Autor Wątek: Toyota Safety Sense  (Przeczytany 3123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukmaster80

• Prawie Toyot
Toyota Safety Sense
« dnia: 09 Grudnia 2018, 14:18:56 »
Witam serdecznie. Posiadam Corollę od jakiegoś roku, jednakże od wakacji pojawiły mi się problemy z Toyota Safety Sense. Najpierw pojawia się komunikat o wyłączeniu tego systemu, a zaraz potem szaleją wszelkiego rodzaju żółte kontrolki. Pojawia się problem z kierownicą i hamulcami. Wyłączanie i ponowne odpalanie nie pomaga. Ostatnio nawet wyłączyło klimatyzację. Czasami trzeba wyłączyć i poczekać parę godzin. Czy miał już Ktoś może podobny problem i jak to zostało rozwiązane? Moje ASO ogranicza się do kasowania błędów i magicznych opowieści o bezdechu silnika.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Toyota Safety Sense
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2018, 17:17:45 »
opowieści o bezdechu silnika
co to jest bezdech silnika ?
Moje ASO ogranicza się do kasowania błędów
zmień ASO
pojawiły mi się problemy z Toyota Safety Sense. Najpierw pojawia się komunikat o wyłączeniu tego systemu, a zaraz potem szaleją wszelkiego rodzaju żółte kontrolki.
zrób nagranie i pokaż w ASO, jak cię oleją wysłałbym do TMP - auto wciąż na gwarancji ?
Pojawia się problem z kierownicą i hamulcami.
czym to się objawia ?
nie będę dywagował co sie mogło zepsuć, ani mądrzył, bo nie mam zielonego pojęcia. Przede wszystkim potrzebny jest jakiś ogarnięty człowiek (elektryk, elektronik) w ASO, jeżeli auto wciąż jest na gwarancji. Wpierw zmieniłbym ASO, jak w kolejnych serwisach pieprzyliby mi o bezdechu poskarżłbym się w TMP
E18_Prestige_MultidriveS

Offline lukmaster80

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2018, 07:19:19 »
Niestety nie wiem co to jest bezdech, nawet wujek google nie wie. Problem objawia się tym, że najpierw pojawia się komunikat o wyłaczeniu Safety Sense, a następnie to już różnie np. raz wyłączyło wspomaganie kierownicy, abs i klimę, raz klimę, raz pojawiły się kontrolki o awarii silnika i wyłączyło wspomaganie kierownicy i abs. Za każdym razem dokumentuję to nagraniami video i zdjęciami, które następnie pokazuję w serwisie. Samochód jest na gwarancji, a ASO niby dostaje co roku nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca w rankingu...

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2018, 08:19:08 »
Jak auto w czasie jazdy potrafi wyłączyć Ci wspomaganie czy ABS czy inne moduły to ewidentnie stwarza bezpośrednie zagrożenie w ruchu drogowym i nie możesz się nim po drogach poruszać !!!

W trybie pilnym pisz ( i jednocześnie dzwoń) do TMP niech Ci wskażą ASO, które ma odpowiednie kwalifikację aby Ci tą awarię usunąć. Jak wskazane ASO nie chce  awarii usunąć to niech Ci dadzą to na piśmie i wtedy zostaje droga sądowa do wyegzekwowania swoich praw.

Musisz być nieustępliwy !!!!!

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2018, 09:00:26 »
Po miejscu zamieszkania domniemam, że chodzi o ASO Dobrygowski w Lubinie?
Spróbuj jak kolega radził pojechać do innego ASO. w okolicy masz ich sporo (Długołęka Dobrygowski, Bielany Nowakowski, Wałbrzych Nowakowski). Wszystkie mają dobre opinie. U mnie wyłączanie Safety Sense było spowodowane zaparowywaniem szyby w miejscu kamery. Byłem ostatnio w ASO, gdzie montowali mi grzałkę. Od teraz problem się nie pojawia. U Ciebie to jakaś dziwna sprawa, że wyłączają się podstawowe funkcje bezpieczeństwa w aucie jak ABS. Tu jest jakiś problem ze sterowaniem i nie wiem jak ASO tłumaczy to bezdechem silnika (sztuczne oddychanie czy co?). Jedź do innego ASO, wysyłając wcześniej maila z opisem problemu i filmami!
Spalanie - Motostat.pl

Offline lukmaster80

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2018, 10:34:21 »
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Na chwilę obecną samochód stoi w ASO i czekam co tym razem zrobią i powiedzą.

Offline lukmaster80

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2018, 12:09:43 »
Problem rozwiązany, uszkodzeniu uległ regulator zaworów valvematic.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2018, 09:50:04 »
Dziwne jak regulator zaworów wpływa na system Toyota Safety Sense oraz wspomagania i ABS? Czy to była jedyna usterka? ASO Lubin to naprawiało? Napisz w szczegółach jak wyglądał proces naprawy od oddania auta po odbiór.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2018, 09:51:53 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl