Autor Wątek: Auris II - awaria silnika  (Przeczytany 15068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Odp: Auris II - awaria silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Marca 2019, 08:15:39 »
78000 km i taki numer idz pan w .....j z toyota
Ja jednak myślę, że dla każdego seryjnego samochodu możnaby znaleźć taki przypadek po którym, idąc tym tropem, możnaby napisać "idz pan w .....j z [marka x]". Ostatnio było głośno o BMW które zapaliło się na drodze bo salon nie wymienił wadliwego EGR objętego akcją serwisową - z tego co pamiętam - to jest dopier "idź pan w .....j" ;-).

Statystyka a nie pojedyncze przypadki ;-). Pozdrawiam.

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Marca 2019, 10:16:26 »
Juz czytalem wczesniej gdzies o tym valwematiku tez ktos zmienial silnik,no ale koledzy siedzenia po lifcie skrzypia w nowym modelu skrzypia,to samo bylo z kolumna kierownicza ,uszczelkami w drzwiach i spasowaniem, kupilem toyote bo miala jezdzic a nie dzwonic ,stukac i inne atrakcje.Ja wiem ze inne marki maja lepsze problemy,ale ta slynoca toyota z niezawodnosci to dzisiaj jakis plastikowy bubel na dodatek glosny bez komfortu.No sory tez bylem fanem toyoty do momentu kiedy jej nie kupilem.
Toyota wiedzac juz z wczesniejszych modeli o felerze dalej pcha ten sam bubel do nastepnej generacji ,szukaj w bialy dzien jelenia no bo to jest nie normalne.Przyklad z siedzeniami non stop pala glupa a siedzenia skrzypia jak stare wyro na sprezynach.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2019, 10:33:19 wysłana przez fazibazi »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Marca 2019, 22:07:37 »
A skąd wiesz że jednostkowy przypadek ,może znasz wszystkich użytkowników Toyoty z tym silnikiem   
Wiesz co kolego, wpierd****sz się w każdy wątek i trolujesz. Jak jesteś fanem koncernu VAG lub innego to sprzedaj Toyotę, kup sobie szmelcwagena albo skodę i przenieś się na tamtejsze fora
ale ta slynoca toyota z niezawodnosci to dzisiaj jakis plastikowy bubel na dodatek glosny bez komfortu.
jak wyżej
No sory tez bylem fanem toyoty do momentu kiedy jej nie kupilem.
to po ch*** ją kupowałeś ?
Kupcie sobie w salonie Mercedesa, BMW lub Audi to nie będziecie narzekać - bo to przecież nie plastikowe buble, tylko wypasione fury w skórze i automacie
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Marca 2019, 23:04:41 »
A skąd wiesz że jednostkowy przypadek ,może znasz wszystkich użytkowników Toyoty z tym silnikiem

Nie taki jednostkowy przypadek tylko norma w tym silniku. Jak szukałem czegoś nowszego z toyoty to w silnikach z valvematic tylko o tej wadzie pisali (podobno toyota wypuściła już kilkanaście modyfikacji tego układu i nadal są z tym problemy). Cena używek są w cenie całego silnika.
Najtaniej i najlepiej przy takim przebiegu chyba wyjdzie kupić kompletny silnik i przełożyć głowicę i zostawić sobie resztę, a zwłaszcza sterownik układu valvematic bo też może się przydać.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Marca 2019, 06:27:43 »
to po ch*** ją kupowałeś ?
Kupcie sobie w salonie Mercedesa, BMW lub Audi to nie będziecie narzekać - bo to przecież nie plastikowe buble, tylko wypasione fury w skórze i automacie
Kupował ją bo nie wiedział że taka jest.
W mojej pierwszej toyocie z1990r  do przebiegu 250 tyś popsuły się tylko przeguby Nawet amortyzatory wytrzymały. W awensisie z 2004 r z podobnym przebiegiem już więcej rzeczy się popsuło na koniec poszły wtryski nie wspomnę o szybko zużywających się tarczach itp Teraz ma aurisa 1,4 d4d z przebiegiem 110 tyś i jest jeszcze gorzej, ostatnio poszła pompa wody, sprzęgło, bierze  za dużo oleju, drżał silnik, problemy z zaworami, piszczały tylne klocki,  drży tapicerka, skrzypią sprężyny w tylnym zawieszeniu itp rzeczy a do przebiegu 250tyś daleko U znajomego poszła skrzynia biegów. Wszyscy pisali że aurisy są niezawodne a silnik 1.4 d4d lub 1.6 benzyna są najlepsze.  Więc się nie dziwcie że ludzie się denerwują jak im się coś psuje a miało się nie psuć. Inna sprawa że samochody innych marek psują się jeszcze bardziej. Ale niech nie piszą o niezawodności toyoty bo to nie  do końca prawda.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Marca 2019, 07:10:02 »
Jeżeli samochód był serwisowany w ASO regularnie można spróbować zwrócić się do centrali Toyoty o naprawę gwarancyjną za wadę fabryczną, w e11 VVTI dużo wymienili bloków silnika nawet 5 lat po gwarancji.

pawelstopinski

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Kwietnia 2019, 15:57:09 »
Pisałem do Toyota Polska tydzień temu. Nikt nawet się nie zainteresował. Totalny brak odpowiedzi.
Pisałem na Twitterze, cisza. Ręce opadają.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Kwietnia 2019, 21:28:09 »
Może toyota ma oficjalnego Facebooka to spróbuj nagłośnić problem, może ktoś zna jakiegoś reportera który by to też nagłośnił czy to jakimś artykule w internecie czy TV, przecież to trochę przegięcie że silnik serwisowany w ASO po gwarancji zaraz się popsuł i cena za naprawę kosmiczna i to w silniku Valvematic czyli wiodącym silniku benzynowym toyoty który nadal jest produkowany.

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwietnia 2019, 21:53:31 »
Jeżeli faktycznie była serwisowana cały czas w ASO to zapytaj w tym ASO najlepiej kierownika serwisu o goodwill albo naprawę w ramach gestu dobrej woli ze strony importera. Powinieneś otrzymać refundację przynajmniej części kosztów naprawy.
Auris 1.33, 2013, Classic.

pawelstopinski

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Kwietnia 2019, 09:48:32 »
Rozmawiałem z kierownikiem serwisu. Żadnej dobrej woli. Bardzo im przykro, ale gwarancja się skończyła. My (serwis ASO) nic nie możemy zrobić. Proszę pisać do Toyota Polska, może pomogą.
W moich oczach Toyota totalnie nie dba o klienta.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Kwietnia 2019, 10:29:02 »
Póki co mam wrażenie że nie wyczerpałeś możliwości kontaktu.  TMP zapewne otrzymuje codziennie dziesiątki emaili.  Konkretnie to co im napisałeś i czego od nich oczekujesz?

Jak wchodzę na ich stronę od razu wyskakuje chat a w kontaktach są linki do facebooka, twittera, youtube i linkedin

jest też adres, email i telefon:
Toyota Motor Poland
ul. Konstruktorska 5
02-673 Warszawa
tel.: +48224490500
faks: +48224490505
e-mail: klient@toyota.pl

Ja bym próbował na chacie lub telefonicznie powołać się na wysłanego emaila i tweeta i pytał dlaczego nie dostałem żadnej odpowiedzi.

« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2019, 11:23:01 wysłana przez fazibazi »

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Kwietnia 2019, 22:43:12 »
czy to auto nie jest już w naprawie  ,bo właśnie zaltwiłem  silnik który pojechał do mojego dawnego warsztatu i troszke pilotuję naprawę bardzo podobnego ,właściwie takiego samego przypadku pozdr

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Kwietnia 2019, 23:19:17 »
Czyli nie Karmelkowa, ale bardzo blisko? ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Kwietnia 2019, 01:28:34 »
czy to auto nie jest już w naprawie  ,bo właśnie zaltwiłem  silnik który pojechał do mojego dawnego warsztatu i troszke pilotuję naprawę bardzo podobnego ,właściwie takiego samego przypadku pozdr
I jaki koszt?  10 lat temu za 1.8 tddi plus wymiana tarczy sprzęgła dałem 5 kzł.

pawelstopinski

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Kwietnia 2019, 10:31:54 »

Zgadza się, auto jest już w naprawie. zdecydowałem się na wymianę silnika bo na toyotę nie ma co liczyć. Jeśli to ty pomagałeś w załatwieniu tego silnika to dziękuje Ci za pomoc. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl