluje olejami od 30lat. 0W16 jest wyrobem olejopodobnym. Co z tego że spalanie 5l jak ten silnik padnie przy 100-150k, albo zacznie żreć ten 0W16 w ilości 1/100km

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2392 dnia: 02 Września 2020, 11:17:12 »
Mój kolega handluje olejami od 30lat.

Masz rację, każdy robi jak chce. Jednak przez 30 lat trochę mogło się zmienić w kwestii filmów olejowych  :o. Kwestia stosowania dobrego producenta oleju, a nie polecanego przez producenta auta. Taki Ravenol, Millers, czy nawet Motul to całkiem inna jakość niż popularne marki, które można można kupić pomiędzy płatkami śniadaniowymi a marchewką w Auchan czy w Biedrze...
Konkludując - dobry produkt to podstawa.
Kwestia wymiany oleju - przy standardowym silniku pewnie 15kkm, przy turbo 10kkm, przy hybrydzie - sam nie wiem ile tam jest startów, bo to one będą "robiły robotę" przy zużyciu silnika i oleju. Nie mam zdania.
Olej w skrzyni - dawno temu wymieniłem w Escorcie MK7 przy 170kkm (gdy przez swoja głupotę zatarłem synchronizatory biegów) i ten olej nie wymagał wymiany.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2393 dnia: 02 Września 2020, 11:29:07 »

Kolego a jak to sprawdzic ile na pradzie a ile benzyna procent. Ja tez na 0w16 chociaz jest zastanawiajace z tym zrywaniem filmu olejowego

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #2394 dnia: 02 Września 2020, 11:31:54 »
Aplikacja My Toyota na telefonie pomaga w śledzeniu kilku danych.Do ściągnięcia ze sklepu play.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2395 dnia: 02 Września 2020, 11:52:35 »
Masz rację, każdy robi jak chce. Jednak przez 30 lat trochę mogło się zmienić w kwestii filmów olejowych 

Nie to żebym się wymądrzał, pierwszy lepszy artykuł potwierdzający słowa mojego kolegi.

W kwietniu 2013 r. SAE (Stowarzyszenie Inżynierów Przemysłu Samochodowego) wprowadziło nową specyfikację dla olejów o niskiej klasie lepkości w odpowiedzi na zmiany normy J300 Klasyfikacji Olejów Silnikowych. Nowa specyfikacja olejów formalnie oznaczonych jako SAE 16, ma pomóc producentom OEM spełniać coraz surowsze wymagania polityki obniżania zużycia paliwa (CAFE). Jednakże w przypadku olejów o bardzo niskiej klasie lepkości problemem może być trwałość podzespołów.

SAE 16 będzie ?lżejszą? alternatywą dla olejów SAE 20. Głównym celem nowej klasy lepkości SAE 16 jest redukcja zużycia paliwa w silnikach poprzez zmniejszenie tarcia hydrodynamicznego zachodzącego pomiędzy ruchomymi częściami, takimi jak, pierścienie tłokowe, łożyska i elementy układu rozrządu, przy wartościach granicznych lepkości kinematycznej (kV) 6,1 - 8,2 mm2/s w temperaturze 100°C.

W celu dalszego obniżenia zużycia paliwa, dla olejów SAE 16 została zdefiniowana granica lepkości dynamicznej (wysokotemperaturowej). Ustalono minimum wynoszące 2,3 mPa?s przy 150°C. Oznacza to, że po raz pierwszy wartość graniczna określona przez SAE wynosi poniżej 2,6. Chociaż pomoże to obniżyć zużycie paliwa w całym okresie pomiędzy wymianami oleju, może to spowodować przyspieszone zużycie ważnych elementów silnika. Oznacza to konieczność opracowania nowych dodatków odpowiednich dla olejów silnikowych o ultra-niskiej lepkości do zastosowania w silnikach o dużej mocy.

Wraz z wprowadzeniem SAE 16 w kwietniu 2013, dokonano korekty normy J300 odnoszącej się do minimalnych wartości lepkości wysokotemperaturowej dla olejów SAE 20. Poprzednio obowiązujące minimum lepkości kinematycznej mierzonej w 100°C wynosiło 5,6 mm2/s. Jako że dolny zakres wartości lepkości kinematycznej dla olejów SAE 20 nie był wykorzystywany przez producentów OEM, wartość graniczną podniesiono do 6,9 mm2/s, co skutecznie zawęziło zakres olejów SAE 20 i przybliżyło je do olejów wyższej klasy lepkości.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2396 dnia: 02 Września 2020, 12:06:21 »
Chociaż pomoże to obniżyć zużycie paliwa w całym okresie pomiędzy wymianami oleju, może to spowodować przyspieszone zużycie ważnych elementów silnika. Oznacza to konieczność opracowania nowych dodatków odpowiednich dla olejów silnikowych o ultra-niskiej lepkości do zastosowania w silnikach o dużej mocy.

A dodatki opracowano? Jak długo ma być film olejowy przy hybrydzie, która się ciągle włącza?

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2397 dnia: 02 Września 2020, 13:03:36 »
A dodatki opracowano
Nie koniecznie. Ze względu na filtr GPF dodatki są mocno zredukowane, żeby popioły nie zatykały filtr. Znowu czystość emisji spalin, wymusza na producentach olejów na stosowanie mniej dodatków chroniących silniki.
PS: film olejowy jest zrywany w silniku spalinowym często. Inaczej silniki nigdy by się nie zużywały. Im lepszy olej tym lepsza ochrona. Tak jak pisałem 0W20 jest to kompromis, a 0W16 czas pokarze ile motory są w stanie na nim wytrzymać. (Toyota zaleca tylko olej TOYOTA. a wszyscy wiemy że oprócz ceny tam nie ma nic  z PREMIUM).

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2398 dnia: 02 Września 2020, 17:16:46 »
A dodatki opracowano
Nie koniecznie. Ze względu na filtr GPF dodatki są mocno zredukowane, żeby popioły nie zatykały filtr. Znowu czystość emisji spalin, wymusza na producentach olejów na stosowanie mniej dodatków chroniących silniki.
PS: film olejowy jest zrywany w silniku spalinowym często. Inaczej silniki nigdy by się nie zużywały. Im lepszy olej tym lepsza ochrona. Tak jak pisałem 0W20 jest to kompromis, a 0W16 czas pokarze ile motory są w stanie na nim wytrzymać. (Toyota zaleca tylko olej TOYOTA. a wszyscy wiemy że oprócz ceny tam nie ma nic  z PREMIUM).
Kolego a jeszvxe powiedz bedziesz lal toyotowski olej czy inny. Bo rozumiem ze ten 0w16 bedzie z toyoty  a 0w20? A jak z innej marki jak to sie ma do gwarancji

Offline CezJJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2399 dnia: 02 Września 2020, 17:31:10 »
A dodatki opracowano
Kolego a jeszvxe powiedz bedziesz lal toyotowski olej czy inny. Bo rozumiem ze ten 0w16 bedzie z toyoty  a 0w20? A jak z innej marki jak to sie ma do gwarancji

U mnie przy pierwszej wymianie (po ok. 2000 km, w lipcu tego roku) w serwisie sami wlali 0W20 (dokładnie: Toyota TGMO 0W20 AFE 208L).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl