Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników Auris 2010  (Przeczytany 16936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana fabrycznych głośników Auris 2010
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Stycznia 2019, 21:34:26 »
W skrócie.
1. Wstawiasz dsp (najprościej w stacji bo takie p&p sa chwilowo ciężko dostepne)
2. Ustawiasz
3. Cieszysz się jak dziecko
;)
Nie zgodzę się z punktem 2
Chyba jak ty ustawisz, lub ja

Do tej pory jeździłem na spotkania z car audio i słyszałem jak ludzie mają ustawione DSP to się za głowę łapałem.

Pomimo, że tłumaczę jak ustawić offset na żywo, przez tel , to dalej czarna magia dla niektórych

http://www.strefacaraudio.pl/topic/7858-systemy-i-procedury-pomiarowe/?p=569073

Co do 3 punktu to siedziałem w aucie po nocach i nie mogłem się nadziwić jak to gra Banan na okrągło na twarzy

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Stycznia 2019, 22:53:03 »
Właśnie że sumarycznie poprawi.

Serwis zaproponował ci wytłumienie i dopiero potem DSP bo pewnie wiedział że jak kupisz DSP to już nie wytłumisz i nie zarobią :)
Do mnie zawsze klient przyjezdza i mówi stacja + nowe glosniki + wytłumienie poproszę - ja grzeczenie tłumaczę że najpierw stacja i potem zobaczy czy mu starcza.
Efekt jest taki że na 100 zamontowanych stacji na dalsze modyfikacje decyduje się moze 1 osoba.

"sumarycznie poprawi" - nie bardzo rozumiem co to za termin

To ja powiedziałem co chcę, serwis zaproponował ewentualnie DSP w kolejnym kroku gdybym chciał.

Koncepcja że poprawiamy po zepsutym zamiast naprawić u źródła jest mi kompletnie obca.  Trudno mi też uwierzyć że strome filtrowanie rezonansów nie odbije się na całości brzmienia.  Nie będę się wypowiadał nt. car audio, ale wielokrotnie słyszałem systemy DSP do domowego audio i słabe to było.  Co do 1 na 100 to wszystko się zgadza bo mniej więcej taka jest proporcja osób dobrze osłuchanych i nie dających się nabrać na sztucznie generowaną przestrzenność.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Stycznia 2019, 23:19:43 »
Właśnie że sumarycznie poprawi.

Serwis zaproponował ci wytłumienie i dopiero potem DSP bo pewnie wiedział że jak kupisz DSP to już nie wytłumisz i nie zarobią :)
Do mnie zawsze klient przyjezdza i mówi stacja + nowe glosniki + wytłumienie poproszę - ja grzeczenie tłumaczę że najpierw stacja i potem zobaczy czy mu starcza.
Efekt jest taki że na 100 zamontowanych stacji na dalsze modyfikacje decyduje się moze 1 osoba.

"sumarycznie poprawi" - nie bardzo rozumiem co to za termin

To ja powiedziałem co chcę, serwis zaproponował ewentualnie DSP w kolejnym kroku gdybym chciał.

Koncepcja że poprawiamy po zepsutym zamiast naprawić u źródła jest mi kompletnie obca.  Trudno mi też uwierzyć że strome filtrowanie rezonansów nie odbije się na całości brzmienia.  Nie będę się wypowiadał nt. car audio, ale wielokrotnie słyszałem systemy DSP do domowego audio i słabe to było.  Co do 1 na 100 to wszystko się zgadza bo mniej więcej taka jest proporcja osób dobrze osłuchanych i nie dających się nabrać na sztucznie generowaną przestrzenność.
Mylisz korekcje czasu z equalizacją w DSP.
Zgodzę się DSP nie zastąpi wytlumienia drzwi koniec i kropka, ale tak jak mówisz mało jest osób osłuchanych i mają małe wymagania więc im to wystarcza. Poprawianie basu poprzez DSP będzie się odbywało poprzez equalizacje czyli taki korektor graficzny/parametryczny z dużą ilością wyboru częstotliwości.
Natomiast korekcja czasu w aucie nie robi sztucznej przestrzenności jak np.w systemach kina domowego - Dolby.
Ona jedynie koryguje to, że siedzisz w aucie nie na środku a po lewej i, że masz w różnej odległości głośniki od siebie. Korekcja czasu wyrówna czas dolotu  dźwięku z lewej strony do takiego jaki jest z prawej. I wyrówna centra akustyczne - poszczególne głośniki między sobą.
Prędkość dźwięku jest powszechnie znana i procesor opóźnia lewą stronę po to, żeby dźwięk dotarł do twoich uszu z lewej i prawej strony w tym samym czasie.
To są milisekundy ale ucho łapie to wyraźnie.
To tak jak masz zamknięte oczy i wiesz, że ktoś mówi do Ciebie z metra lub z 3 metrów itp. Mózg wie, że coś słuchać dalej.
W dobrych systemach domowych nie stosuje się korekcji EQ odbywa się to przez dostosowywanie pomieszczenia do dźwięku stosując np. panele akustyczne czy pułapki basowe.
W tanich systemach i często kinowych jest pseudo mikrofon, który robi korekcje do pomieszczenia poprzez EQ, zazwyczaj działa to z d...
Choć ostatnio słuchałem Ypao w yamaha i dawało rade w stereo.
Także w CA są takie automaty do EQ też to działa zazwyczaj....

« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2019, 23:22:09 wysłana przez kondrax »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Stycznia 2019, 23:29:50 »
W domu w dobrym stereo jest tak, że siedzimy w trójkącie, czyli siedzisz na środku a kolumny masz z 3 metry przed sobą rozstawione na około 2.5 metra między sobą.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSVyMpnwoLqV0QZvkXE4U-0xxjgU67P_I8TH3YFqT4kRs3XymQN-A
I muzyka nagrana jest tak, żeby był efekt zwany stereofonią, czyli jak ktoś gra po prawej to jest po prawej jak na środku to słyszysz, że jest na środku.
A teraz w aucie jest to samo, ale twój fotel nie jest na środku a po lewej. I co teraz,

W prawidłowo urządzonym pokoju odsłuchowym, gdzie głośniki i słuchacz są daleko od ścian,  odwzorowanie przestrzenne zależy bardzo mocno od dźwięku bezpośredniego, wszystkie odbicia są na tyle opóźnione, że są całkowicie objęte efektem Haasa.  W aucie, gdzie głośniki są zamontowane w przegrodach a głowa słuchacza jest blisko nich, jest inaczej, i negatywny efekt przesunięcia w bok od sweet spotu jest o wiele mniej dokuczliwy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Stycznia 2019, 23:45:31 »
W dobrych systemach domowych nie stosuje się korekcji EQ odbywa się to przez dostosowywanie pomieszczenia do dźwięku stosując np. panele akustyczne czy pułapki basowe.

To są generalnie inne zagadnienia. W samochodzie to jest coś pośredniego pomiędzy słuchaniem przez słuchawki a monitorami bliskiego pola. 

W pomieszczeniu główne tematy do zaadresowania to mody własne i profil pogłosu.  Co do tych pierwszych, to odchodzi się od pułapek basowych na rzecz odpowiednio ustawionych 2 lub jeszcze lepiej 4 subów, które mają wyrównać pole basowe.  Druga kwestia jest tematem nieustannego naparzania się frakcji wytłumiania z frakcją rozpraszania :-)

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Stycznia 2019, 07:23:31 »
Zbig - ja sporo upraszczam opowiadając coś i stosuje język potoczny, żeby było zrozumiałe dla osoby nie zajmujące się audio

W aucie jest tyle odbić, od deski od kierownicy, midwoofery są przy podłodze i masę innych niedogodności żeby osiągnąć dobry dźwięk equalizacja jest niezbędna.
Niestety wymaga to sprzętu pomiarowego i pomiaru RTA aby prawidłowo dobrać equalizacje.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Stycznia 2019, 10:32:41 »
Wjechaliście chyba nie na ten poziom ;)
Śmertelnik dostaje stacje z dsp - ustawiamy wg doświadczenia i jest mega różnica - to wystarczy.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Stycznia 2019, 11:08:14 »
Chyba masz rację

Jak Anna Maria Jopek nie śpiewa tylko dla mnie, a głowy nie ma na środku deski rozdzielczej to słabe granie jest dla mnie
Ale fakt ja już mam joba na tym punkcie

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2019, 21:57:15 wysłana przez fazibazi »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Stycznia 2019, 12:34:52 »
@Kondrax, z wiekim przechodzi albo sie nasila :) Pod koniec lat 90-tych moje auto wygladalo jak Twoje dopoki zlodzieje nie ukradli sprzetu (auto zostawili bo bylo mniej warte niz sprzet). Co do ogolnie pojetego DSP czyli korekcji czestotliwosciowej i czasowej to nie ma co ukrywac, ze w przypadku auta pomaga zapanowac nad dzwiekiem ale po tych wszystkich korektach odtwarzana muzyka jest jak kobieta po stu operacjach i zabiegach korygujacych, niby ladna ale sztuczna.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Stycznia 2019, 13:29:51 »
Panowie faktycznie odjechaliście to chyba nie to forum,ale miło posłuchać ludzi z pasją :good:
Jeszcze raz na chłopski rozum, mam dotykowe radio TT1 lub 2 mniejsza z tym, chce poprawić jakość dźwięku, piszecie, że wymiana głośników nie wiele da, więc moje pytanie brzmi; Czy mogę dokupić DSP i poprawie dźwięk? Nie chcę wymieniać radia zrobiłem to miesiąc temu, mam wersję Activ i twierdze że dźwięk już się poprawił po zamontowaniu tego z wyższej wersji być może jest mocniejsze lub efekt placebo :o
Jeżeli DSP pomoże ile kosztuje wraz z montażem i najlepiej ustawieniem go?

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Stycznia 2019, 14:12:27 »
Wyklej drzwi. To kolejny stopień. Poprawi bas. Następny to dsp ale to od 2tys się raczej zaczyna z wbudowanymi wzmacniaczami.
Przykład:
https://www.audiotec-fischer.de/en/match/amplifiers/
To są z tańszych.
Normalne to np. Helix DSP to chyba około 3 a 6 tyś.
Nie znam się na chińskich.

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2019, 21:58:13 wysłana przez fazibazi »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Stycznia 2019, 14:54:32 »
Podstawowe pytanie, co chcesz w dzwieku poprawic albo inaczej, co obecnie przeszkadza?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Stycznia 2019, 15:32:58 »
po tych wszystkich korektach odtwarzana muzyka jest jak kobieta po stu operacjach i zabiegach korygujacych, niby ladna ale sztuczna
Z niczym nie można przesadzać.
Następny to dsp ale to od 2tys się raczej zaczyna z wbudowanymi wzmacniaczami.
800-900 już kupisz fajnie grające (przypominam o jakim poziomie mówimy :) )

A mi dziś przyszły pierwsze sztuki takiej stacji z DSP (na androidzie 8.0):
https://youtu.be/o-eyGwePE8A

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Stycznia 2019, 15:35:30 »
Samo DSP za 900zł? Pokaż jakieś - nazwa lub link.

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2019, 21:59:05 wysłana przez fazibazi »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Stycznia 2019, 17:49:27 »
Dobra. Pomyliłem się bo ostatnia cena to 599 ;)
http://www.gms.pl/library/2018/04/07/152310769311.pdf

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl