Autor Wątek: Gorzkie żale "legendarna bezawaryjność Toyoty"  (Przeczytany 22994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Gorzkie żale "legendarna bezawaryjność Toyoty"
« dnia: 30 Marca 2019, 07:38:06 »
Jak ja kupowałem Corollę to świadomie wybrałem tą markę bo ilość awarii w silnikach TSI VW,  a wstępnie chciałem kupić kolejnego vw o jakich czytało się na forach po prostu przerażała. Panaceum miał być nowy silnik 1.5 TSI evo (stosunkowo nowy) ale jak teraz okazało się masa tych silników ma wadę na 1 biegu (tzw kangurowanie) i producent nie potrafi dać sobie z tym rady i zbywają klientów.

Silniki 1,6  Toyoty psują się bardzo rzadko w porównaniu do silników vw z turbo - w każdym razie przerzucając sieć trzeba wielkiego szczęścia aby jakiś wpis o nagłej awarii silnika 1,6 znaleźć. 

Osobiście natknąłem się tylko u mojego kolegi mechanika na jeden przypadek awarii silnika 1,6 w Toyocie Auris, która była zagazowana i poszła jej cała głowica ale wtedy nie dopytywałem o szczegóły co tam dokładnie się rozleciało bo ten mechanik wyznaje założenie, że gaz do aut się nie nadaje:)  Z ciekawości dopytam w poniedziałek jak się wtedy ta sprawa z głowicą Aurisa zakończyła. Zdanie kolegi było takie, że jak chcę mieć trochę przyjemność z jazdy to trzeba kupić np VW czy Audi z silnikiem 2,0 TSI turbo lub najlepiej BMW w dieslu 3,0 na 6 cylindrach a jak chcę tylko spokojnie jeździć to toyotę bo (poza krzywymi i trzeszczącymi plastikami) to rzadko się psują.

Poza tym, zapewne Toyota też uważa, że statystycznie silniki 1,6 mało się psują bo skoro zostawili silnik w nowej XII generacji to nie jest z nim źle - w przeciwnym wypadku był by tylko silnik 1,2 turbo, który też wpadki i awarie z turbo już zaliczył nie raz.

:)

« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2019, 07:43:34 wysłana przez fazibazi »

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: "Legendarna bezawaryjność Toyoty"
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2019, 08:44:22 »
Jest jeszcze bardzo dobry silnik w hyundaiu 1.6 MPI 132km Drugi samochód w rodzinie u mnie  to hyundai elantra z 2018r Odpowiednik toyoty corolli 1.6 Leprze wykończenie w środku, jest  ciszy, bardziej komfortowy i trochę mniej pali w rzeczywistości. Cena około 10 tyś była niższa od corolli W hyundaiu można cenę negocjować, mają promocje na grupy zawodowe.   Na razie mały przebieg ale opinie są dobre na temat awaryjności tego samochodu i gwarancji jest 5 lat Więc wystarczy trochę poszukać i nie musi to być akurat niemiecki samochód W Kia są te same silniki montowane tylko jest 7 lat gwarancji Miała być kupiona toyota ale drugi raz nie zrobiłem błędu i nie dałem się nabrać na bezawaryjność toyoty.               
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2019, 08:57:12 wysłana przez cezario1 »

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2019, 11:05:57 »
Ale rozpetalem zadyme, chyba z toyoty pojde teraz w volvo v40 albo v60

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2019, 11:40:52 »
To poczekaj aż Ci się w volvie coś popsuje. Wtedy powiesz że w toyocie płaciłeś grosze za wymiane a naprawę volva kosmiczne ceny bo nie ma zamienników. Mój kolega z pracy kupił volvo wszystko śmiga i zaczeły się problemy ze skrzynią. Nie dość że używaną kupił z trupa to jeszcze kilka tysięcy za wymiane i reszte dupereli

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2019, 13:25:45 »
Koledzy to co kupywac w tym swiecie bubli,zeby nie stukalo nic w razie wu nie trzabylo fortuny zostawic i bylo w miare cicho w srodku tak przy 140 na godzine .

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2019, 14:48:50 »
Dobre pytanie, pracowałem na serwisie kilku różnych marek  prawie 10lat w ASO i teraz to juz trudno znaleźć konfiguracje w miare bezawaryjnego auta taniego w utrzymaniu. Pisze konfigurację, dlatego ze bezawaryjnosc nie dotyczy marki modelu tylko zestawienia napędu (silnik, skrzynia) i nadwozia. Pod tym kątem najbardziej mi osobiscie pasowala ostatnia Suzuki Vitara/S-cross 1.6 przednionapędowa benzyna i nie jest to kryptoreklama, tylko wynik kilkuletniej obserwacji od strony serwisu. Dodam ze ten silnik tez juz nie jest oferowany w ostatniej wersji. Obecnie niestety większość aut masowych jest produkowana tak jak sprzęt AGD... szybko i tandetnie.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2019, 15:02:46 »
Co ma być to będzie  (co do awarii) a  co się ma to tym się jeździ.

Pogoniłem dzisiaj Corollkę trochę po autostradach - 4 osoby dorosłe tak góra do 180 km/h  ale tylko przypadkiem przy wyprzedzaniach bo przepisy co do zasady trzeba szanować - spalanie z trasy 8,3 i ok, nawet sympatycznie się jechało i nie ma co narzekać -  trzeba tylko wiedzieć jakim silnikiem się jeździ i jakie ma możliwości. :) 

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2019, 18:50:40 »
Na razie o tym nie myślę , ale w przyszłości przesiądę sie na Hondę. Znam 2 auta  znajomych , od podszewki  , CR-V i Accord , zero problemów  tylko częsty serwis  olejowy 10-15 tys. kilometrów.
Mam nadzieję że w przyszłości nie spi.........tej marki.  <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2019, 19:06:43 »
Darek 60 a wiesz moze jakie przeloty maja w tych hondach

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marca 2019, 19:50:20 »
Słuchajcie w świecie motoryzacji jest tak że nie zawsze bedzie tak jak byśmy chcieli , wiadomo człowiek kupując nowy samochód oczekuje tego od producenta ze spokojnie bedzie mogł jeździć tym autem bez drastycznych awarii przez najbliższe co najmniej 7 lat, sa przypadki takie jak opisany jest w tym temacie ( oby ich było jak najmniej i nie życze tego nikomu ) bo człowiek ze dość czasu spedzi na walce z serwisem/producentem auta to jeszcze koszty naprawy itp , ale gadanie na toyote ze taki lider niezawodności i co plummmmmmmmm zepsuło się , a bo to jedyny koncern ? czy w innych takich rzeczy sie nie zdarza ? Volvo bo ktos wyżej pisał o Volvo teraz te nowsze wolno wiecej stoi w ASO niż kiedys jak to sie mówiło o Alfa Romeo. Moim zdaniem nie spróbujesz nie zobaczysz
nie przekonasz sie, Ja też teraz czekam na odbiór Auris w kwietniu ma być i co mam srać już w spodnie bo ktoś tu pisze o takim przypadku ( no nie jest to miłe ) ale patrząc teraz na rynek morotyzacyjny wedle mnie Toyota jeszcze ma najbardziej sensowne silniki w swojej gamie , bo u innych juz mozna nawet spotkac 0.9l Turbo , 1.0 Turbo po 100 KM a nawet wiecej !!!!!! ( na pewno zrobisz tym 150 tys km ) wieć szanujcie to co macie a będzie dobrze
Miłego dnia życze

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2019, 20:12:13 »
częsty serwis  olejowy 10-15 tys. kilometrów

Normalny raczej.

A w temacie...właśnie to mnie odpycha od nowego samochodu, koszt zakupu, utrata wartości, konieczność serwisowania (ważne przy odsprzedaży+warunki gwarancji), wysoki koszt ubezpieczenia i do tego pantofel "gwarancji" gdzie chcąc "poprawić" fabrykę nawet dla własnej wygody (webasto, doposażenie auta, fajne audio) mamy związane ręce. Nie równoważy to "zapachu nowych foteli" , poczucia dobrze wydanych pieniędzy i lansu w "nowej puszcze" a plastików, cienkiej blachy i tandety coraz więcej za coraz większe pieniądze.  :|
Pomimo, że mógłbym sobie pozwolić na nowe auto to ironicznie mnie na nie nie stać....ale nie narzekam bo mam czym jeździć i odpukać tylko "zmieniam olej', oby tak dalej. :hug:
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2019, 20:26:29 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2019, 20:59:32 »
To czym ty jeździsz jesli wolno spytać ?
Są plusy i minusy zakupując nowe auto, ja bede swoje pierwsze w życiu odbierał z salonu i liczne na to że nie będzie to ostanie , poza tym raz się żyje
i też życze wszystkim tego aby mieli jak najmniej problemów z autami
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2019, 21:09:53 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marca 2019, 21:12:38 »
Mam w stopce.
Fakt raz się żyje, może to że jeszcze jestem "na dorobku" to nie pozwalam sobie na takie "luksusy", ale fajnie ze innych stać i oby te auta psuły się jak najrzadziej i cieszyły uzytkowników ale patrząc globalnie producentom to nie na rękę.... :cry:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marca 2019, 22:58:46 »
częsty serwis  olejowy 10-15 tys. kilometrów

Normalny raczej.

Nie u wszystkich ,grupa VW -Skoda zaleca wymianę oleju co 30tys !!!! A co tam , niech klienci zarzynają swoje auta ,szybciej wrócą po nowy <zalamka> <zalamka>

Mam 42 lata prawko , przewaliło się przez moje życie mnóstwo aut , nowe jak i używane. Do tej pory najbardziej się cieszyłem z zakupu.............24 letniego auta  <taniec> Tak to nie pomyłka  :good:

Trudno sobie to wyobrazić  :o, ale  samochód który ma dzisiaj 28 lat , nie ma grama rdzy i przez 5 lat mojego użytkowania , nie chce się popsuć  <taniec>

jakie to auto ??????? Mercedes w140 <brawo> <brawo>
RAV4 2.5 hybrid

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marca 2019, 13:55:27 »
OT: Z tymi Mercedesami to coś jest, mam dwóch znajomych w pracy, którzy mają stare merce w124. Ale Toyoty stanowią największą grupę aut pod firmą, po Skodach, a przed Fordami...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl