W jednym z salonów na Lubelszczyźnie powiedziano mi że się oleju nie wymienia (ba, że się nie da - dla tych "speców"). Natomiast w salonie na Podkarpaciu powiedziano mi że warto wymienić olej raz na te 60-90 tysięćy - koszt kołem 3 stówek i trzeba zostawić auto na parę godzin. Co serwis to inni ludzie - mniej lub bardziej kompetentni. Zdecydowanie bardziej bym zaufał tym bardziej pracownikom serwisu z Podkarpacia bo mieli praktyczną wiedzę odnośnie swojego produktu niż ci z Lubelskiego (co chyba mi ulotki dyktowali).
Ja stosuję się do tego co jest napisane w instrukcji i książce serwisowej, nie do tego co mówią mechanicy lub doradcy serwisowi.
W książce serwisowej stoi -
Płyn bezstopniowej skrzyni biegów (CVT) i przedniego mechanizmu różnicowego - co 60/4 lata (S). W instrukcji jest dopisek - sprawdzenie i ewentualnie dolewka.
Wiesz - kiedyś należało olej w silniku wymieniać co 5 tys. Potem co 10 tys. Teraz standard to 15 tys., a mimo tego część mechaników przywiązana jest do interwału 10 tys. i z uporem maniaka zaleca wymieniać olej częściej niż owe 15 tys. Może więc i w przypadku tej skrzyni cvt również nastąpił postęp technologiczny ? Zwłaszcza że mowa jest o jakimś tajemniczym płynie, nie oleju. Więc niech każdy zostanie przy swoim przekonaniu. Szanujmy swoje poglądy.
Oleju od wspomagania czy płynu hamulcowego nie wymieniacie? Bo ja co 5 lat
Nt płynu wspomagania nic nie ma w książce serwisowej, więc jak powiedzą w ASO, że trzeba wymienic to wymienię, natomiast płyn hamulcowy wymieniam co
30 tys. (co zdarza się najczęściej raz na dwa lata) - zgodnie z książką serwisową.
EDIT:
Dla manuala w E12 było zalecenie - wymiana co 60 tys. i jak gość z ASO przychodził poinformować, że trzeba tę czynność wykonać to odnosiłem wrażenie, że mówił to z dozą niepewniści jakby sie obawiał że odmówię ( bo np. auto ma juz ponad 10 lat) - wywnioskowałem z tego, że jednak niektórzy klienci nie wymieniali oleju zgodnie z zaleceniem producenta bo było im szkoda te 100-200 pln na wymianę. O samochody dbam, jak mówi moja połówka lepiej niż o ludzi....