Autor Wątek: Działanie systemu Pre - Colission oraz AHB  (Przeczytany 6067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Działanie systemu Pre - Colission oraz AHB
« dnia: 26 Stycznia 2019, 17:32:42 »
Mam pytanie jak w temacie. Jak z działaniem tych systemów? Czy jesteście z nich zadowoleni w Aurisie? Bo ja mam wrażenie, że AHB niestety za późno wyłącza światła jak nadjeżdża samochód z naprzeciwka, natomiast system Pre - Colission działa w sytuacjach, w których nie powinien a nie działa jak np. jest blisko innego samochodu i on hamuje.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Działanie systemu Pre - Colission oraz AHB
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2019, 18:04:06 »
Ja sobie chwalę te systemy. Sygnalizacja pasa ruchu konkretnie uratowała mi kiedyś dupsko. Czułość zmiany świateł możesz wyregulować. Ostrzeganie i automatyczne hamowania działa tylko wtedy kiedy różnica prędkości twoja i auta przed tobą jest niebezpiecznie różna - zbyt szybko się zbliżasz. Warunkiem zadziałania jest jednak zupełny brak reakcji ze strony kierowcy - wystarczy, że ruszysz kierownicą, delikatnie przyhamujesz, zdejmiesz nogę z gazu (tego akurat ni jestem pewny) i auto odczytuje to jako ingerencję z twojej strony i panowanie nad sytuacją. Wielokrotnie system dał mi uzasadniony sygnał do przyhamowania. Jeden raz zahamował za mnie. Dobrze, że pasażerka była przypięta pasami bo musiałaby odwiedzić protetyka:)

Jedynym w mojej opinii niedociągnięciem jest błąd systemu czujników, który czasami się pojawiał. Po zamontowaniu dodatkowej maty grzewczej na szybie (ASO bezpłatnie) w okolicy kamer i czujników jest już generalnie ok.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2019, 18:15:23 »
Sygnalizacja pasa ruchu działa spoko i też ją sobie chwalę. AHB na początku wydawało mi się, że jest ok ale teraz często mi ktoś miga światłami z naprzeciwka bo on sam nie zmienia. Co do Pre - Colission to mimo, że jest nastawiony na maksymalną czułość to interweniował dopiero kilka razy i to raczej w takich niegroźnych sytuacjach gdy po prostu sam świadomie delikatnie opóźniłem hamowanie, natomiast w kilku gdzie się zagapiłem i potem musiałem ostrzej hamować nie było reakcji. Może coś nie tak z czujnikami?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2019, 00:59:50 »
Czułość zmiany świateł możesz wyregulować.
W jaki sposób?  Instrukcja milczy na ten temat.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2019, 01:04:57 »
HB na początku wydawało mi się, że jest ok ale teraz często mi ktoś miga światłami z naprzeciwka bo on sam nie zmienia.
To coś nie tak jest, bo on dość pilnie zmienia na widok świateł z przeciwka.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2019, 01:22:22 »
Co do Pre - Colission to mimo, że jest nastawiony na maksymalną czułość to interweniował dopiero kilka razy i to raczej w takich niegroźnych sytuacjach gdy po prostu sam świadomie delikatnie opóźniłem hamowanie, natomiast w kilku gdzie się zagapiłem i potem musiałem ostrzej hamować nie było reakcji.
Może nie aż tak bardzo się zagapiłeś i zdążyłeś zdjąć nogę z gazu zanim układ uznał za stosowne zareagować.  PCS zdarzają się od czasu do czasu fałszywe alarmy, np. gdy na łuku drogi na poboczu lub w zatoczce stoi samochód.  Natomiast sytuacje kiedy powinien zareagować są rzadkie, i aby sprowokować go do działania trzeba jeździć naprawdę ostro i "na styk".  To co mi się w nim podoba, to reakcja na ostrzejsze hamowanie pojazdu jadącego przed nami - tu zdecydowanie wygrywa z bezwładnością ludzkiego oka.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2019, 08:18:46 »
Co do Pre - Colission to mimo, że jest nastawiony na maksymalną czułość

To nie czułość a odległość. Postaw kartony, ustaw tempomat i ręce w kieszeń. Wtedy się przekonasz czy działa. Razem z awaryjnymi hamulec działa i żadna to przyjemność bo bardzo mocno samochód zaczyna hamować. To nie autonomiczny tempomat który ma zwalniać jak ktoś zwalnia tylko ma zapobiec albo zmniejszyć skutki kolizji. Jak ktoś hamuje przed Tobą to automatycznie puszczasz nogę z gazu więc już system nie zadziała.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2019, 11:48:09 »
W jaki sposób?  Instrukcja milczy na ten temat.
Zbig, jest to w ustawieniach na "tablecie". W tym momencie nie pamiętam dokładnie gdzie, ale jest na pewno - regulowałem to. Poszukaj.

Postaw kartony, ustaw tempomat i ręce w kieszeń
Stivo, testowałeś tek kartony? Obawiam się, że nic z tego nie będzie trzeba to pokryć np. folią aluminiową żeby odbijało jakieś fale.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2019, 11:50:04 wysłana przez Jasio »

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2019, 12:13:05 »

Postaw kartony, ustaw tempomat i ręce w kieszeń
Stivo, testowałeś tek kartony? Obawiam się, że nic z tego nie będzie trzeba to pokryć np. folią aluminiową żeby odbijało jakieś fale.
[/quote]

Hanka Mostowiak tego nie przeżyła :grin:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2019, 13:24:47 »
Testowałem. Z kocem co prawda bo też nie wierzyłem że działa i samo się zatrzyma. Już raz się zatrzymał na ulicy przed ciężarówka która się wpakowała na rondo bez ustępowania pierwszeństwa. Warto mieć pasy bo zęby drogie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2019, 19:59:58 »
Hanka Mostowiak tego nie przeżyła
Bo jej pojazd nie był wyposażony w PCS ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2019, 22:15:14 »
Zbig, jest to w ustawieniach na "tablecie". W tym momencie nie pamiętam dokładnie gdzie, ale jest na pewno - regulowałem to. Poszukaj.
Jest tam coś takiego, ale służy do ustawienia czułości czujnika zmieniającego intensywność świecenia wyświetlaczy.

Cytuj (zaznaczone)
Obawiam się, że nic z tego nie będzie trzeba to pokryć np. folią aluminiową żeby odbijało jakieś fale.
Tam jest laser 905 nm, więc zwykły karton powinien w zupełności wystarczyć.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2019, 07:56:44 »
Nie do końca wyświetlaczy bo czułość świateł też. W lecie w garażu sprawdzałem przy otwartych drzwiach. Już przy - 1" świeca się tylko dzienne. Przy 0 już włączają się mijania

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2019, 09:50:51 »
Nie do końca wyświetlaczy bo czułość świateł też. W lecie w garażu sprawdzałem przy otwartych drzwiach. Już przy - 1" świeca się tylko dzienne. Przy 0 już włączają się mijania

Możliwe - nie jest to jasno opisane.  U mnie przy ustawieniu +2 czułość zmiany jasności wyświetlaczy jest o wiele wyższa niż zmiany świateł dzienne - mijania.  Natomiast z AHB nie ma to nic wspólnego, one są sterowane z zespołu czujników TSS.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Stycznia 2019, 09:26:44 »
Testowałem wczoraj AHB na trasie i dalej uważam, że średnio zmienia te światła (samochody jadące z naprzeciwka migają żeby wyłączyć światła, późno je zmienia) więc chyba coś jest nie tak i trzeba będzie podjechać do serwisu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl