Autor Wątek: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.  (Przeczytany 33270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Czerwca 2019, 13:45:26 »
Totalna susza. A co z tym odgłosem terkotania ?

Offline Jacaa

• Początkujący
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Lipca 2020, 12:30:16 »
Mam Aurisa z 2014 roku, gaz założyłem w marcu 2020. szarpanie pojawiło mi się z początkiem czerwca. Walczę z tematem od jakiegoś czasu. Sprawdzając auto komputerem oczywiście 0 błędów. Kompresja na kazdym cylindrze w granicach 9 atmosfer. Przy 2 podlączeniu do komputera i jeździe okolo godzinki tam i spowrotem po osiedlu, błąd się nie pokazał ale pojawiło się od czasu do czasu wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Swiece nowe, cewka nowa orginał. Problem pozostał. Przy kolejnym podlączeniu do komputera, sprawdzaliśmy działanie zaworu EGR. I teraz ciekawostka. Otwieranie i zamykanie zaworu EGR spowodowało szarpania silnika nawet na postoju na wolnych obrotach i dzwięki dokładnie takie same jak w czasie jazdy. Po odłączeniu kostki z EGR auto jedzie jak złoto. 0 szarpania. Ale świeci się check engine. Po zdemontowaniu EGR okazało się że nie miał prawa dobrze pracowac bo był oblepiony. Wyczyszczenie nie pomogło problem pozostał. Wymieniłem EGR, przy okazji zdemontowałem też chłodniczke EGR i tez była całkowicie zatkana. Została wymieniona razem z EGR-em ale i to nie pomogło. Zauważyłem że auto po nocy stania jeździ normalnie. Na gaz przełancza się dość szybko, a szarpanie pojawia się po przejechaniu okolo 3-5 km w momencie jak silnik się nagrzeje do normalnej temperatury roboczej. I teraz mam rozkmine bo skoro wypięcie EGR-a pomaga to musi być uszkodzone cos co nim steruje. I tutaj pojawia się pytanie gdzie szukac dalej i od czego zacząć ewentualnie co sprawdzac komputerem. Jazda na wypiętym lub ewentualnie zaślepionych EGR nie wchodzi mi w grę gdyż jestem zdania ze jesli cos w aucie jest zamontowane to ma działać i kropka.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Lipca 2020, 13:07:49 »
Jak jeździsz na benzynie, to też jest szarpanie?
Zrób test CO2, może UPG?
Chłodniczka EGR na pewno drożna? Wyczyściłeś też rurkę od kolektora wydechowego i ssącego? Cały układ EGR musi być drożny. Kolektor ssący też zdejmowałeś i czyściłeś? Tam też są kanały od EGR i czasem się zatykają i powodują takie objawy.

Offline Tomaszek110

• Toyot Leżący
  • *
PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Lipca 2020, 13:13:09 »
Przechodziłem dokładnie to samo co opisujesz czyszczenie pomiary ciśnienia zamiana modułów zapłonowych wtryski świece Egr chłodniczka, zapłon na drugim cylindrze jak wypadały przed tak samo po wszystkich wymianach dałem sobie spokój  ...., kupiłem cały zestaw napędowy  Zaznaczam że wiązka elektryczna i komputer został z poprzedniego silnika.
Nie dowiedziałem się co tak naprawdę było popsute.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Lipca 2020, 13:14:42 »
Nie dowiedziałem się co tak naprawdę było popsute.

Pewnie UPG.
Trzeba było zrobić test.

Offline rybsoon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Stycznia 2021, 14:15:28 »
Mam Aurisa z 2014 roku, gaz założyłem w marcu 2020. szarpanie pojawiło mi się z początkiem czerwca. Walczę z tematem od jakiegoś czasu. Sprawdzając auto komputerem oczywiście 0 błędów. Kompresja na kazdym cylindrze w granicach 9 atmosfer. Przy 2 podlączeniu do komputera i jeździe okolo godzinki tam i spowrotem po osiedlu, błąd się nie pokazał ale pojawiło się od czasu do czasu wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Swiece nowe, cewka nowa orginał. Problem pozostał. Przy kolejnym podlączeniu do komputera, sprawdzaliśmy działanie zaworu EGR. I teraz ciekawostka. Otwieranie i zamykanie zaworu EGR spowodowało szarpania silnika nawet na postoju na wolnych obrotach i dzwięki dokładnie takie same jak w czasie jazdy. Po odłączeniu kostki z EGR auto jedzie jak złoto. 0 szarpania. Ale świeci się check engine. Po zdemontowaniu EGR okazało się że nie miał prawa dobrze pracowac bo był oblepiony. Wyczyszczenie nie pomogło problem pozostał. Wymieniłem EGR, przy okazji zdemontowałem też chłodniczke EGR i tez była całkowicie zatkana. Została wymieniona razem z EGR-em ale i to nie pomogło. Zauważyłem że auto po nocy stania jeździ normalnie. Na gaz przełancza się dość szybko, a szarpanie pojawia się po przejechaniu okolo 3-5 km w momencie jak silnik się nagrzeje do normalnej temperatury roboczej. I teraz mam rozkmine bo skoro wypięcie EGR-a pomaga to musi być uszkodzone cos co nim steruje. I tutaj pojawia się pytanie gdzie szukac dalej i od czego zacząć ewentualnie co sprawdzac komputerem. Jazda na wypiętym lub ewentualnie zaślepionych EGR nie wchodzi mi w grę gdyż jestem zdania ze jesli cos w aucie jest zamontowane to ma działać i kropka.
Witam,
czy problem rozwiązany? U mnie na szarpanie i klekotanie w ASO w 2018 r. wymienili półoś, potem skrzynię biegów, a problem i tak wrócił, wcześniej gdzieś doczytałem, że to EGR, niby czyścili ale nie pomogło stąd wymiana skrzyni. Jeżdżę już dłuższy czas, ale chcę coś z tym zrobić, bo póki zimne dni to ok, ale jak przyjda ciepłe to przy małym obciążeniu silnika będzie trzepało, że aż nie miło :shock: :embarassed:
PS ja to chętnie sobie ten zawór EGR odłączę jeśli pomoże, tylko pytanie czy ktoś wie jakie ma to konsekwencje i czy tak można jeździć?
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2021, 14:17:35 wysłana przez rybsoon »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Lutego 2021, 10:08:02 »
@Jacaa, nie wiem czy ktoś pisał i czy aktualne, ale wyczyść kolektor ssący, tam są kanały które wpadają do każdego z cylindrów, jeśli jeden lub większość jest zapchana to całość z chłodnicy egr wpada do jednego z cylindrów zamiast do wszystkich równomiernie. To powoduje wypadanie zapłonów, mieszanka w tym cylindrze jest niewłaściwie spalana i silnik wpada w drgania, wypadanie zapłnou. Odłączenie EGR powoduje, że zawór jest cały czas zamknięty, stąd brak objawów gdy jest odłączony.

Czyszcząc EGR, chłodnicę, zawsze należy wyczyścić kolektor ssący i odetkać te dziurki.

@rybsoon sprawdź powyższe.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2021, 10:12:21 wysłana przez arthi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl