Wszystko jest dobrze póki nie będzie awarii. Zapewniam Cię, że jeżeli zamontujesz jakiś istotny elament mający wpływ na inne części. a nie jest on w żaden sposób dedykowany do tego samochodu, a uszkodzenie będzie poważne i kosztowne w naprawie, gwarancję będziesz mógł sobie wsadzić w buty. O naprawie gwarancyjnej decyduje wtedy centrala a nie ASO, a oni potrafią liczyć pieniądze. Zamienniki możesz stosować zawsze i jeżeli ASO zdecyduje się je zamontować, oni biorą za to odpowiedzialność. Ale kup sobie takie radyjko na Aliexpress i poproś w ASO o montaż. Zapewniam Cię że żadne ASO się tego nie podejmie, bo nie chce brać za to odpowiedzialności. I nie pisz mi o kitach wciskanych w ASO, tylko tak samo sie dzieje w krajach gdzie rynek i ochrona konsumenta są na bardzo wysokim poziomie. A to że, warsztat nawet specjalistyczny Ci powie, że zamontuje wszystko i nie stracisz gwarancji, jest tak samo prawdziwe jak gruszki na wierzbie. Bo potem jak przyjdzie coś niespodziewanego, to Ty będziesz sie bujał z tym problemem. Ostatnio chciałem w swoim samochodzie zamontować interfejs wyprodukowany w Niemczech a dedykowany do mojego samochodu. ASO odmówiło, centrala powiedziała, że stracę gwanancję jak zrobię to gdzie indziej. Skontaktowałem się ze znajomymi w Niemczech , mającymi ten sam samochód. Wykładnia tam jest dokładnie taka sama. Zamontują poza ASO, tracą gwarancję, dealer nie zamontuje bo wtedy on bierze za to odpowiedzialność. A ponieważ koszt montażu w porównaniu do kosztów ewentualnej naprawy jest niewspółmierny, nie wezmą na siebie takiego ryzyka.