Autor Wątek: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)  (Przeczytany 155531 razy)

Offline siwyrwap

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)
« Odpowiedź #135 dnia: 10 Czerwca 2020, 18:05:01 »
Hej,
Mam Aurisa HSD z 2015 roku przed liftem. Mapy nigdy nie były aktualizowane. Dzisiaj zakupiłem klucz z ebay'a i zrobiłem aktualizację map. Aktualizacja przebiegła pomyślnie tyle że nie wyświetla mi się mapa (jest szary ekran) i dodatkowo nie mogę załączyć bluetooth'a. Miał ktoś taki problem??
Z góry dzięki za pomoc

Offline siwyrwap

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Czerwca 2020, 19:00:29 »
Przepraszam za jeden post pod drugim ale nie widzę opcji edytowania posta..
Ciąg dalszy historii jakby kogoś interesowało.
Próbowałem aktualizować z różnych pendrive'ów, wgrywałem raz mapę wschodnią raz zachodnią nawet samej Polski i efekt jest ten sam, aktualizacja kończy się pomyślnie i bez błędów. Po włączeniu navi, mapa pokazuje się na 3 sekundy i znika (zostaje tylko szary ekran). Dziś byłem z tym problemem w ASO. Męczyli się przez 3 godziny i też rozłożyli ręce. Serwis stwierdził że nie wiedzą co jest nie tak, i napiszą prośbę do Toyoty o wymianę radia "w geście dobrej woli". Wychodzi na to że albo aktualizacja jest skopana albo soft w moim radiu był.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Czerwca 2020, 23:23:43 »
Też posiadałem bardzo stary soft (4.4.1WH bodajże) i obawiałem się takiego przeskoku, ale poszło gładko. Najgorsze że te radia nie posiadają opcji resetu do fabrycznych ustawień :/ Chyba że jakoś przez tryby serwisowe.. ale skoro nawet nie startuje :/

Mam jeden pomysł -  z tyłu radia jest moduł GPS. Można sprawdzić jak się zachowa radio jak go odłączysz ;) Taki moduł można dokładać do wersji bez GPS

Offline siwyrwap

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 17 Czerwca 2020, 07:22:27 »
Tego jeszcze nie próbowałem, sprawdzę dzisiaj.
Dla mnie w sumie dziwna sprawa, ściągasz aktualizację od producenta i się wysypuje. Znalazłem tylko 3 takie przypadki na angielsko języcznym forum. W dwóch Toyota w geście dobrej woli wymieniła radio, a w jednym serwis wgrał jakiś plik i zaczęło działać tyle że po tej operacji menu było okrojone, wychodzi na to że jakaś partia miała skopany soft. U mnie serwis ASO rozłożył ręce. Mówili że próbowali ze swoich nośników serwisowych i jednego w ogóle im nie czytało a w drugim wyskakiwał im komunikat brak dostępu. Z mojego pendriva bez problemu instalacja idzie. Dziwna sprawa żeby aktualizacja producenta skopała system multimedialny i teraz muszę czekać na telefon od ASO czy Toyota się zgodzi na wymianę radia.   

Offline siwyrwap

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Sierpnia 2020, 07:50:03 »
Finał sprawy dla zainteresowanych
1. Zadzwonili do mnie z ASO i poinformowali mnie że brak podstaw do zastosowania "gestu dobrej woli" - samochód sprowadzony z zagranicy więc umyli ręce.
2. Napisałem maila z opisem sytuacji do Toyota Motor Poland. W pierwszych wiadomościach stwierdzili że aktualizacja nie była wykonywana w ASO i nie mogą stwierdzić czy nawigacja wgrała się poprawnie. Czyli próbowali mnie spławić. Odpisałem im, że przesłałem im log z instalacji który potwierdza poprawność aktualizacji. A także, że na stronie nie ma żadnej informacji nakazującej instalację nawigacji w ASO, wręcz przeciwnie jest cała instrukcja jak wykonać ją samodzielnie.
3. Kolejny telefon z ASO, na prośbę centrali zapraszają mnie na sprawdzenie kilku rzeczy, przez telefon bez konkretów. Na miejscu dowiaduję się że centrala poprosiła ASO o weryfikację jaki model stacji posiadam i przyślą na swój koszt nową sztukę. Po mojej stronie zostanie zapłacić za montaż nowej stacji oraz koszt wgrania aktualizacji.
4. Telefon z ASO stacja przyszła umawiamy się na montaż, przy okazji wgrano mi nowy soft z akcji serwisowej. Za wszystko zapłaciłem 215zł. 115zł - montaż stacji i 100zł - wgranie aktualizacji.

Dziękuję wszystkim za rady oraz Toyocie Motor Poland za zachowanie się na poziomie.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 15 Sierpnia 2020, 12:33:50 »

Auris 2012-2015
TT2 bez nawigacji: http://tt2.it.pl/519W-Auris-USB.zip
TT2 z nawigacją: http://tt2.it.pl/519W-Auris-CD.zip
Wersja softu dla poszczególnych modeli radia:
 13TFDAEU-DA02: 01018D
 13TFDAEU-DA03: 010128
 13TXDAEU-DA00: 010127
 13TXDAEU-DA02: 01012A

Ja nie mam nawigacji, a obecnie wyświetlacz pokazuje takie informacje:

Cytuj (zaznaczone)
wersja oprogramowania: 010188
nr urządz.: 13TFDAEU-DA02

Po otwarciu zipa są w nim 3 pliki:
13TFDAEU-DA02_0141.kwi
13TFDAEU-DA03_0040.kwi
TSB BE-0003T-0116_revision_latest.pdf

Rozumiem, że na USB kopiuję tylko ten:
13TFDAEU-DA02_0141.kwi
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 15 Sierpnia 2020, 13:23:38 »
Rozumiem, że na USB kopiuję tylko ten:
13TFDAEU-DA02_0141.kwi

Tak :)

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #142 dnia: 16 Sierpnia 2020, 11:09:18 »
OK, chociaż w biuletynie technicznym (załączonym na początku tego tematu razem z plikami ZIP) jest podane:

Cytuj (zaznaczone)
Copy all the .kwi-files present under the
"00000000 RECOVERY USB"-directory in
the root folder of the blank USB-stick.

To by oznaczało, że na pendriva należy skopiować wszystkie pliki KWI, a nie tylko ten jeden konkretny.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 16 Sierpnia 2020, 20:21:45 »
Tak :)
OK, wrzuciłem tylko ten jeden plik na pendriva i się wgrało. Dziękuję za pomoc.

Offline Stolaris

• Początkujący
« Odpowiedź #144 dnia: 08 Września 2020, 20:44:41 »
Witam wszystkich.

Ostatnio pojawił się u mnie problem z losowym zawieszaniem i restartem radia. Czy to w trasie czy na postoju. Probowałem odpiąć klemę na jakiś czas, radio sie zresetowało ale nic to nie dało. Pomyślałem, że zrobię update firmware bo wyświetla sie u mnie wersja: 0000000 która podobno ma taki problem.

Nagrałem sobie płytkę CD-R zgodnie z zalecaniami w tym wątku. Wygląda na to ze płytę czyta ale dostaje błąd: 006 podczas updatu:

Rozumiem ze najpierw muszę uzyć innej płyty która wprowadzi radio w tryb recovery i po naprawieniu błędy z zerami będę mógł zrobić normalny update?

Na stronie proboje wpisać swoj VIN i bulletin ID ale nic nie znajduje... ID radia macie wyzej i taki plik probowałem użyć: 13TFDAEU-DA00_0001.kwi
Corolla rocznik 2013, TT2 z nawigacją.

Byłbym wdzięczy za wskazówki albo plik do trybu recovery który muszę uzyć.

Pozdrawiam!
Rafał

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #145 dnia: 15 Września 2020, 03:03:24 »
Czy w ori radiu dotykowym bez navi jest gdzieś możliwość powrotu do ustawień fabrycznych ?
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Lucky Luke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 16 Września 2020, 01:06:43 »
Ja dzisiaj zabuliłem 165 euro ???? ale warto. W porównaniu do wersji startowej 4.4.1 to przepaść. Nic się nie wiesza i moim zdaniem warto. A co do aktualizacji na TSB serwis odpisał że owszem ale na gwarancji. Gwarancja na telematyke to jedynie 3 lata. Warto się udać przed tym terminem do ASO. Pozdrawiam.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 27 Września 2020, 18:55:58 »
W piątek byłem w ASO w innej sprawie i mimochodem  pytałem (a niech wiedzą, że klienci pytają) o Android Auto do mojego Aurisa (to jest Auris II HSD 2018 TT2 bez nawigacji) i...
  - Pan mnie zaskoczył.
Podobno właśnie dużo osób pyta o to i Toyota ma coś z tym zrobić.
Ale mój jest z 2018 - upewniam się - "tak, słuchamy klientów. Może w październiku będzie coś wiadomo"
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #148 dnia: 27 Września 2020, 19:11:37 »
Aktualizacje bieżące dostępne w ASO. Zarówno dla wersji z navi jak i bez.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #149 dnia: 27 Września 2020, 22:23:43 »
Aktualizacje bieżące dostępne w ASO. Zarówno dla wersji z navi jak i bez.
Widzę, że jesteś kompetentny w temacie serwis naprawa i obsługa toyoty, czy możesz mi zatem powiedzieć dlaczego na oficjalnej stronie toyoty widnieje info o aktualizacji rav4 od października 2019, gdy aktualizacja jest dla wszystkich miesięcy dostępna na "toyota tech" ?
https://www.toyota.pl/world-of-toyota/multimedia/interfejsy-apple-i-android
"Corolla Hatchback
produkcja styczeń 2019 ? październik 2019
Toyota Corolla Sedan
Corolla Sedan
produkcja styczeń 2019 ? listopad 2019
Toyota Corolla TS Kombi
Corolla TS Kombi
produkcja styczeń 2019 ? październik 2019
Toyota RAV4
RAV4
produkcja październik 2019 ? grudzień 2019"