Autor Wątek: Check list przy odbiorze nowego samochodu  (Przeczytany 14251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
Check list przy odbiorze nowego samochodu
« dnia: 10 Grudnia 2018, 18:03:12 »
Witam wszystkich
W piątek odbieram nowy samochód. Ponieważ zawsze przy tym są emocje czy mógłby mi ktoś z forumowiczów zaproponować check listę , co sprawdzić ?
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat elektrycznie otwieranego bagażnika. Warto ?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Check list przy odbiorze nowego samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2018, 18:56:58 »
W piątek odbieram nowy samochód

czy mógłby mi ktoś z forumowiczów zaproponować check listę , co sprawdzić ?

1) czy marka i model są zgodne z zamówieniem
2) czy samochód jest rzeczywiście nowy

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2018, 19:12:28 »
Przejechać wszystkie blachy czujnikiem grubości lakieru.
Poprosić o kopię CMR, na którym ten samochód przyjechał do dealera (sprawdzić wpisy o uszkodzeniach w transporcie).
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2018, 19:14:16 »
Witam wszystkich
W piątek odbieram nowy samochód. Ponieważ zawsze przy tym są emocje czy mógłby mi ktoś z forumowiczów zaproponować check listę , co sprawdzić ?
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat elektrycznie otwieranego bagażnika. Warto ?

Warto sprawdzić czy alarm dobrze działa, jeśli masz kartę proxy Vodafone oraz poprosić o wyciąg z homologacji (najlepiej wcześniej).

Pewnie fajnie też wcześniej poprosić aby nalepka na słupku miała wszystkie dopuszczone do użytku rozmiary opon.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2018, 19:14:44 »
to ze nowy nie znaczy ze idealny i pozbawiony wad takze zycze Ci jak najmniej powrotow do ASO

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2018, 19:21:53 »
Poprosić o kopię CMR, na którym ten samochód przyjechał do dealera (sprawdzić wpisy o uszkodzeniach w transporcie).
Z calym szacunkiem ale jakbym zaczal jezdzic pod salonem z czujnikiem grubosci lakieru po aucie to wyszedlbym na mega janusza bo po 1. nikt by nie szpachlowal tak trudnych do wyprowadzenia elementow a po 2. jak juz ktos faktycznie chce spac spokojnie niech to zrobi za brama salonu,gdybym latal z czujnikiem pod salonem Ci ludzie nie traktowaliby mnie w przyszlosci powaznie a wierzcie mi dobre stosunki z salonem i kultura procentuja,ja u siebie w ASO wymieniam 18calowe opony z Tmps za 70zl,janusze placa wiecej
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2018, 19:26:26 wysłana przez dibo75 »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2018, 22:00:49 »
Jak odbierałem Aurisa w ASO w Bydgoszczy, to osoba przekazująca obleciała samochód z elektronicznym miernikiem grubości lakieru i wyniki nanosiła na jakiś arkusz. Myślałem, że to standardowa procedura.
Ta osoba nie cieszyła się, że jej zaglądam przez ramię.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2018, 23:15:51 »
Na tym się nie znam i nie mam dostępu do czujnika.

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2018, 23:17:36 »
to ze nowy nie znaczy ze idealny i pozbawiony wad takze zycze Ci jak najmniej powrotow do ASO
Dziękuję, mam nadzieję że będzie się sprawować jak Avensis którego kiedyś miałem.

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2018, 23:21:15 »
Miałem na myśli bardziej porady typu gdzie szukać usterek. Dokumenty sprawdzone, homologację widziałem i mam kopię. Sprawdzę czy nie porysowany lakier i na co jeszcze zwrócić uwagę ? Jakie są najczęstsze wady fabryczne ?

Offline greg ko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudnia 2018, 08:15:11 »
Ja poprosiłem i pan w salonie w mojej obecności zrobił pomiary. Jedyne co się dowiedziałem to to że warstwa lakieru jest coraz cieńsza :(  na naszych samochodach i że wszystko jest OK.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudnia 2018, 09:28:38 »
po 1. nikt by nie szpachlowal tak trudnych do wyprowadzenia elementow

Kiedyś prowadziłem magazyn Mercedesów Vito. 90%, które zjechało z lawet wymagało (i miało robione na koszt ubezpieczyciela firmy transportowej) poprawek lakierniczych po transporcie (jechały z Niemiec).
Dlatego obecnie na nowych samochodach stosuje się folie na czas transportu. Czy na Toyotach też?

Z calym szacunkiem
Nie lubię tego zwrotu. Dla mnie oznacza, że szacunek właśnie się skończył gdy to usłyszałem/ przeczytałem. Wolę zwrot "Proszę wybaczyć, ale ..."
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudnia 2018, 11:04:33 »
Z calym szacunkiem ale jakbym zaczal jezdzic pod salonem z czujnikiem grubosci lakieru po aucie to wyszedlbym na mega janusza bo

No zobacz, a mnie zrobił to (fakt na moją prośbę) pracownik salonu ich sprzętem - dla mnie nie było to nic wielkiego (dla nich chyba też nie). Zresztą jak zostawiasz samochód w rozliczeniu to sprawdzają wszystko jak leci - Janusze? To nie Januszowanie, a po prostu dbanie o swój dobrostan, coby nie być głupim Jasiem, co łyka wszystko jak pelikan na karpniku.

Echhh...

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Grudnia 2018, 11:31:35 »
ciekawy watek....

faktem jest, ze zostawiajac auto w rozliczeniu jest ono gruntownie sprawdzane przez dealera....
czy taka sama kontrola przy odbiorze fabrycznie nowego samochodu moze kogos obrazic....raczej nie powinna...no chyba, ze faktycznie mamy pojazd po jakiejs naprawie w wyniku uszkodzen..np transportowych (malowanie)..

czy mamy mozliwosc negocjacji ceny jesli przy takim tescie okaze sie, ze jakis element nadwozia byl naprawiany i malowany....czy mozemy odstapic od transakcji ze zwrotem zaplaconej zaliczki....jak to jest ?
mamy jakies prawa czy nie za bardzo...?

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Grudnia 2018, 12:41:38 »
Oprócz latania z miernikiem naokoło auta polecam jeszcze wziąć ze sobą trzech wąsatych mechaników,niech rzetelnie się przyjrzą... :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl