Autor Wątek: Czy tak ma być? Hamulce i olej  (Przeczytany 13612 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Czy tak ma być? Hamulce i olej
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Kwietnia 2019, 21:55:26 »
Tłok też wygląda normalnie, na zdjęciu widać tylko smar, może jakbyś  smar usunął i jakby były wżery to byłoby źle, a tak wygląda normalnie.

Nic nie wygląda normalnie, ty chyba nie widziałeś wysuniętego tłoka. Boki wysuniętego tłoka powinny być czyste i świecące, jak lustro, a nie jakieś upaćkane nie wiadomo czym. To wygląda na jakiś nagar a nie smar, zresztą smaru tam nie powinno być, no bo i skąd? Tam jest płyn hamulcowy, a nie jakiś smar. Nie powinno tak być.

Tylko kłopot w tym, ze twoje klocki tez wyglądają slabo.

Żadne słabo. Jak mają wyglądać? Jak nowe? No co ty. Klocki fazibazi są brudne i wyglądają jak normalnie zużyte w prawidłowo działających hamulcach, jezu! Ale poglądy :(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Kwietnia 2019, 21:58:03 »
Nie wiem co widzisz złego w klockach, jak dbasz takie klocki masz, jak ostrzej jeździsz to szybciej klocki zajedziesz i nawet na rok mogą nie wystarczyć. Tłok też wygląda normalnie, na zdjęciu widać tylko smar, może jakbyś  smar usunął i jakby były wżery to byłoby źle, a tak wygląda normalnie. Co do oleju to nigdy nie jeździłem do ASO i nie wiem jakie mają procedury, ale osobiście uważam że olej 5w30 nadaję się do VVTi do dualVVTi i Valvematic powinien być lany 0W20. Może taka jest polityka firmy aby po przebiegu ok. 150kkm samochód zaczął się psuć i trafiać na serwis. Tak dla porównania kolega ma nowego fiata flotowego i od nowości jest lany 15W40 i wymiana co 35kkm i podejrzewam że jak skończy się gwarancja to firma weźmie nowy samochód,a firma jest zadowolona bo ma małe koszty utrzymania,a o ten będzie się martwił nowy właściciel i szybko trafi na serwis pogwarancyjny.

Co to znaczy jak dbasz tak masz?
Przecież klient kupując samochód nowy w salonie jeździ do aso bo chce mieć gwarancje. To gdzie tu widzisz możliwość dbania bądź nie dbania? Skoro klocki maja jeszcze odpowiednia grubość a są spękane to coś jest z nimi nie tak, nie uważasz? Ostre hamowanie? Ja tak nie jeżdżę dlatego kupiłem hybrydę bo wiem ze hamując silnikiem odzyskuje energię a taki styl hamowania mi pasuje. Wiec stan klocków to nie wina stylu hamowania. Gdybym ostro hamował to byłyby raczej zjechanie a nie są. Może to wiek a raczej przebieg klocków?
Natomiast jeśli chodzi o cylinder to nie ma na to usprawiedliwienia dla Toyoty, syf dostał się pod gumę. Jakim cudem nie wiem pewnie znowu wiek a raczej przebieg i drobinki z biegiem czasu zasyfily cylinder. Ja tylko porownalem zacisk do zacisku hyundaia - ten drugi nie miał syfu i pracował lekko.
No i ostatnia kwestia czyszczenie - rzeczywiście wżerów nie było ale smar był tak twardy ze doczyścić było trudno i to bylo powodem ciężkiej pracy. Pewnie znowu przebieg.
No nic teraz będę bacznie obserwował hamulce - np. równe zużycie na tarczach a za około 20-30 tys. tak dla hobby je rozbiorę. Założone TRW.
Dzięki za opinie.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Kwietnia 2019, 22:05:05 »
Cytuj (zaznaczone)
Żadne słabo. Jak mają wyglądać? Jak nowe? No co ty. Klocki fazibazi są brudne i wyglądają jak normalnie zużyte w prawidłowo działających hamulcach, jezu! Ale poglądy :(
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o rowki od rantu tarczy. Myślałem a nie napisałem.
Odnośnie tłoka zgadzam się w 100%, żałuje tylko ze nie nagrałem wideo jak ten syf czyszczę. Udowodniłbym ze taki stan nie jest normalny.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Kwietnia 2019, 23:13:08 »
Nic nie wygląda normalnie, ty chyba nie widziałeś wysuniętego tłoka. Boki wysuniętego tłoka powinny być czyste i świecące, jak lustro, a nie jakieś upaćkane nie wiadomo czym. To wygląda na jakiś nagar a nie smar, zresztą smaru tam nie powinno być, no bo i skąd? Tam jest płyn hamulcowy, a nie jakiś smar. Nie powinno tak być.

Chyba nigdy nie czyściłeś i wymieniałeś klocków. Nie wiem gdzie ty też widziałeś lustro. Na rancie na zdjęciu tłoka masz delikatny pył z kloców, a reszta pokryta jest smarem i dokładnie nawet nowy smar tak wygląda (kolor grafitowy), nie stosuje się też tam żadnych innych smarów o rzadszej konsystencji bo mogłyby nie wytrzymać temperatury. Znowu płyn hamulcowy tam nie dochodzi i dodatkowo odpowiedni smar uszczelnia tłok na krawędzi tłoka/ płynu hamulcowego i może z płynem hamulcowym zmieszany.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Kwietnia 2019, 23:24:34 »
Co to znaczy jak dbasz tak masz?
Przecież klient kupując samochód nowy w salonie jeździ do aso bo chce mieć gwarancje. To gdzie tu widzisz możliwość dbania bądź nie dbania? Skoro klocki maja jeszcze odpowiednia grubość a są spękane to coś jest z nimi nie tak, nie uważasz? Ostre hamowanie? Ja tak nie jeżdżę dlatego kupiłem hybrydę bo wiem ze hamując silnikiem odzyskuje energię a taki styl hamowania mi pasuje. Wiec stan klocków to nie wina stylu hamowania. Gdybym ostro hamował to byłyby raczej zjechanie a nie są. Może to wiek a raczej przebieg klocków?
Natomiast jeśli chodzi o cylinder to nie ma na to usprawiedliwienia dla Toyoty, syf dostał się pod gumę. Jakim cudem nie wiem pewnie znowu wiek a raczej przebieg i drobinki z biegiem czasu zasyfily cylinder. Ja tylko porownalem zacisk do zacisku hyundaia - ten drugi nie miał syfu i pracował lekko.
No i ostatnia kwestia czyszczenie - rzeczywiście wżerów nie było ale smar był tak twardy ze doczyścić było trudno i to bylo powodem ciężkiej pracy. Pewnie znowu przebieg.
No nic teraz będę bacznie obserwował hamulce - np. równe zużycie na tarczach a za około 20-30 tys. tak dla hobby je rozbiorę. Założone TRW.
Dzięki za opinie.

Moje klocki tak nigdy nie wyglądały, może pomiędzy tarcze a klocki dostały się jakieś drobne kamienie i stąd te rysy. Nie miałem hyundaiu i może tam tłok wygląda jak lustro, ale zawsze w toyotach od kąt pamiętam tłok był zawsze smarowany smarem do tłoczków o kolorze grafitowym i zawsze tak wyglądał po rozebraniu i zawsze to czyściłem i nakładałem nowy smar o minimalnie rzadszej konsystencji i identycznym kolorze, a przejeździłem w kilku generacjach toyot pewnie więcej niż 500kkm i nigdy nie miałem problemu z hamulcami po takich zabiegach.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Kwietnia 2019, 23:41:13 »
Czytając wasze posty odnoszę wrażenie że nigdy nie rozbieraliscie zacisku hamulcowego  a tym bardziej uszkodzonego czy zapieczonego chyba że auris ma jakieś specjalne bo z aurisa jeszcze nie miałem okazji rozbierać

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Kwietnia 2019, 09:03:28 »
Czytając wasze posty odnoszę wrażenie że nigdy nie rozbieraliscie zacisku hamulcowego  a tym bardziej uszkodzonego czy zapieczonego chyba że auris ma jakieś specjalne bo z aurisa jeszcze nie miałem okazji rozbierać
Właśnie dlatego ze rozbierałem wiem co piszę. Brudny może być ale nie zastały wręcz zapieczony.
Jednak przepraszam za zamieszanie. Chciałem podzielić się tylko spostrzezeniami na temat tej konkretnie pracy a nie wywoływać gownoburze, cytując kolegę. W sobotę będę robił tył, zrobię zdjęcia i może jakieś wideo.
Bardzo dziękuje wszystkim za uwagi i informacje.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Kwietnia 2019, 12:13:53 »
Chyba nigdy nie czyściłeś i wymieniałeś klocków. Nie wiem gdzie ty też widziałeś lustro. Na rancie na zdjęciu tłoka masz delikatny pył z kloców, a reszta pokryta jest smarem

Ja klocków nie czyściłem i nie wymieniałem? Przez ostatnie 18 lat robiłem to wielokrotnie w dwóch autach. A lustro widziałem na tłokach zacisków tych aut, kiedy rozbierałem cały zacisk do regeneracji i wymiany uszczelek. Po wyciągnięciu tłoka był on czysty i świecący, jedynie nalot, brud i trochę korozji było na rancie tłoka, poza uszczelką, w miejscu jego styku z klockiem. I na lustrzanej powierzchni tłoka nie było żadnego smaru. U Toyoty musi być tak samo, bo wszystkie przednie hamulce działają i zbudowane są podobnie. Coś mi tu nie pasuje z tym smarem na tłoku. No jest pod uszczelką odrobina smaru na tłoku, ale jest to tak delikatnie posmarowane, że nie widać tego w takiej ilości na powierzchni tłoka. To nie był smar, tylko nagar na zapieczonym tłoku
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Kwietnia 2019, 16:25:41 »
zresztą smaru tam nie powinno być, no bo i skąd?

Ze składania hamulców w fabryce Lukasa.

Np. ATE Bremsen Paste
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Kwietnia 2019, 18:35:10 »
Moim zdaniem nie tak powinny wyglądać zaciski po 100 tys km

Według mnie chyba ktoś już przy tych klockach grzebał skoro przebieg jest 100 tys. Nie mogą być to klocki zamontowane fabrycznie według mnie.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Kwietnia 2019, 19:06:50 »
Ze składania hamulców w fabryce Lukasa.

Np. ATE Bremsen Paste

Właśnie taką pastą posmarowałem, zobaczymy co będzie.

Według mnie chyba ktoś już przy tych klockach grzebał skoro przebieg jest 100 tys. Nie mogą być to klocki zamontowane fabrycznie według mnie.
Znam historię tego auta od odbioru u dealera, ale oczywiście serwisowi na ręce nie patrzyłem.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Kwietnia 2019, 20:02:38 »
Ja podobnej pasty/smaru używam i właśnie tak wygląda jak na zdjęciu po ok. 30kkm, może w innych markach nic nie stosują, ale nieraz kupowałem używaną toyotę serwisowaną w ASO z całej europy i zawsze tłok był smarowany. Zresztą widać nawet na zdjęciach że do tłoka stosuje się inną pastę bo ma kontakt z płynem hamulcowym, a inną do prowadnic hamulcowych i jeszcze inny smar do śrub.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Kwietnia 2019, 20:52:19 »
że do tłoka stosuje się inną pastę bo ma kontakt z płynem hamulcowym, a inną do prowadnic hamulcowych i jeszcze inny smar do śrub.

Brawo. Porządny mechanik.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Kwietnia 2019, 00:31:32 »
Wracając do tematu oleju silnikowego do hybryd (Auris II). Ja już zdążyłem być na dwóch przeglądach i za każdym razem nalali mi 0W20, bez żadnych pytań czy sugestii z mojej strony. Po wykonanym przeglądzie serwisant za każdym razem czyta mi listę wykonanych czynności (też z własnej, nieprzymuszonej woli) i tak samo za każdym razem zwraca uwagę na rodzaj oleju i sam z własnej, nieprzymuszonej woli tłumaczy dla czego akurat ten olej ("bo takie jest zalecenie producenta dla aut z napędem hybrydowym"). ASO w Komornikach (pod Poznaniem).

Sam tuż po zakupie auta z ciekawości spojrzałem do książki serwisowej i do instrukcji obsługi (obie na rynek polski) i tam też jest napisane, że ma być 0W20 (więc wiedziałem, że gość mnie nie ściemniał i nie "naciągnął" na droższy olej). A co do przebiegu auta, to na ostatnim przeglądzie miało równo 130k km.

Tak, że nie każde ASO Toyoty jest takie samo... Jak kogoś gdzieś w wała robią, to można zawsze pojechać do konkurencji (no, chyba, że konkurencja jest daleko...).

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Kwietnia 2019, 07:25:21 »
Tak powinno być kolego ale niestety nie jest. Dobrze ze gwarancja kończy mi się niebawem, sam go będę serwisował i wtedy przynajmniej będę miał wpływ na to co będzie zalane.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2019, 12:27:22 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl