Autor Wątek: Gorzkie żale "legendarna bezawaryjność Toyoty"  (Przeczytany 23023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Gorzkie żale "legendarna bezawaryjność Toyoty"
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Kwietnia 2019, 10:39:11 »
Może to jest jak z proszkami czy na przykład z kawą firma ta sama a niemiecka kawa jest lepsza od tej produkowanej na Polskę Może na kontroli jakości w zakładach segregują samochody te lepsze idą na rynek zachodni a te z jakimiś wadami na rynek wschodni Ciekawe gdzie robią testy niezawodności samochodów może na rynku niemieckim rzeczywiście Toyota jest niezawodna

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Kwietnia 2019, 11:08:50 »
....  ja nie stety nie uwazam to za normalne tylko za robienie klienta w h.....a.jak ma mi stukac  pukac po 50 tys to place polowe za zloma. Ale pluj w twarz to powiedza ze deszcz pada.Taki to kraj ,polakow zazwyczaj wszystkie firmy dymaja,tak to jest.

Jak uważasz że tak nie powinno byc i nie dasz się w h.. zrobić to napisz co osiagnąłeś w tej walce bo jak narazie to tylko wylewasz swoje żale i nic więcej. Chcesz sprzedać ten samochód to wystaw cenę adekwatną do dziadostwa a klient się znajdzie. Ty kupisz inny lepszy.

Może to jest jak z proszkami czy na przykład z kawą firma ta sama a niemiecka kawa jest lepsza od tej produkowanej na Polskę Może na kontroli jakości w zakładach segregują samochody te lepsze idą na rynek zachodni a te z jakimiś wadami na rynek wschodni Ciekawe gdzie robią testy niezawodności samochodów może na rynku niemieckim rzeczywiście Toyota jest niezawodna

Akurat kolega Janek kupił taki samochód  ten lepszy. Tak to zrozumiałem.

80 tys przelotu wiekszosc po autostradzie niemieckiej to wyeksploatowany samochod ,strach pomyslec jak bym te 80 tys km przerobil po polskich miastach typu Wroclaw.

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Kwietnia 2019, 12:18:46 »
A jezeli chodzi o towar na wschod to jest to prawda, zobaczcie np.na pompe wody ,na alternator i inne czesci na zachodni rynek ida na czesciach bosh ,siemens i te lepsze marki a na wschodni rynek czyli polski ida na podzespolach gorszych firm ,to jest fakt.Koledzy troche moze mnie ponioslo ale nie spodziewalem sie po toyocie tylu pierdolek utrudniajacych zycie.Prawdopodobnie jak bym wsiadl do ktoregos auta kolegi z forum ktory na nic nie  narzeka to bym mu znalazl to co mnie denerwuje w jego aucie rowniez.Moze jestem za bardzo idealista bo u mnie biale jest biale ,bez awaryjny to bez awaryjny.Ciekawi mnie jakie u was sa odglosy po wjezdzie na kocie lby, a jezdzilem innymi markami i musze powiedziec ze jest duzo lepiej niz toyota

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Kwietnia 2019, 12:45:50 »
zobaczcie np.na pompe wody ,na alternator i inne czesci na zachodni rynek ida na czesciach bosh ,siemens i te lepsze marki a na wschodni rynek czyli polski ida na podzespolach gorszych firm ,to jest fakt.
możesz napisać na jakich firm (tych gorszych oczywiście) podzespołach produkowane są części na Europę wschodnią ?
Ciekawi mnie jakie u was sa odglosy po wjezdzie na kocie lby, a jezdzilem innymi markami i musze powiedziec ze jest duzo lepiej niz toyota
Dużo zależy od wysokości opony - u mnie profil 45, więc tłucze niemiłosiernie, na balonach byłby większy komfort.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2019, 23:23:40 wysłana przez fazibazi »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:06:57 »
A jezeli chodzi o towar na wschod to jest to prawda, zobaczcie np.na pompe wody ,na alternator i inne czesci na zachodni rynek ida na czesciach bosh ,siemens i te lepsze marki a na wschodni rynek czyli polski ida na podzespolach gorszych firm ,to jest fakt.
Ciekawe jak go ustaliłeś?  Chyba przejeżdżając obok fabryki bo nie sądzę abyś kiedykolwiek był w zakładzie z sektora automotive.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:10:05 »
niemiecka kawa jest lepsza od tej produkowanej na Polskę
LOL
jest takie powiedzenie - Po czym poznać że wyjechałeś już z Niemiec?  Po tym że kawa kupiona w przydrożnej restauracji lub barze zaczyna smakować jak kawa.

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:12:17 »
Samochód to nie jest pierwszy lepszy produkt, dlatego do jego jakości przywiązujemy szczególną wagę. Jakub Faryś, prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego, wyjaśnia, skąd biorą się różnice w jakości aut kupowanych w różnych krajach Europy i czego one dotyczą.

Eryk Chilmon: Niektórzy kierownicy sprzedaży w salonach, a także serwisanci, sugerują, że jakość podzespołów w autach sprzedawanych w Europie Środkowo-Wschodniej bywa niższa w porównaniu z jakością podzespołów w pojazdach oferowanych na bogatszych rynkach zachodniej Europy. Czy zgadza się Pan z tą opinią?

Jakub Faryś: Aby wyjaśnić tę kwestię, należy najpierw omówić proces produkcji samochodów, co postaram się przedstawić w pewnym uproszczeniu. Obecnie produkcja samochodów polega na tym, że do centralnego komputera fabrycznego spływają zamówienia z różnych części Europy na różne samochody i ten komputer precyzyjnie dyryguje produkcją. Jak wiadomo, samochody są produkowane w taki sposób, że dostawy są w zasadzie just in time, czyli nie ma dużych zapasów części i podzespołów. I ten centralny komputer wie, jak dany model ma być wyposażony. Proszę więc sobie wyobrazić, że istnieją dwa zestawy części na kraj X i na kraj Y i że do każdego z tych krajów dobierany jest np. alternator z innej półki.

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:14:26 »
Taką opinię wyrażają nie tylko samozwańczy fachowcy od wszystkiego, ale również użytkownicy, którzy twierdzą, że dostrzegają różnice, np. w jakości technicznej, między używanymi autami kupionymi na zachodzie i na wschodzie Europy. Ich zdaniem lepszy stan techniczny nie wynika wyłącznie z tego, że lepiej o nie dbano, ale że po prostu są lepszej jakości. Czy coś tu jest na rzeczy?

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:15:32 »
Zdarzają się jednak przypadki, że produkty sprzedawane na rynkach zachodnich i wschodnich różnią się jakością. Szerokim echem w mediach odbił się raport z badania jakości produktów spożywczych sprzedawanych w krajach starej? i nowej Unii, który został przygotowany przez Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów w 2011 r. Okazało się, że produkty tej samej marki oferowane w naszej części Europy są gorszej jakości niż te dostępne na Zachodzie. Czy w odniesieniu do branży motoryzacyjnej też prowadzono takie badania?

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:16:56 »
A czy, Pana zdaniem, różnice w wyposażeniu, a przez to i w cenie, nie wpływają na zaburzenie rynku europejskiego? Dealerzy w Polsce mają zakaz sprzedawania aut do krajów zachodnich, żeby tam można było sprzedać lepiej wyposażone, ale i droższe wersje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:17:48 »
Może na kontroli jakości w zakładach segregują samochody
Auto jest przypisane do zamówienia zanim zostanie wyprodukowane.  W przypadku komponentów segregacja może dotyczyć jedynie podziału na pierwsze wyposażenie i na rynek wtórny, ale to nie wynika z gorszej jakości tylko z innych standardów.  Ogólna zasada jest taka że na OEM poprzeczka jest najwyżej postawiona.  Dostarczane komponenty nie posiadają indywidualnych metryczek więc nie ma możliwości ich selekcjonowania na lepsze i gorsze przed finalnym montażem, zresztą nie było by na to czasu bo automotive od dawna działa w systemie just in time.

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:33:32 »
Drugi przykład podam z czasów kiedy pracowałem w BMW na spawalni. Były to jeszcze czasy E46 ale bylo norma, ze jeśli np. w danym dniu poszło cos nie tak np. z gazem do spawania i nie było do końca pewności czy spawy są na 100% o.k to od razu zmieniano kartki z miejscem przeznaczenia danej karoseri na Europa wschodnia. :D

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:37:55 »
To jezeli wszystko jest tak tip top to dlaczego niemiecki serwis leje mi do auta olej jaki jest zalecany a w polsce serwis leje juz inny .

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Kwietnia 2019, 15:26:18 »
A czy, Pana zdaniem, różnice w wyposażeniu, a przez to i w cenie, nie wpływają na zaburzenie rynku europejskiego? Dealerzy w Polsce mają zakaz sprzedawania aut do krajów zachodnich, żeby tam można było sprzedać lepiej wyposażone, ale i droższe wersje.

Drogi kolego, jak cytujesz kogoś, to po pierwsze racz podawać źródło, a po drugie nie wyrywaj z kontekstu, bo to co zacytowałeś, to jest pytanie, w dodatku tendencyjne.

Poniżej całość i link do artykułu:

PYTANIE: A czy, Pana zdaniem, różnice w wyposażeniu, a przez to i w cenie, nie wpływają na zaburzenie rynku europejskiego? Dealerzy w Polsce mają zakaz sprzedawania aut do krajów zachodnich, żeby tam można było sprzedać lepiej wyposażone, ale i droższe wersje.
ODPOWIEDŹ: Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z definicji obowiązującym na wszystkich rynkach Unii ? chodzi mi o GVO ? które dotyczy tzw. porozumień wertykalnych importer?dealer, należy wybrać pewien model sprzedaży. I zdecydowana większość importerów i producentów w większości krajów europejskich wybrała model, zgodnie z którym dealer nie może zgodnie z prawem europejskim hurtowo sprzedawać pojazdów na inny rynek. To jest taka sytuacja, kiedy pan jest dealerem, a ja przychodzę, będąc np. reprezentantem jakiejś firmy lub dealerem z innego kraju, i mówię: ?Proszę mi sprzedać 500 sztuk danego modelu hurtem?. W tym momencie pan nie może tego zrobić. Natomiast jeżeli ja się nazywam Jean Dupont, Mario Rossi albo Pepe Pérez i przyjeżdżam jako osoba fizyczna do polskiego dealera z zamiarem zakupu pojazdu, wówczas nie ma żadnego problemu. Kupuję jedną sztukę, na swoje potrzeby i mogę to zrobić całkowicie legalnie.

https://fleet.com.pl/fleet/wiadomosci/branza-flotowa/branza-flotowa-wywiady/fakty-i-mity-o-produkcji-aut/
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2019, 15:30:46 wysłana przez Zbig »

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Kwietnia 2019, 15:27:13 »
Niektórzy kierownicy sprzedaży w salonach, a także serwisanci, sugerują, że jakość podzespołów w autach sprzedawanych w Europie Środkowo-Wschodniej bywa niższa w porównaniu z jakością podzespołów w pojazdach oferowanych na bogatszych rynkach zachodniej Europy.     
I wszystko w temacie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl