Autor Wątek: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)  (Przeczytany 155430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Marca 2019, 07:39:26 »
Cytuj (zaznaczone)
mam rozumieć ze ten soft tez wgrywa inne oprogramowanie do radia i do nawigacji przez CD ??

Tak do radia i do navi sa zupelnie inne softy ale do NAVI wgrywa sie soft przez USB a nie przez CD.

Cytuj (zaznaczone)
czyli jak odłączę moduł nawigacji to mogę użyć softu bez NAVI i obejdzie się bez nagrywania CD ?? tak

dobrze to rozumiem ?

Raczej tak :) ale chyba latwiej nagrac plyte CD niz odpiac Navi? Chyba ze znasz jakis szybki trik na odpiecie Navi bez wymontowania radia?

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Marca 2019, 08:24:52 »
1. Wgrać rozpakowane archiwum na czysty napęd USB (format: FAT32)
Musi być FAT32 czy może pójdzie exFAT z WIN10?

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Marca 2019, 09:33:31 »
Raczej tak :) ale chyba latwiej nagrac plyte CD niz odpiac Navi? Chyba ze znasz jakis szybki trik na odpiecie Navi bez wymontowania radia?

A co to za problem wyjmujesz ramkę odkręcasz 4 śrubki i radio już na wierzchu i kabel od USB  odpinasz od navi, podpinasz do radia i gotowe może  Ci to zajmie z 2 min  <taniec> :grin:
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Marca 2019, 09:36:55 »
    1. Wgrać rozpakowane archiwum na czysty napęd USB (format: FAT32)

Musi być FAT32 czy może pójdzie exFAT z WIN10?

jak jest napisane FAT32 to musi być FAT32  bo nie odczyta Ci zawartości Pendriva,  nawet jak robisz aktualizacje mapy to tez musi być FAT32
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Marca 2019, 20:45:48 »
Płyta z UDF nie zadziałała również na włączonym silniku. Po wygrzebaniu zabytkowych sprzętów i archiwów płytę wypaliłem za pomocą Nero 9. Dziewiątka jest tak przyjazna, że nie ma jak ustawić systemu plików (albo jestem ślepy), jedynie Disk-at-once i zamknięcie płyty. O dziwo, płyta zadziałała, podczas jazdy 22 minuty i po sprawie. Płytę sprawdziłem na dwóch programach, oba twierdzą, że system plików to ISO 9660/Juliet.
Miałem na urz. 13TXDAEU-DA00, wersję audio 01011E, teraz jest 010127. Na razie niczego pozytywnego ani negatywnego nie zauważyłem.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Marca 2019, 12:20:55 »
KoMarek - w swoim Aurisie z 2014 też mam dokładnie takie samo urządzenie 13TXDAEU-DA00 i tą samę wersję oprogramowania 01011E. Jak tobie zadziałało, to i ja spróbuję. Zabawne, ale od lat nie nagrywałem już żadnej płyty. W domu został tylko jeden komp z DVD z nagrywaniem. :)

Napisz może niedługo, czy wszystko chodzi, a co najważniejsze - czy połączenie BT z telefonem nie szwankuje. Aha - a sprawdź może ze swojej łaski, czy poprawili przewijanie utworów MP3. Utwory na płycie się ładnie przewijają, jak chcę zacząć w innym miejscu, MP3 nie chcą, przewijanie idzie może x2 maksimum.  Z góry dzięki! :)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Marca 2019, 16:15:55 »
Nie wiem jak to jest w TT1 ale w TT2 to jest tak: Ustawienia -> Ogólne -> Informacje o systemie. Tam będzie tzw. Nr urządzenia (wygląda to np. tak: https://i.imgur.com/PiRrkKz.jpg)

I tu własnie dochodzimy do miejsca w który zatrzymałem się jakis czas temu jak mi wytłumaczono że informacje o systemie bede miał jeśli będzie navi. Jak mam samo radio to nawet nie mam opcji "informacje o systemie"

Wgraj odpowiednie pliki na USB, włóż do portu USB w samochodzie i sprawdź co powie na to radio. Samo nic Ci się nie wgra bo system pyta czy wykonać aktualizację i podaje do jakiej wersji będzie aktualizować. Na tym etapie klikasz w radiu Tak lub Nie.

Jednak moje TT1 nie reaguje na podłączenie USB z tymi plikami.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Marca 2019, 23:13:56 »
[...] Napisz może niedługo, czy wszystko chodzi, a co najważniejsze - czy połączenie BT z telefonem nie szwankuje. Aha - a sprawdź może ze swojej łaski, czy poprawili przewijanie utworów MP3. Utwory na płycie się ładnie przewijają, jak chcę zacząć w innym miejscu, MP3 nie chcą, przewijanie idzie może x2 maksimum.  Z góry dzięki!
Wpuściłem córkę za kierownicę i potestowałem. Najpierw chciałem ją wyrzucić, bo przez 2 lata zapomniała jak się jeździ na manualu.  Nie spodziewałem się, że automat może poczynić takie spustoszenie w "normalnych" umiejętnościach.
Nowe oprogramowanie dla mnie chodzi jak chodziło stare. Telefon po BT bez zmian, nie było i nie ma problemu. Książka adresowa działa normalnie, wybieranie nr-u, czy odbiór telefonu bez zmian. Co do mp3 nie mam doświadczeń, bo rzadko używam i wcześniej nie zwracałem uwagi na szczegóły. Przewijanie dotykowo nie działa, ale klawiszami góra/dół najpierw przewija się ok. 2x a po ok. 2s trzymania klawisza przyspiesza do jakieś x5.  Na płycie CD audio działa to szybciej, ale w ciszy. Na mp3 cały czas są przerywane przesłuchy dźwięku. Myślę, że przewijanie to kwestia procka, który mp3 dekoduje z szybkością jaką dał producent i oprogramowanie już niewiele tutaj może. Nie pamiętam jak było wcześniej, ale teraz na moich nośnikach z CD czy USB mam na ekranie tytuł/album - wiem co grają. Graficznie nie widzę różnic. Może coś jeszcze wyjdzie w praniu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Marca 2019, 11:30:23 »
OK, dzięki. A małe pytanie dodatkowe - te pliki KWI update'u wrzucałeś do głównego katalogu dysku? Czy podkatalogu, tak jak są spakowane w ZIP'ie?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Marca 2019, 13:43:22 »
Pliki .kwi raczej muszą być w katalogu głównym płyty, na wierzchu!
Spalanie - Motostat.pl

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Kwietnia 2019, 19:58:40 »
Cholera, chyba muszę poszukać tego Nero 9. Mam Nero 6, tam nie ma takiej opcji formatu. Spróbowałem też CDBurnerXP, a potem K3b pod mojego Linuxa - odtwarzacz także nie czyta tych płyt. Nietposze...  :(

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Kwietnia 2019, 20:56:21 »
Nero 6 ma opcję systemu plików UDF/ISO do wyboru. Powinien dać radę. Próbowałem triala, poustawiałem wg opisu, potem okazało się, że nie ma sterownika do mojego napędu. Na 9-tce z kolei nie miałem jak wybrać UDF/ISO. Mimo to poszło dobrze.
Spalanie - Motostat.pl

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 02 Kwietnia 2019, 14:34:58 »
Możesz użyć nawet najnowszego Nero Buring ROM 20 w wersji trial. On ma limit wielkości nagrywanych danych chyba 100 czy 150 MB ale wystarczy jak wgrasz jeden właściwy plik .kwi pasujący do Twojego modelu radia. Wtedy zmieścisz się w trial-owym limicie. Ja tak robiłem :)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 02 Kwietnia 2019, 14:52:43 »
OK, dzięki - tak spróbuję z  wersją 010127 na 13TXDAEU-DA00, jeden plik KWI. Dzięki.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Kwietnia 2019, 19:01:49 »
PS: Cholera, zaczynam podejrzewać, że moje płytki CDR są jakieś felerne. Poprawcie mnie, jak źle robię:

1. Mam radio 13TXDAEU-DA00, więc biorę plik 13TXDAEU-DA00_0001.kwi
2. Nagrywam z nim płytę CDR o parametrach
- Disk-at-once
- CD-R, format UDF/ISO
- no multisession
- płyta zamknięta na końcu
3.  Włączam silnik
4. Idę do radia, jak nie było wybrane
5. Włączam dźwięk (na ekranie pusty niebieski screen z napisem, że dźwięk wyłaczony)
6. Wkładam płytę CD-R
7. Coś się pokazuje, klikam, czekam 20 minut, reset - dokonało się.

Tego 7 etapu oczywiście u mnie nie ma, radio wypluwa płytę.  Aha - Nero domyślnie, jak się wybiera UDF/ISO, ustawia UDF na domyślne, a ISO na samo ISO 9660 bez Joliet - może powinienem jednak wybrać ISO9660/Joliet? Hmmm...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl