Autor Wątek: Za miękka guma na pedale hamulca  (Przeczytany 4960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Za miękka guma na pedale hamulca
« dnia: 05 Marca 2019, 19:51:42 »
Cześć,

z pozoru błachy problem. Guma na pedale hamulca zbyt dobrze trzyma się podeszwy buta przez co muszę hamować całą stopą - nie mogę trzymać pięty na podłodze i delikatnie naciskać na pedał bo ta guma nie rusza się po podeszwie i w rezultacie hamuję "skokami". Macie na to jakiś patent czy trzeba kupić nowe nakładki z twardszej gumy? WD40, smar, wszystko w końcu się wycierało.

RobRoberto

• Gość
Odp: Za miękka guma na pedale hamulca
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2019, 20:05:20 »
Tak to już jest z gumami  :o
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2019, 02:04:13 wysłana przez fazibazi »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2019, 23:05:41 »
Właśnie wcześniej całe życie jeździłem VAGami i nigdy nie miałem tego problemu. Sprawdziłem sobie twardość i rzeczywiście guma w VAGu wydaje się twardsza, przez co mniej klei się do podeszwy. Może to kwestia techniki jazdy - ja mam raczej duże stopy więc pięta zawsze spoczywa na podłodze - teraz nie mogę juz tak hamować. No cóż, jeśli ktoś miał podobnie i znalazł rozwiązanie to prosiłbym o informację.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2019, 07:34:06 »
To może by się wprawić w hamowaniu ze stopą podniesioną w powietrzu ?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2019, 08:23:46 »
Hamuje dokladnie tak samo jak kolega mam kilka par butów i w zadnych niezauważyłem ze podeszwa sie haczy o pedal
Popsikaj silikonem w sprayu albo czyms do konserwacji opon powinno pomóc na dłużej
Potem ewentualnie kup jakieś nakladki na pedały
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2019, 08:26:09 wysłana przez browar320iii »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2019, 20:21:38 »

Wydaje mi się, że ruch samej stopy jest bardziej precyzyjny natomiast operowanie całą nogą odbywa się w powietrzu bez punktu podparcia i wymaga większej koncentracji. Gdybym hamował traktorem albo polonezem - albo był mniejszy - to pewnie używałbym mięśnia udowego  :o ale tutaj jednak wystarcza delikatne 'muskanie' hamulca.

Ewentualnie można przekrzywić stopę, żeby stykała się tylko z krawędzią nakładki.

Hamuje dokladnie tak samo jak kolega mam kilka par butów i w zadnych niezauważyłem ze podeszwa sie haczy o pedal
Popsikaj silikonem w sprayu albo czyms do konserwacji opon powinno pomóc na dłużej
Potem ewentualnie kup jakieś nakladki na pedały

Dobry pomysł  :good:. Póki co popsikałem silikonem i zobaczę co będzie rano. Jak nie pomoże to przetestuję spray do opon.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2019, 16:59:36 »
kiedyś wypolerowałem te nakładki gumowe środkiem do opon. Nie było to mądre. Buty strasznie się ślizgały :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2019, 19:43:51 »

Zgadza się, Bonifacy123 ma rację. Co to za hamowanie z piętą na podłodze? Ja tam nie mam problemów z hamowaniem z piętą w powietrzu i działa mi to płynnie, jak topiony miód. Hamowanie z piętą na podłodze jest cholernie niewygodne i na pewno niezbyt bezpieczne. Hamulec, to nie pedał gazu. Ciekawe, co na to powie instruktor nauki jazdy? Podobnie tu jest ze światłami. Toyota bardzo dobrze świeci, a niektórym jest za ciemno. Może coś masz z nogą, dokładniej z koordynacją ruchową, nie tak :o
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2019, 19:49:51 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2019, 20:38:27 »
Najlepiej wyslijcie kolege od razu do neurologa albo ortopedy :wallbash:
Tez tak jezdze i jest mi wygodniej i nie mam zadnych problemow z nogami takze kazdy jezdzi jak sie mu podoba i jest wygodniej

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2019, 21:50:23 »
Najlepiej wyslijcie kolege od razu do neurologa albo ortopedy

Sorry, jeśli niezbyt miło mi to wyszło. Uważam jednak, że pedałem sprzęgła, a szczególnie hamulca, powinno się operować całą stopą, natomiast gazem stopą z piętą na podłodze, wtedy nie będzie żadnych problemów z gumami na pedałach. Bo rzeczywiście ja również kiedyś w dawnym seicento używałem sprzęgła, nie hamulca, z pietą na podłodze, bo sprzęgło w seicento miało króciutki skok i pamiętam, że pedał ciągle mi piszczał od ślizgającej się, wytartej gumy po podeszwie. Teraz to już przeszłość. Wystarczy poćwiczyć.. ;) I nie bardzo może każdy jeździć, jak mu się podoba. Chyba są tu jakieś techniki. To i babki jeżdżą w szpilkach, bo tak im się podoba, albo w zimie opatulone grubymi szalami po sam nos, że są sztywne i mało co widzą, a panowie jeżdżą w pozycji półleżącej, z jedną ręką nonszlancko opartej przedramieniem na godzinie 12.00 kierownicy, albo gadają przez telefon komórkowy w czasie jazdy itd. itp. Nie bardzo tak można :(
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2019, 22:10:30 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2019, 22:05:16 »
Guma na pedale hamulca zbyt dobrze trzyma się podeszwy buta przez co muszę hamować całą stopą

I bardzo dobrze. Po to ta guma jest taka przyczepna, żeby hamować całą stopą i żeby stopa nie ześliznęła się z pedału. Dlatego smarowanie tej gumy jakimś silikonem czy środkiem do opon to bezmyślna głupota. Poćwicz trochę i zobaczysz, że się przestawisz ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2019, 22:13:41 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2019, 16:39:33 »
Panowie, trochę się powyżej zagalopowałem. Skupiłem się dziś w czasie jazdy toyotą na tym, jak chodzi mi ta stopa w czasie hamowania. I okazało się, że podnoszę cała stopę, stawiam na hamulec i naciskam i w końcowej fazie, kiedy hamulec zaczyna już łapać, pięta wtedy opiera się na podłodze i dalsze ruchy hamulcem wykonuję już z piętą opartą na podłodze. Przy całkowitym puszczaniu hamulca podnoszę już całą stopę. Czyli jednak operuję trochę stopą z piętą opartą na podłodze, więc teraz już się nie dziwię kolegom powyżej, że trzymają piętę na podłodze operując hamulcem. Jednak smarowanie gumy pedału silikonem czy sprayem do opon jest zbędne.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2019, 21:47:01 »
Dzięki za odpowiedzi. Nagrałem filmik poglądowy żeby lepiej zobrazować sytuację. Póki co silikon działa jak marzenie:

https://www.youtube.com/watch?v=Odx-Z3x_e10

Co do samej techniki hamowania wnioski z badania Volvo na temat pozycji stopy w trakcie hamowania awaryjnego są takie, że osoby z długimi nogami/dużymi stopami oraz mężczyźni mają tendencję do opierania pięty na podłodze natomiast osoby niższe i kobiety częściej trzymają stopę w powietrzu (http://www.ircobi.org/wordpress/downloads/irc1998/pdf_files/1998_10.pdf strona 6). Zgadzałoby się to z moimi doświadczeniami.

Oczywiście nikogo nie będę namawiał do takiego 'tuningu'. W moim przypadku to konieczne bo takie mam przyzwyczajenia, rozmiary i technikę jazdy. Pozdrawiam :-).

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marca 2019, 20:49:05 »
Póki co silikon działa jak marzenie:
A nie boisz się, że przy nagłej reakcji hamowania stopa ześliźnie ci się z tego silikonu na pedale hamulca tak, jak to zaprezentowałeś na sprzęgle? Albo nie trafisz w pedał środkiem podeszwy i ześliźnie ci się w bok?  :o
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2019, 20:55:04 wysłana przez fynooh »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2019, 23:35:06 »
Na sprzęgle w pierwszym podejściu źle ustawiłem stopę - miałem pedał pod palcami, nigdy tak nie hamuję. Pedał jest zawsze pod śródstopiem i nie ma możliwości ześlizgnięcia się w ten sposób - lub w bok - ze względu na dość dużą stopę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl