Autor Wątek: Gwarancja TMP/ASO  (Przeczytany 11745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Gwarancja TMP/ASO
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Marca 2019, 17:33:53 »
Wszystko jest dobrze póki nie będzie awarii. Zapewniam Cię, że jeżeli zamontujesz jakiś istotny elament mający wpływ na inne części. a nie jest on w żaden sposób dedykowany do tego samochodu, a uszkodzenie będzie poważne i kosztowne w naprawie, gwarancję będziesz mógł sobie wsadzić w buty. O naprawie gwarancyjnej decyduje wtedy centrala a nie ASO, a oni potrafią liczyć pieniądze. Zamienniki możesz stosować zawsze i jeżeli ASO zdecyduje się je zamontować, oni biorą za to odpowiedzialność.  Ale kup sobie takie radyjko na Aliexpress i poproś w ASO o montaż. Zapewniam Cię że żadne ASO się tego nie podejmie, bo nie chce brać za to odpowiedzialności. I nie pisz mi o kitach wciskanych w ASO, tylko tak samo sie dzieje w krajach gdzie rynek i ochrona konsumenta są na bardzo wysokim poziomie. A to że, warsztat nawet specjalistyczny Ci powie, że zamontuje wszystko i nie stracisz gwarancji, jest tak samo prawdziwe jak gruszki na wierzbie. Bo potem jak przyjdzie coś niespodziewanego, to Ty będziesz sie bujał z tym problemem. Ostatnio chciałem w swoim samochodzie zamontować interfejs wyprodukowany w Niemczech a dedykowany do mojego samochodu. ASO odmówiło, centrala powiedziała,  że stracę gwanancję jak zrobię to gdzie indziej. Skontaktowałem się ze znajomymi w Niemczech , mającymi ten sam samochód. Wykładnia tam jest dokładnie taka sama. Zamontują poza ASO, tracą gwarancję, dealer nie zamontuje bo wtedy on bierze za to odpowiedzialność. A ponieważ koszt montażu w porównaniu do kosztów ewentualnej naprawy jest niewspółmierny, nie wezmą na siebie takiego ryzyka.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Marca 2019, 17:59:42 »
Znowu bzdury piszesz, nie ma czegos takiego jak cytujac Ciebie:
?istotny elament mający wpływ na inne części? 
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 21:24:15 wysłana przez fazibazi »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Marca 2019, 18:09:15 »
Kolego jest nim między innymi system multimedialny obsługujący wiele funkcji samochodu. <zalamka> Myślisz, że jak będziesz grzebał w elektryce i spalisz interfejs can -bus to naprawią Ci samochód w ramach gwaracji?. Ale rób co chcesz, tylko nie udzielaj głupich porad innym, że wymieniłeś filtr powietrza i nie straciłeś gwarancji. :wallbash: A najlepiej pójdź do ASO i zaproponuj im tunning zawieszenia, dołożenie innej turbiny, wymianę świateł na ledowe kupione u Chińczyka, zobaczysz jak zareagują i czy będą sie turlać ze śmiechu , czy tylko się posiakją.  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 18:12:46 wysłana przez pireus »

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Marca 2019, 19:04:58 »
Przypomnie Ci ze to forum dotyczy marki Toyota i Lexus, a nie tak jak z Twoich wypowiedzi wynika koncernu wieswagen ;-)  Proponuje zmienic ASO, a przede wszystkim upodowania marki na Toyote lub Lexusa ;-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Marca 2019, 19:15:52 »
Po pierwsze nie mam Volkswagena, po drugie miałem już 2 Toyoty i jednego Lexusa, a po trzecie takich głupot jakie tutaj wypisujesz jeszcze nigdzie nie czytałem  <zalamka> Na tym kończę dyskusję, ponieważ do Twojego poziomu jako interlokutora nie jestem w stanie sie zniżyć. Pisz dalej swoje bzdury, jeżeli nie potrafisz udzielić merytorycznych odpowiedzi  :wallbash: :grin:
A radio w swojej limuzynie możesz śmiało wymieniać, jest z epoki kamienia łupanego i niczym w samochodzie nie steruje  <taniec>
Ale pamietaj , że nie wszyscy mają taki badziew, dlatego bzdurne rady dobrego wujka zachowaj dla siebie.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 19:28:29 wysłana przez pireus »

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marca 2019, 19:41:11 »
Kolego paul_krakow piszesz bzdury i wprowadzasz w błąd.
Gwarancja to jest dobra wola sprzedawcy/importera/producenta. I nie ma żadnego obowiązku udzielać jej na okres 3 lat. Jeżeli zechce to zapisze w niej, że podczas składania reklamacji masz stanąć na jednej nodze i będziesz musiał stanąć aby skorzystać z gwarancji. Generalnie prawa i obowiązki wynikające z gwarancji masz opisane w książce serwisowej. I raczej tam masz zapisane, że wszelkie prace wykonywać ma ASO.

Jeżeli się coś zepsuje a serwis powie, że nie naprawi na gwarancji bo wymienił Pan sobie sam radio na taniego chinczyka i to spowodowało awarię to im nic nie zrobisz. Będziesz mógł iść co najwyżej do sądu. A jako strona powodowa to Ty będziesz musiał wykazać, że Twoja wymiana radia nie miała wpływu.

Nie mówię, że tak musi być, serwis może przymknąć oko ale nie ma żadnej pewności że tak będzie.
Druga sprawa to np. pożar samochodu po wymianie radia na niefabryczne. Ja bym się bał montować taniego chińczyka. Polecam artykuł o niedawnym pożarze BMW. Pojawił się tam wątek, że część ubezpieczycieli potrafi odmówić wypłaty z odszkodowania AC jeżeli pożar powstał (zainicjował się) we wnętrzu pojazdu - czyli taki samo zapłon (mają to w OWU).

Tutaj artykuł: https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/kierowca-mogl-zginac-w-pozarze-bo-bmw-nie-ma-czesci/ps1tbtk
i fragment o ubezpieczeniu:
"Samochód był ubezpieczony, ale warto wiedzieć, że większość ubezpieczeń autocasco nie obejmuje pożaru, jeśli pochodzi on z wewnątrz pojazdu ? czyli np. gdy wynika z usterki albo wady fabrycznej. Jeśli samochód zapali się od innego auta stojącego obok albo zostanie podpalony ? to co innego, wtedy ubezpieczyciel płaci. W tym przypadku, jak zawsze w takich sytuacjach, ubezpieczyciel przysłał na oględziny biegłego z zakresu pożarnictwa. Po rozmowie z biegłym i po przeczytaniu warunków autocasco nasz czytelnik nabrał pewności: małe szanse na jakiekolwiek odszkodowanie!"

Mówimy o skrajnych sytuacjach ale jednak realnych :(
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 19:44:38 wysłana przez Piter_Auris »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marca 2019, 19:44:34 »
ASO stwierdzilo ze to wina tego filtra i nikt nic wiecej nie mowil, nikt nie wylaczyl gwarancji dla filtra silnika itp.
A od kiedy wymieniony filtr jest objęty gwarancją producenta auta...?
Gdyby ten za mały i nieoryginalny filtr, który wpadał w wibracje na skutek tych wibracji np. zaczął się ocierać i kruszyć i jakieś drobinki dostałyby się do silnika i go zatarły to nikt nie uznałby Ci gwarancji. Póki jest ok, to nie ma problemu. Tyle że póki jest ok, to gwarancja jest niepotrzebna...

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Marca 2019, 19:47:37 »
Gdyby ten za mały i nieoryginalny filtr, który wpadał w wibracje na skutek tych wibracji np. zaczął się ocierać i kruszyć i jakieś drobinki dostałyby się do silnika i go zatarły to nikt nie uznałby Ci gwarancji. Póki jest ok, to nie ma problemu. Tyle że póki jest ok, to gwarancja jest niepotrzebna...

Dokładnie tak i nie ma się nawet co dziwić producentowi. Nie może odpowiadać za błędy użytkownika. Ale gdyby taki wadliwy filtr zakupiony i zamontowany został w ASO wtedy naprawiliby bez szemrania. Albo z gwarancji Toyoty albo z ubezpieczenia ASO.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Marca 2019, 12:53:43 »
Myślisz, że jak będziesz grzebał w elektryce i spalisz interfejs can -bus to naprawią Ci samochód w ramach gwaracji?
A co to wg Ciebie jest interface can-bus i jak go można spalić.

Poza tym możesz montować produkty które maja dopuszczenie do montażu w samochodzie - czyli certyfikat Exx.
Oczywiście takie radyjka z alli go nie mają i jak coś się uszkodzi to mozesz zapomnieć o dochodzeniu swoich praw.
Co innego jak masz takie radio po certyfikacji ECE - robi ją dystrybutor i to na nim ciązy odpowiedzialność.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Marca 2019, 13:51:39 »
Co innego jak masz takie radio po certyfikacji ECE - robi ją dystrybutor i to na nim ciązy odpowiedzialność.
Już sobie wyobrażam dochodzenie swoich praw od dystrybutora  :o. To wytłumacz mi dlaczego w ASO nie chcą montować takich cudów ze wszystkimi certyfikatami? Przecież nie będą robić tego za darmo. Powinno być im wszystko jedno czy montują fabryczne radio czy inne, zarobią tak samo , a może nawet na nie fabrycznym jeszcze więcej. Sa tacy wspaniali, że dają zarobic innym?  Mi jakoś nie chcieli nawet zamontować interfejsu kamery cofania, pod orginalny zestaw multimedialny, a miał wszystkie certyfikaty, był produkowany w Niemczech pod dany model samochodu? Tzn. mogli to zrobić , tylko uprzedzili że stracę gwarancję. I nie było to ich widzimisię, tylko podobna wykładnia obowiązuje też w Niemczech. Analogicznie jest w innych markach samochodowych.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2019, 13:53:12 wysłana przez pireus »

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Marca 2019, 15:02:27 »
Zmień dilera albo ASO, jakoś inne ASO takie rzeczy instalują jak kamery cofania, kamery do rejestracji trasy, gpsy- do rejestracji tras, odcięcia zapłonu i inne zabezpieczenia, dodatki.  Bez utraty gwarancji.
Widziałem jak ASO Toyoty ma w ofercie radia 2 dinowe na Android czy Windows, można kupić tylko radio, albo radio z montażem w ASO.

« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2019, 15:57:34 wysłana przez fazibazi »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Marca 2019, 16:49:36 »
Zmień dilera albo ASO, jakoś inne ASO takie rzeczy instalują jak kamery cofania, kamery do rejestracji trasy, gpsy- do rejestracji tras, odcięcia zapłonu i inne zabezpieczenia, dodatki.  Bez utraty gwarancji.
Czy Ty nie widzisz różnicy między takimi dodatkami a zmianą, która ingeruje w system ustawień wielu funkcji samochodu? Współczesne systemy multimedialne sterują klimatyzacją, ustawieniami świateł, wycieraczek, zamykaniem drzwi itp. Są one zaprogramowane najczęściwej pod VIN samochodu i nie zastąpisz ich radiem z Androidem bo po prostu nie będzie to funkcjonowało.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Marca 2019, 17:27:32 »
Pireus. Same bzdury piszesz.
Po pierwsze aso instaluja takie stacje - sam dostarczał je do kilku.
Widzę że nie wiesz jak funkcjonuje elektronika w autach - nawet gps czy alarm jest wpinany w cana na identycznej zasadzie jak radio.
W toyotach nic nie jest kodowane pod vin.
A radio na androidzie potrafi sterować autem - będzie regulacją czujników, wizualizacja nad, klimy, aktywne linie skrętu itd.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Marca 2019, 17:49:26 »
A radio na androidzie potrafi sterować autem - będzie regulacją czujników, wizualizacja nad, klimy, aktywne linie skrętu itd.
Bardzo ciekawe, tylko nie wiem dlaczego montując jakieś radio sam pisałeś, że nie wiesz jeszcze jakimi funkcjami  samochodu ono steruje  :o Poszukać Twojego posta czy sam znajdziesz? Nie wmówisz mi że ASO  do samochodów na gwarancji montuje takie radia.
P.s. zwróciłem się z zapytaniem do TMP o montaż w samochodzie na gwarancji, stacji multimedialnej innej niż oferowana przez koncern. Odpowiedź powinna rozwiać wszystkie wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2019, 18:03:50 wysłana przez pireus »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Marca 2019, 20:01:21 »
Bardzo ciekawe, tylko nie wiem dlaczego montując jakieś radio sam pisałeś, że nie wiesz jeszcze jakimi funkcjami  samochodu ono steruje 
Nie chciało Ci się doczytać - to radio dopiero weszło do produkcji i zostało testowo zamontowane w aurisie hsd. Nie ma to związku z certyfikacja.
Ponadto pisze nie tylko o marce toyota.
Salony mercedesa kupują stacje na potęgę bo można za 10-15 tyś mniej wyposażyć auto w lepszy system.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl