Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974404 razy)

Offline Rawczak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Raw4plugin
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2775 dnia: 30 Marca 2022, 13:16:34 »
Moja Dynamic weszła w produkcję 14 marca i dziś 30 marca opuściła fabrykę. Widać produkcja plugin trochę dłużej trwa. Zobaczymy jak z transportem będzie.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #2776 dnia: 30 Marca 2022, 21:59:35 »
Kiedy na Waszym profilu mObywatel pokazała się informacja , że już jesteście właścicielami samochodu?
Po zarejestrowaniu przez Dilera auta ,czy po zarejestrowaniu auta i podpisaniu odbioru oraz ubezpieczeniu samochodu?

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2777 dnia: 30 Marca 2022, 23:07:50 »
Kiedy na Waszym profilu mObywatel pokazała się informacja , że już jesteście właścicielami samochodu?
Po zarejestrowaniu przez Dilera auta ,czy po zarejestrowaniu auta i podpisaniu odbioru oraz ubezpieczeniu samochodu?
Zgaduję, że jak wydział komunikacji wklepie do cepiku (pewnie od razu przy rejestracji), a ten wypluje jakiś export do mobywatela.

Offline izziaa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #2778 dnia: 31 Marca 2022, 10:38:57 »
Nie tak szybko, ja czekałam 30 dnia aż pojawi mi się aktualny przegląd samochodu w aplikacji.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2779 dnia: 31 Marca 2022, 10:51:24 »
Dzięki.  :-)
To zapytam inaczej : Jak długo był samochód u Dilera od momentu dostarczenia go aż  do odbioru?
SMS o dostarczeniu przyszedł w sobotę , we wtorek rano powiadomiono mnie iż mogę wpłacać pieniądze co zaraz zrobiłem (przelew zwykły)i przesłałem potwierdzenie.
Mają mi jeszcze założyć parę drobnych rzeczy (kamera, chlapacze , listwy) i zarejestrować samochód.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2780 dnia: 31 Marca 2022, 11:13:21 »
To zapytam inaczej : Jak długo był samochód u Dilera od momentu dostarczenia go aż  do odbioru?
SMS o dostarczeniu przyszedł w sobotę , we wtorek rano powiadomiono mnie iż mogę wpłacać pieniądze co zaraz zrobiłem (przelew zwykły)i przesłałem potwierdzenie.
Mają mi jeszcze założyć parę drobnych rzeczy (kamera, chlapacze , listwy) i zarejestrować samochód.
Mój jeszcze nie dojechał nawet do PL, ale we wtorek wypytałem dilera jak to wygląda.
Po opłaceniu dostaję papiery i muszę go zarejestrować. Dopiero jak będzie zarejestrowany, to mogą otworzyć zlecenie i montować dodatkowe rzeczy. Podobno nie mogą zamontować haka przed zarejestrowaniem ze względu na przepisy (waga się zmienia i dane wpisane w papiery wtedy nie są prawdziwe)...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2781 dnia: 31 Marca 2022, 11:40:30 »
U mnie od 22.03 "produkcja w Toku". Ile to zazwyczaj trwa? 10 dni? Czy do wtorku?

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2782 dnia: 31 Marca 2022, 11:44:50 »
U mnie od 22.03 "produkcja w Toku". Ile to zazwyczaj trwa? 10 dni? Czy do wtorku?
U mnie sms "produkcja w toku" 21.02, a sms "opuściła fabrykę" 04.03

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2783 dnia: 31 Marca 2022, 12:30:22 »
Mój jeszcze nie dojechał nawet do PL, ale we wtorek wypytałem dilera jak to wygląda.
Po opłaceniu dostaję papiery i muszę go zarejestrować. Dopiero jak będzie zarejestrowany, to mogą otworzyć zlecenie i montować dodatkowe rzeczy. Podobno nie mogą zamontować haka przed zarejestrowaniem ze względu na przepisy (waga się zmienia i dane wpisane w papiery wtedy nie są prawdziwe)...

Ja zleciłem Dilerowi rejestrację ,tradycyjnie z cyfrą "7".
Zapytałem bo wiele osób mówi , że to długo trwa i pojawiła się teoria spiskowa  :-), że może porysowali auto lub coś w tym stylu więc malują element a to trochę trwa.
Przesądny nie jestem ,ale jutro 1 kwietnia piątek a mawiają "Piątek zły początek". :cheesy:

Poprę to takim przykładem  :-)
Tydzień temu wystawiłem Suzuki Vitarę na sprzedaż za ponad 66tyś zł. Pierwszy telefon, wieczorem spotkanie , przyjechała prawie cała rodzina też z Krakowa , podobał się samochód więc zapadła decyzja , że spotykamy się w piątek o 18-tej.
W piątek nastąpiło spotkanie , spisaliśmy umowę, sprawdziliśmy swoje dane , dane auta , wsadziłem letnie koła z oponami do bagażnika i przed podpisaniem umowy kupna/sprzedaży poprosiłem o przelew.
Jako, że kupcem był pan ok 70-tki sprawę w swoje ręce wziął jego syn i miał zrobić przelew z telefonu ojca natychmiastowy na moje konto.
Owszem zrobił ale normalny.
No to mamy klops mówię , nie mam kasy na koncie więc umowy nie podpisuję i go nie wydam.
Była dość długa dyskusja, wszystko bardzo grzecznie , próbowano ten przelew cofnąć ale się nie udało bo bank już chyba nie pracował. Zaznaczam , że konta mieliśmy w różnych bankach.
Gość pokazuje przelew w telefonie na moje konto ale to mnie nie przekonuje.
Obydwoje nie mieliśmy w tym momencie wśród znajomych żadnego prawnika aby nam doradził i sprzedaż/kupno przełożyliśmy  na  poniedziałek 28.03.
W ten dzień o 11 rano otrzymuję kasę , wysyłam SMSa do kupca i wieczorem sprzedaję samochód wcześniej przygotowując nową umowę.
Myślę, że ten weekend cała rodzina nie zbyt dobrze go przespała.

A ja jak dziś dostanę informacje, że auto jest gotowe to mimo tego odbiorę go jutro w piątek . :grin: Będzie już na letnich oponach.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2784 dnia: 31 Marca 2022, 12:59:36 »
Już mam info na mPojazd. Jest '7" . Pytanie nieaktualne.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2785 dnia: 31 Marca 2022, 13:13:21 »
No to mamy klops mówię , nie mam kasy na koncie więc umowy nie podpisuję i go nie wydam.
Umowę mogłeś podpisać z klauzulą, że wydanie auta nastąpi po wpłynięciu środków na konto w terminie nie dłuższym niż ....
Byłby "wilk syty i owca cała". ;) a tak to rzeczywiście kupujący mógł mieć czarne myśli przez weekend.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 13:15:42 wysłana przez Markid »

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2786 dnia: 31 Marca 2022, 13:27:06 »
rejestrację ,tradycyjnie z cyfrą "7"
?
Chodzi o posiadanie cyfry "7" na tablicy rejestracyjnej?

Który dealer rejestruje auto za Ciebie? Mnie kazali zasuwać z papierami do urzędu. (Romanowski)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2787 dnia: 31 Marca 2022, 13:31:54 »
Umowę mogłeś podpisać z klauzulą, że wydanie auta nastąpi po wpłynięciu środków na konto w terminie nie dłuższym niż ....
Byłby "wilk syty i owca cała". ;) a tak to rzeczywiście kupujący mógł mieć czarne myśli przez weekend.
Przecież kupujący mógł skorzystać z przelewu natychmiastowym, a tak niewielkie prowizje to im kosztowało trochę nerwów w weekend

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2788 dnia: 31 Marca 2022, 13:53:11 »
Przecież kupujący mógł skorzystać z przelewu natychmiastowym
Mógł oczywiście ale może się pomylił, a podpisanie odpowiednio zabezpieczonej umowy nie stanowi większego ryzyka dla sprzedającego. Najwyżej nie wyda auta kupującemu.
Przecież formę zapłaty przelewem z kilkudniowym terminem płatności stosuje się bardzo często w przypadku sprzedaży nieruchomości gdzie kwoty są często 10x wyższe - tam tez się stosuje zapis, że wydanie nieruchomości nastąpi po wpłynięciu środków na konto sprzedającego.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 14:00:50 wysłana przez Markid »

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2789 dnia: 31 Marca 2022, 14:02:01 »
Napisałem wcześniej , że miał zrobić przelew natychmiastowy ale zrobił zwykły , przez pomyłkę. Pierwszy raz to robił nie swoim telefonem a ojca i ten ostatni autoryzował.
Na umowie zaznaczone było , że po otrzymaniu pieniędzy sprzedający przekazuje samochód kupującemu.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 14:05:22 wysłana przez JKrakus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl