Autor Wątek: Działanie systemu Pre - Colission oraz AHB  (Przeczytany 6048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Działanie systemu Pre - Colission oraz AHB
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Stycznia 2019, 10:43:42 »
dalej uważam, że średnio zmienia te światła (samochody jadące z naprzeciwka migają żeby wyłączyć światła, późno je zmienia)
swoja tezę opierasz na tym że ci mrugają światłami, czy z twojej obserwacji wynika, że za późno zmieniają się światła z drogowych na mijania?
Może jest tak, że na prostej drodze ludziska widzą samochód jadący na drogowych i z przyzwyczajenia mrugają ? Przecież nie wiedzą, że w odpowiednim momencie światła się zmienią.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Stycznia 2019, 11:29:26 »
Myślę że system działa poprawnie. Problem z mruganiem aut z naprzeciwka występuję tylko wtedy gdy mam długą prostą i gdzieś tam w oddali pojawia się samochód. Wtedy faktycznie kierowcy mrugają. Pytanie tylko, jak kolega wyżej zauważył, czy faktycznie ich oślepiam czy mrugają z samego faktu że jadę na długich. Zresztą nie raz zdarzyło mi się że mrugali a miałem włączone mijania. Uprzedzając, byłem na sprawdzeniu poprawności ustawienia świateł. To samo zresztą dotyczy auta poprzedzającego, gdy jest hen daleko. System też nie przełączy na mijania. Niestety to nie matrycowe lampy i trzeba mieć to na uwadze. Swoją drogą ciekawe jak się jedzie autem z matrycowymi światłami, czy też mrugają?

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Stycznia 2019, 12:25:27 »
Testowałem wczoraj AHB na trasie i dalej uważam, że średnio zmienia te światła (samochody jadące z naprzeciwka migają żeby wyłączyć światła, późno je zmienia) więc chyba coś jest nie tak i trzeba będzie podjechać do serwisu.

Niestety muszę potwierdzić Twoje doświadczenia.
Miałem to samo - tzn. ludzie z przeciwka migali mi światłami. Zakładam, że im to przeszkadzało.
W każdym razie odpuściłem sobie na razie używanie tego "udogodnienia".

Pzdr.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Stycznia 2019, 13:12:21 »
Zresztą nie raz zdarzyło mi się że mrugali a miałem włączone mijania.
Też mi mrugają czasami, co chyba świadczy, że emitujemy silny snop światła
Miałem to samo - tzn. ludzie z przeciwka migali mi światłami. Zakładam, że im to przeszkadzało.
stawiam na poniższe
mrugają z samego faktu że jadę na długich
korzystam z tego wynalazku każdorazowo poza miastem i jestem zadowolony z jego działania. Czasami na krętej odsłoniętej drodze łapię się, ze trzeba wyłączyć AHB, bo może kogoś oślepiam, ale po spojrzeniu na cyferblaty okazuje się, że system zareagował prawidłowo
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Stycznia 2019, 13:38:10 »
To potwierdzam. Na krętych drogach spisuje się rewelacyjnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl