Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973784 razy)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #705 dnia: 06 Maja 2019, 08:33:51 »
To znowu Ty, prostaku ?
mam prośbę, abyS  się ode mnie odczepił, dobrze ?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #706 dnia: 06 Maja 2019, 08:54:40 »
Może Twój samochód albo Twój telefon są wyjątkowe skoro wielu innych ma problem z korzystaniem a tych aplikacji.

Mój samochód nie różni się od Twojego (RAV4 gen. 5), telefon zapewne tak.
Stąd można wyciągnąć wniosek, że to nie wina samochodu .... ani Mirrorlinka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #707 dnia: 06 Maja 2019, 09:03:17 »
Ogólnie to wina pewnie samej technologii, te wszystkie mirror linki, smart viewy i pochodne chodzą jak chcą.
U mnie przekazywanie ekranu na TV Lg generalnie działa, z tym że nie zawsze, na Samsungu trochę lepiej, bo Samsung -> Samsung.
Do tego dochodzą różne wersje Androida, itd, itp.
Trzymajmy lepiej kciuki za AA, choć jak czytałem na forach, tu też się cuda dzieją.

Ps. Moja Ravka stoi od dziś rana na Oceanie Indyjskim, tak więc coraz bliżej :-)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #708 dnia: 06 Maja 2019, 09:08:18 »
Wszystko się zgadza, dlatego też zanim zdecydowałem się na Sygica, przetestowałem go na wskroś na telefonie żony, by w końcu go zawłaszczyć (telefon).
Koszt nawigacji 60 euro zamiast 3200 PLN. Jak dla mnie dobry interes.
Testowałem kilka aplikacji typu "obraz" (Miracast), tu jak to wynika z logiki: ruszasz - obraz znika (trudno, żeby oglądać film jadąc samochodem).

Co do AA - zapewne też nie będzie bezboleśnie .... jeśli w ogóle będzie  :o

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #709 dnia: 06 Maja 2019, 09:12:38 »
MirrorLink i Miracast. Wyjaśniam.

Metodami prób i błędów udało mi się uzyskać efekt czyli działanie jednego i drugiego. Oglądałem różne poradniki ale większość jest zbyt stara i wiele aplikacji już nie działa.

Dla początkujących w tym temacie. Najważniejsze to zacząć od doboru odpowiedniego telefonu. Nie wiem czemu, ale najlepiej mi sprawdził się SONY z serii Xperia Z. (tak jak wspomniano gdzieś wyżej, Samsungi z serii A i S też ale różnie z tym bywa). Może ktoś będzie miał z Was LG (mi się nie udało). Podobno LG ma najlepsza aplikację pod Mirorlinka (LG MirrorDrive)

Po kolei (Miracast):
1. Mój wybór padł na starą Xperie Z3 Compact
2. Po włączeniu opcji w telefonie Przesyłaj ekran (Nie mylić z opcją Cast / ScreenCast lub DLNA) w ToyotaTouch2 (TT2) w menu znajdujemy MiraCast i klikamy wyszukując urządzenia
3. Po znalezieniu urządzenia klikamy połącz i mamy ekran telefonu w TT2

To tyle z opcją Miracast. W miarę szybko i bezproblemowo (zaznaczam jednak że problemy to głównie wina telefonów, więc miejcie na względzie model). Oczywiście działa tylko na postoju. Pewnie jakiś magik może to obejść bo czujnik zsynchronizowany jest ze skrzynią lub z hamulcem postojowym.
Miracast służy mi w zasadzie tylko w ekstremalnym korku. Ot zwykły bajer.

Teraz dalej (MirorrLink):
Tutaj należy ściągnąć na telefon aplikacje które z tym współpracują. Mi udało się jedynie z Nawigacją Sygic oraz RockScout.
1. Mam nadal Sony Xperia Z3 Compact
2. Podłączamy kabel USB
3. W opcjach Audio wybieramy podmenu Aplikacje
4. Na ekranie zobaczymy ikony aplikacji które współpracują z MirrorLinkiem (czyli dwie wyżej plus ew. Spotify)
5. Po kliknięciu wyświetla nam się aplikacja z jej dostępnymi opcjami (niestety ubogo)
6. Mnie Sygic nie zainteresował. Pozatym czas włączania całości jest nie adekwatny do uzysku w postaci nawigacji.

Podsumowanie:
Pewnie Was nie zaskoczę ale ani jedna opcja ani druga w dzisiejszych czasach nie spełni naszych wymagań.
Oczywiście można próbować rootować telefon i kombinować z softem tak żeby więcej aplikacji "ożyło". Tylko należy zadać sobie pytanie po co. Ja i tak na to straciłem za dużo czasu.
Osobiście zostałem przy Miracast i od czasu do czasu włączam YT na ekranie lub mapy Google. Ale tylko na postoju :/

Pozostaje nieśmiertelny Bluetooth.

Jeżeli gdzieś opis jest zbyt lakoniczny to dajcie znać. Doprecyzuję.

P.S. Ktoś gdzieś kiedyś pisał że działa na postoju ze względu bezpieczeństwa. No cóż... nie mi to oceniać, ale gdybym miał wszystko na wyświetlaczu TT2 to nie sięgałbym po telefon i/lub nie zmniejszał pola widzenia przyczepionym telefonem do szyby. W kwestii użyteczności i możliwości innowacji (telefon i samochód) to jeszcze długa droga dla branży motoryzacyjnej - jeszcze dłuższa dla Toyoty. Ale jest małe światełko o którym wspominał Pertyn. No i jest Aygo... w którym o dziwo całość działa jakby poziom lepiej (sam ekran jakby nawet miał lepszą rozdzielczość)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #710 dnia: 06 Maja 2019, 09:12:58 »
Łaziłem po różnych forach i stronach Toyoty i doszedłem do wniosku, że dokupienie nawigacji później wiąże się z zamontowaniem czegoś sprzętowego w radiu.
Coby się nie okazało, że AA będzie czegoś wymagał z nawigacji.

Nawiasem, fajną rzecz znalazłem w akcesoriach - router 4G. Ciekawe jaka cena...

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #711 dnia: 06 Maja 2019, 09:30:03 »
są zbędne dla każdego. To nie miejsce dla Ciebie i takiej postawy. Człowieku opamiętaj się !!!!

proszę wypowiadaj się za siebie. Zobacz sobie ilość wiadomości od @bankroot   ,więc w porównianiu z twoimi 9. ma prawo wypowiadać się i doradzać w temacie obsługi RAVki 5tej generacji,bo o ile dobrze pamiętam jest pierwszym właścicielem tego samochodu w Polsce. Kto jak nie on zna ten samochód najdłużej z nas wszystkich. Ja osobiście czytam z zaciekawieniem każdą jego wypowiedź i myślę ,że jeszcze wielu innych też. Czasami też wydaje mi się ,że ludzie po prostu zadają pytania,wałkowane po kilka razy,nie przeczytawszy wcześniejszych wątków,więc na pewno takie rzeczy denerwują.
Pozdrawiam

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #712 dnia: 06 Maja 2019, 09:33:06 »
bo o ile dobrze pamiętam jest pierwszym właścicielem tego samochodu w Polsce

Podobno drugim :).

Dziękuję za wsparcie i miłe słowo. Staram się jak mogę, chociaż jak widać nie zawsze mi wychodzi.
Nigdy nie mam zamiaru nikogo urazić ani robićć z siebie nie wiadomo jakiego mądrali.
@gregstone - wyciągam rękę na zgodę .... przepraszam za zbyt ostre słowa.

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #713 dnia: 06 Maja 2019, 09:37:10 »
bo o ile dobrze pamiętam jest pierwszym właścicielem tego samochodu w Polsce

Podobno drugim :).

nieważne ,ale najbardziej doświadczonym,więc raczej wiesz co piszesz .pozdrawiam

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #714 dnia: 06 Maja 2019, 11:07:49 »
Tak mi się przypomniało. W salonie podpytajcie o zaprogramowanie kluczyka. Z tego co wiem to przegapiłem możliwość ustawienia otwierania i domykania szyb kluczykiem.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #715 dnia: 06 Maja 2019, 11:19:54 »
Łaziłem po różnych forach i stronach Toyoty i doszedłem do wniosku, że dokupienie nawigacji później wiąże się z zamontowaniem czegoś sprzętowego w radiu.
Coby się nie okazało, że AA będzie czegoś wymagał z nawigacji.

Nawiasem, fajną rzecz znalazłem w akcesoriach - router 4G. Ciekawe jaka cena...

Przyznam, zastanawiałam się nad tym, jako, że chciałam założyć kamerkę z ParkingMode z dostępem do chmury, ale w takiej sytuacji router musiałby chodzić 24h/dobę, czyli tak naprawdę potrzebowałabym router z powerbankiem.
Ale generalnie router 4G w samochodzie może być fajną opcją.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #716 dnia: 06 Maja 2019, 11:25:00 »

Z tego co wiem to przegapiłem możliwość ustawienia otwierania i domykania szyb kluczykiem.

W instrukcji pod koniec jest cała lista rzeczy, które można ustawić z poziomu multimediów, licznika i wyłącznie serwisu.

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #717 dnia: 06 Maja 2019, 11:42:53 »
Zatem sprawdzę raz jeszcze. Może jednak przestawię tą opcję sam :)

Edit: Czytanie instrukcji trudna rzecz :) Tylko u dealera możemy to ustawić. :/
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2019, 12:09:28 wysłana przez m_r »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #718 dnia: 06 Maja 2019, 16:05:23 »
Czytanie instrukcji trudna rzecz  Tylko u dealera możemy to ustawić.

No, toteż ja w oczekiwaniu na samochód instrukcję przeczytałem już 2 razy. I raz instrukcję do multimediów.
Ale faktycznie, dzięki za zwrócenie uwagi na te ustawienia, pewnie bym o tym zapomniał.
(Najwyżej można to ustawić na kolejnym przeglądzie, tylko pewnie nie za darmo :-()

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #719 dnia: 06 Maja 2019, 17:09:53 »
Czytanie instrukcji trudna rzecz  Tylko u dealera możemy to ustawić.

No, toteż ja w oczekiwaniu na samochód instrukcję przeczytałem już 2 razy. I raz instrukcję do multimediów.
Ale faktycznie, dzięki za zwrócenie uwagi na te ustawienia, pewnie bym o tym zapomniał.
(Najwyżej można to ustawić na kolejnym przeglądzie, tylko pewnie nie za darmo :-()

czy jest możliwość przeczytania polskiej instrukcji online??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl