Autor Wątek: Wypalanie DPF - czy można z ECU wyprowadzić sygnalizator?  (Przeczytany 20453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wypalanie DPF - czy można z ECU wyprowadzić sygnalizator?
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Lutego 2019, 19:05:53 »
Co toznaczy u mnie? W warszawie chcieli ode mnie 300 zł.

dokładasz 200 zł i masz licznik od Aurisa 1.6
i jesteś szczęśliwy ze o nic sie nie musisz martwic :)
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Lutego 2019, 21:43:21 »
dokładasz 200 zł i masz licznik od Aurisa 1.6
i jesteś szczęśliwy ze o nic sie nie musisz martwic :)
A co ma do kontrolki wypalania DPF zmiana licznika?

włączenie sygnalizacji w ASO powinna być Gratis bo jak rozwalisz sobie DPF to zawsze możesz reklamować ze to nie z twojej winny
tylko  ASO ma lenia i woli brać za to hajs  jak Auto przychodzi do polski (salonu) to ASO powinno włączać ta opcje automatycznie tak jak robią w innych krajach np. Niemcy
Gdzie jest napisane że ASO powinno? Gdyby tak było można by wymagać.
Jak powiedział serwisant jesli nowe auto nie było w coś wyposażone (w kontrolkę np.) to żeby to uruchomić trzeba dopłacić teraz. Tylko że nie ma w cenniku takiej usługi więc wymyślają np. diagnostykę.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Lutego 2019, 23:16:41 »
A co ma do kontrolki wypalania DPF zmiana licznika?
to że w liczniku 1.6jest to włączone fabrycznie nie jak w liczniku 1.4 gdzie jest ten licznik ubogi nawet nie ma kontrolki ze masz zapalone światła
i ostatnio mi się pokazało
Gdzie jest napisane że ASO powinno? Gdyby tak było można by wymagać.
Jak powiedział serwisant jesli nowe auto nie było w coś wyposażone (w kontrolkę np.) to żeby to uruchomić trzeba dopłacić teraz. Tylko że nie ma w cenniku takiej usługi więc wymyślają np. diagnostykę.
ja rozmawiałem z człowiekiem który pracował w ASO i tak mi powiedział ze auto które do nich przyjechało i ma DPF to powinni od razu włączyć ta diodę ale im się nie chce wola wziąć za to kasę :)

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Lutego 2019, 23:42:12 »
Na zdjęciu pokazujesz moment jak już DPF jest zapchany a nam tutaj chodzi o kontrolke pokazującą że wypalanie jest w trakcie.

Drugi temat. To mamy słowo jednego serwisanta przeciwko drugiemu słowu serwisanta. Nic nam to nie daje chyba.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2019, 07:11:51 wysłana przez fazibazi »

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Lutego 2019, 09:51:17 »
Na zdjęciu pokazujesz moment jak już DPF jest zapchany a nam tutaj chodzi o kontrolke pokazującą że wypalanie jest w trakcie.
WŁAŚNIE TA INFORMACJA NAS INFORMUJE ZE DPF JEST WYPALANY !!

i na dobranoc placem lekturę

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lutego 2019, 11:21:25 »
WŁAŚNIE TA INFORMACJA NAS INFORMUJE ZE DPF JEST WYPALANY !!

Ja myslałem że mamy wypalanie wymuszone o którym jest w instrukcji i wypalanie włączone przez komputer w czasie jazdy o którym ktoś wyżej pisał

Nie rozumiem narzekania na dpf i jego obsługę przez ECM silnika moim zdaniem jest bardzo dobrze technicznie to dopracowane sterownik wypala dpf przy każdej "okazji"i nawet na postoju np. na światłach stara się utrzymać temperaturę wypalania i większość zdecydowana większość użytkowników toyoty nawet o tym nie wie i nie narzeka   
pozdrawiam K. 

Według mnie chodziło o to żeby własnie wiedzieć że jest takie wypalanie i nie wyłaczyć silnika. Ale może ja źle zrozumiałem ten temat.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Lutego 2019, 12:46:17 »
Cytat: luki w 10-02-2019, 01:28:55

Nie rozumiem narzekania na dpf i jego obsługę przez ECM silnika moim zdaniem jest bardzo dobrze technicznie to dopracowane sterownik wypala dpf przy każdej "okazji"i nawet na postoju np. na światłach stara się utrzymać temperaturę wypalania i większość zdecydowana większość użytkowników toyoty nawet o tym nie wie i nie narzeka   
    pozdrawiam K.

Według mnie chodziło o to żeby własnie wiedzieć że jest takie wypalanie i nie wyłaczyć silnika. Ale może ja źle zrozumiałem ten temat.

to co Kolega wyżej pisze to ze jak wypala DPF a akurat masz czerwone światło to i tak wypala  bo daje wyższe obroty i spalanie Ci się zwiększą i utrzymuje temperaturę 
nawet możesz jechać do servisu obojętnie jakiego i oni Ci wypalą DPF na postoju przez podłączanie interfejsu diagnostycznego i wymuszą wypalanie..

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Lutego 2019, 13:14:24 »
Czy ktoś może coś jeszcze napisać żeby to nie była dyskusja między dwoma osobami.
Ja mam ten samochód od kilku miesięcy i uczestnicze w tym forum żeby się czegoś dowiedzieć a nie dawać rady ale chyba z @SZYMQ mamy odmienne zdanie i przydałyby się inne głosy.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Lutego 2019, 13:48:11 »
OK. Nie znam się, to się wypowiem. Podsumowanie.

W trakcie zwykłego użytkowania diesla co pewien czas - u mnie co około 600 km - włącza się automatyczne wypalanie. Nie jest to w żaden sposób sygnalizowane. O ile w trakcie jazdy da się to wychwycić - zwiększone zużycie chwilowe paliwa o 2-3 litry albo np. niezerowe zużycie przy hamowaniu silnikiem, to jak staniemy, to jest to kłopotliwe. A podobno lepiej raz rozpoczętej procedury nie przerywać.

Auto sygnalizuje tylko jak wypalanie jest już mega konieczne, np. N razy było zaczynane a nie kończone (np. non stop krótkie trasy). Wtedy mamy duży komunikat i musimy się przejechać na dłużej...

I tu przydałaby się sygnalizacja wypalania DPF'a. Zdania są podzielone. Ja tam diodki żadnej u siebie nie widzę do tego jak wszystkie się zapalają testowo na starcie silnika, ale może nie uważałem.

Jeśli jest ktoś, kto pojechał do serwisu i mu coś zmienili, by jakaś informacja się pojawiała o wypalaniu - proszę o info tutaj. Albo jeśli jest możliwość ustawienia czegoś samemu np. z poziomu któregoś programu do ODB2. Albo można coś podpiąć lub informacja o wypalaniu jest połączona z jakąś inną - też fajnie byłoby dodać tu taką informację. Pozdro!

Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lutego 2019, 14:12:43 »
I tu przydałaby się sygnalizacja wypalania DPF'a. Zdania są podzielone. Ja tam diodki żadnej u siebie nie widzę do tego jak wszystkie się zapalają testowo na starcie silnika, ale może nie uważałem.
zależy jaki masz licznik w liczniku poniżej w ASO  włącza ci tą diodę za $$

a w tym liczniku jest to już zrobione

innej informacji o wypaleniu DPF nie ma

Offline pszczolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Lutego 2019, 16:37:03 »
Mam ten drugi licznik i tej informacji nie mam :thumbdown:
Auris 2 po FL 1.4 d4d

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Marca 2019, 07:23:30 »
Masz pewnie, tylko, że to się pokazuje, jak filtr jest "zabity na maksa". Nie pokazuje się przy zwykłym, "eksploatacyjnym" wypalaniu filtra...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Lipca 2019, 07:49:54 »
A szkoda, by się przydała tego typu informacja. :(

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Kwietnia 2021, 18:03:58 »
A udzieli ktoś odpwoiedzi czy jest możliwość wykonania takiego sygnalizatora ? Ja mam jeszcze inne zegary niż pokazujane na tyxh wątkach i również nie mam tej kontrolki. Jest możliwość wyciągnięcia sygnału z ECU że procedura jest rozpoczęta ? I nie chodzi o zmianę zegarów.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Kwietnia 2021, 19:23:24 »
A udzieli ktoś odpwoiedzi czy jest możliwość wykonania takiego sygnalizatora ? Ja mam jeszcze inne zegary niż pokazujane na tyxh wątkach i również nie mam tej kontrolki. Jest możliwość wyciągnięcia sygnału z ECU że procedura jest rozpoczęta ? I nie chodzi o zmianę zegarów.
W mojej ocenie tak bo skoro sygnał idzie żeby załączyć wypalanie to na pewno ten sygnał można przechwycić. Niestety nie potrafię tego ogarnąć. W ASO patrzyli n mnie jak na kosmitę, a w innym warsztacie zajmującym się japońcami chwilę podumali, a później powiedzieli, że nie wiedzą jak to zrobić. Poza tym takie sygnalizatory montują sobie użytkownicy grupy PSA w swoich klekotach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl