Cześ wszystkim,
Mama już swoją Ravkę - wersja 2.0 l CVT 4x4.
Kilka spostrzeżeń na które nakierowały mnie posty z tego forum:
1. Mirrorlink bez problemów działa z Note9 - mapy google, youtube działają również podczas jazdy. Nie testowałem innych nawigacji typu Waze czy Sygic.
2. Audio w porównaniu do Verso i Qashkaia gra bardzo dobrze. Owszem, fajnie byłoby mieć JBL, ale nie za 5900 zł. Standardowe głośniki mają sporo basu, do zwykłego rekreacyjnego słuchania muzyki są bardziej niż wystarczające.
3. Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne. Auto płynie po drodze. Do tej pory zaliczyłem jeden wypad w góry - Góra Żar. Na trasie z Krakowa spalił 5,3 l/100 km, przy przepisowych prędkościach w porywach do 80-90 km/h, po prawie prostej drodze w składzie 2+2. O spalaniu w mieście jeszcze się nie będę wypowiadał.
4. Dynamika - nie jest najgorzej, a właściwie jest całkiem dobrze. Auto nadaje się do wyprzedzania w trasie, jak również do w miarę sprawnej jazdy po mieście. Jest to mój pierwszy automat, więc nie mam porównania do np. DSG, ale auto się zbiera. Jedyne co trochę drażni, to jeżeli na raz wciskam gaz do dechy, to czuć coś, jakby efekt turbodziury, tzn. słychać silnik, ale auto odjeżdża z pewnym opóźnieniem. Przy dozowaniu gazu, efektu nie ma. Również, przy ostrym przyspieszaniu, w kabinie słychać "ryk" silnika.
5. Przy prędkościach 130-140 km/h , słychać w kabinie pęd powietrza.
6. To co denerwuje to: brak regulacji pod lędźwie po stronie pasażera, aczkolwiek fotel jest wygodny,
7. Bardzo szybko rysują się plastiki w bagażniku.
8. Brak automatycznego załączania funkcji Follow me home - taki szpanerski buzer w garażu podziemnym:-)
9. Uwaga na alarm Vodafone, w pewnym stopniu zmienia on logikę działania systemu bez kluczykowego, np. otwieram klapę bagażnika lub zapinam pasy dzieciom na tylnej kanapie, a ten zaczyna piszczeć. Tak jakby centrala nie widziała sygnału karty. Przy otwarciu auta i zajęciu pozycji za kółkiem tego problemu nie ma. W czwartek jadę sprawdzić alarm, i wyrobić drugi pilot, notabene, za 300 zł (2 kluczyki elektroniczne do toyoty w komplecie, kupując alarm dostaje jeden pilot/kartę za drugi trzeba dopłacić).
Generalnie jestem bardzo zadowolony z auta, w stosunku do Verso którym jeździłem 7 lat, w/w wady są marginalne. W Ravce słychać szum w kabinie przy dużych prędkościach, w Verso to już huk, audio to jak sprzęt audiofilski, a dynamika auta rodem z f1

. W nissanie 1.2 turbo również nie było tak przyjemnie jak w moim nowym aucie.