Autor Wątek: Toyota Camry 2.4 2007- problem z układem chłodzenia.  (Przeczytany 1741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sztendi

• Prawie Toyot
Toyota Camry 2.4 2007- problem z układem chłodzenia.
« dnia: 26 Stycznia 2019, 15:31:19 »
Witam,

Mam taki otóż problem, kupiłem Camry jakieś pół roku temu, od tamtego czasu delikatnie ubywał mi płyn chłodniczy- sprzedający zapewnił, że jest to wina reduktora LPG, z którego faktycznie było widać delikatny wyciek.

W późniejszym czasie zauważyłem, że jeśli auto stoi na biegu jałowym, to dmucha wyłącznie zimnym powietrzem- niezależnie od ustawionych stopni, ale poza tym nie było żadnych innych nieprawidłowości. Zrobiłem tak ok 4 tyś km.  Jak auto jedzie, to ogrzewanie działa prawidłowo.

od jakiś 3 tyg. ewidentnie szybciej ubywa mi płyn chłodniczy. Wczoraj jechałem z pracy i zauważyłem, że po osiągnięciu 90 stopni cieczy wskazówka idzie w górę, więc od  razu zjechałem na pobocze, płyn schłodził się, sprawdziłem jego stan- był trochę za niski, więc uzupełniłem i pojechałem, temperatura utrzymywała się już 90 stopni. Dziś pojechałem na zakupy i podobna historia, wskazówka od płynu znacząco idzie poza zakres roboczy, wiec zatrzymałem się- ilość płynu ok, postałem trochę- wentylatory się wyłączyły, więc ruszam i wskazówka znów w górę. Postałem z 10min, trochę się schłodził  i pojechał do domu z temperaturą 90 stopni.

Panowie, co jest grane? niedrożny układ, uszkodzona pompa wody, termostat się nie otwiera, a może najgorsza opcja uszczelka głowy?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie  :-)

Pozdrawiam.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Toyota Camry 2.4 2007- problem z układem chłodzenia.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2019, 17:17:38 »
Na początek nieodpowietrzony układ.

Później wycieki. Jeśli nie ma, to wypiąć reduktor z obiegu i sprawdzić czy dalej ubywa.

Na końcu uszczelka.
3VZ.pl

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2019, 10:35:22 »
Kiedyś mialem taki temat w Renaut Premium ze odwrotnie pasek zalozlem i objawy byly wlasnie takie jak mowisz. Grzal sie albo bylo dobrze. Wyciekow nie mialem. Sprawdz naciag paska. Wywal reduktor tak jak mowi Marcin. Bo moze gaziarze sie zle wpieli. Jak nie to glowica  w gore.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2019, 19:04:52 »
sprawdz czy uszczelka pod glowica nadaje sie do wymiany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl