Autor Wątek: Corolla E15 zakup  (Przeczytany 13459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomex_

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla E15 zakup
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Marca 2019, 11:36:25 »
Najwięcej rdzy jest od spodu na belce, która przechodzi pod bakiem. Generalnie ten element musiałem wymienić bo ten co był zamontowany był już po prostu dziurawy. Trwałość? 7 lat maksimum. Belka była słabo zabezpieczona.
IMG-20170915-192627" border="0
Tak to wygląda, głównie ta belka + wszystko dookoła. Trzeba zdemontować nadkola i wszystkie plastikowe osłony.
IMG-20171003-180121" border="0
A tak wygląda po konserwacji, którą robiła firma specjalizująca się w tego typu pracach. Nie powiem, że zrobili to idealnie, zrobili po prostu poprawnie. Kilka miejsc ominęli.
Na wiosnę chcę ściągnąć zderzak przód + tył i zabezpieczyć elementy pod nimi. Patrząc na auto od spodu widać, że są tam ogniska korozji, a wolę przeciwdziałać niż potem wymieniać te elementy.
IMG-20170908-152412" border="0
Tak wyglądały oba tylne ranty nadkoli po 9 latach użytkowania. Jak wspominałem, auto było praktycznie cały czas garażowane. Z przodu też zaczynało się coś dziać, ale w porę zareagowałem i udało się ogarnąć temat.

Do podwozia polecam zeszlifować co się da i użyć np. Fertana zgodnie z instrukcją. Potem wyczyścić dokładnie i odtłuścić, epoksyd + baranek/antigravel i niech dobrze wyschnie.
Koniecznie weź samochód na podnośnik przed kupnem i pozaglądaj wszędzie, jeśli stan będzie podobny do powyższych zdjęć to negocjuj cenę. Belka pod bakiem jest ciężko dostępna, a w ASO to około 800zł.

Offline legend

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2019, 17:46:00 »
Ja sprzedaję E15 z 2012r. z silnikiem 2.0 D4D

Tak to u mnie wygląda:

Pozdrawiam,
Kamil

Offline tomex_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Marca 2019, 22:55:46 »
4 lata młodsza niż moja, a widać dużą różnicę, choć belką pod bakiem powoli zaczyna łapać. Ona jest bardzo cienkim elementem i nie zdążymy się obejrzeć, a już ruda dorwie się na dobre do niej. 2012 to też chyba już wersja polift, więc mogli co nieco poprawić (oby) względem wcześniejszych roczników.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl