Autor Wątek: Auris II Hybrid Unieruchomiony  (Przeczytany 5183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodzynn

• Prawie Toyot
Auris II Hybrid Unieruchomiony
« dnia: 26 Marca 2019, 18:46:31 »
Witam wszystkich forumowiczów niestety mimo że jestem tu krótko zaczynam od problemu i proszę was o pomoc.
W sobotę w aucie zapaliła mi się kontrolka check hybrid system, mrugał też trójkat ostrzegawczy z wykrzyknikiem.
Samochód służy do pracy więc w niedziele jeździłem nim i uruchomilem go normalnie nic sie nie wyswietlalo.

Dzisiaj zapalily sie chyba wszystkie mozliwe kontrolki i nie gasną, ( abs , reczny kontrola trakcji itp itp ) nie mogę wbić D ani R , mogę zmieniać tylko położenie między P a neutralem. Czy ktoś miał podobną sytuację ?
Czy Aby podpiąć kompa potrzebne jest jakieś specjalne oprogramowanie, mam tylko podstawowy  OBD II diagnoskop na kabelku
Z góry dzięki za pomoc.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris II Hybrid Unieruchomiony
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2019, 20:06:11 »
Zacznij od sprawdzenia stanu aku 12v i bezpieczników w puszcze.....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Rodzynn

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2019, 21:42:19 »
Oki to walczymy, aku podpiety pod prostownik, potem pójdzie mulitimetr do akcji. Jednak najbardziej zastanawia mnie to że nie mogę już wogóle nie mogę wyłączyć alarmu i to może być winowajca nie  przestawienia na drive
Dzięki za sugestie dam znać co dalej

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2019, 08:58:36 »
aku podpiety pod prostownik

A ile miał jak go wyciągałeś? Może stan agonalny....ile ma lat i jak był użytkowany...sprawdź pod obciążeniem.
Zwykły skaner OBD może nie odczytać wszystkich błędów np w torque chyba ze jakiś inny program sobie poradzi  :o. Najlepiej ktoś w okolicy z minivci techstream jeżeli będzie to konieczne. Albo samodzielny zakup i instalacja powyższego itp..
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2019, 09:05:36 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2019, 13:24:11 »
Moim zdaniem przy padniętym akumulatorze do rozruchu nic się nie wyświetla poza tym że nie "pali"
Błąd hybrydy i wykrzyknik (podobno to wykrzyknik śmierci) to oznaka błędu, awarii baterii hybrydowej.
Myślę że prosty system diagnostyczny nie pomoże i raczej ASO lub wyspecjalizowany warsztat.
Nie napisałeś wieku i przebiegu auta ale jak "pracuje" to pewnie taryfa i nalatane sporo.

Są firmy wstawiające baterie po regeneracji za 1/5 ceny tej z ASO i to jak potrzeba u klienta lub w jedną dobę

Sam jestem ciekawy rozwiązania bo mam "staruszkę" hybrydę.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2019, 13:47:51 »
Jeśli aku okaże się dobry, to zacznij od obejścia wszelkich alarmów, immo i innego dokładanego wyposażenia.

Jeśli egzorcyzmy nie pomogą, to ściągaj kogoś ze streamem i szukajcie. Tu już za wiele "na czuja" nie zrobisz: tester, książka, miernik i do dzieła, ewentualnie znaleźć lokalnie kogoś, kto ogarnia HSD.

3VZ.pl

Offline titak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2019, 14:21:21 »
Zachowaj spokój i przejrzyj wszystkie bezpieczniki oraz akumulator 12V. Przy niskim napięciu 12V auto szaleje i pokazuje różne błędy i awarie. To samo dzieje się w przypadku uszkodzeń bezpieczników. Następnie zobacz na aplikacji Carista czy znajduje ci błąd. Opis błędów znajdziesz na płatnej stronie serwisowej toyota-tech.eu (3euro za godzinę dostępu). Potem jak nie pomoże udaj się do serwisu...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Rodzynn

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marca 2019, 16:10:48 »
Dzięki chłopaki, dużo tego :) Więc po kolei jakoś ogarniał będę.
Dzisiaj przychodzi koleś od alarmów z laptopem, później będę szukał innych opcji dopytam się was jeszcze na priv w razie potrzeby.
Tak taxi. 2015 rok, 204 tys nalatane, auto poleasingowe kupione w Toyocie

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2019, 07:41:09 »
U mnie też po padniętym aku się cuda działy. Naładowane i przeszło

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marca 2019, 20:49:16 »
Takie dziwne komunikaty wyświetlają się również gdy padną baterie w kluczyku lub karcie proxy.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marca 2019, 09:29:43 »
Mi przy kluczyku albo proxy wyświetla się komunikat niski poziom baterii w pilocie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl