Autor Wątek: Czy nowy Auris z 2018 roku ma twarde zawieszenie?  (Przeczytany 4721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ARGOS

• Toyot Leżący
  • *
Czy nowy Auris z 2018 roku ma twarde zawieszenie?
« dnia: 15 Kwietnia 2019, 17:58:49 »
Witam,
Jestem posiadaczem Toyoty Auris z 2018 roku 1.33 benzyna hatchback którego kupiłem z salonu w zeszłym roku i zastanawiam się czy owa toyotka ma twarde zawieszenie. Wnioskuje że ma ponieważ każdą nierówność, każdą dziurkę na drodze  czuję. Drugie pytanie mam takie czy posiadacze również aurisek z 2018 roku maja też tak że przy mniejszych prędkościach(0-100 km/h) samochód Wam też tak "mruczy"/ chodzi jak diesel/( nie jedna osoba mnie się pytała czy to nie jest diesel, ja na to ze nie, to jest benzyna) a przy wyższych prędkościach(140 km/h +) cichnie i tylko powiew wiatru słychać . Macie coś takiego też?

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy nowy Auris z 2018 roku ma twarde zawieszenie?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2019, 00:14:35 »
Diesel nie "mruczy", tylko "klekocze" - mruczenie to raczej bardziej charakterystyczne dla benzyniaka właśnie :-)

Jeśli jest wyraźnie głośniejsze niż normalnie, to zwróć uwagę czy to zależy tylko od prędkości, czy może też od obrotów silnika - wtedy prawdopodobny winowajca to któryś z tłumików bądź katalizator.

Tak młode auto nie powinno mieć z tłumikami, ale katalizator można łatwo zniszczyć lejąc zbyt dużo oleju do silnika. Sprawdź też we wstecznym lusterku czy auto nie dymi zbyt mocno wtedy gdy jest głośne - też sugerowałoby to problemy z układem wydechowym.

W moim starym golfie przerabiałem wszystkie trzy (tłumik końcowy, środkowy i katalizator) i objawem przy zużytych tłumikach było właśnie głośniejsze niż normalnie "mruczenie" silnika w pewnym zakresie obrotów (innym dla każdego tłumika). Przy padniętym katalizatorze oprócz hałasu było dość sporo siwych spalin.

Co do zawieszenia, to japońskie auta są raczej znane z twardego zawieszenia (tak jak niemieckie).

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2019, 08:38:18 »
A jakie masz koła?

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2019, 12:31:31 »
Diesel nie "mruczy", tylko "klekocze" - mruczenie to raczej bardziej charakterystyczne dla benzyniaka właśnie :-)

Klekotanie słychać na zewnątrz, nie musi być słyszalne w kabinie  :-) Co do twardego zawieszenia to ja mam hybrydę i też czuję każdą nierówność ale tłumaczę sobie że auto z założenia ekonomiczne musi mieć twarde bo im twardsze tym mniejsze zużycie paliwa. Ale może się mylę, poza tym piszecie że te samochody generalnie tak mają, niezależnie czy hybrydy czy nie...

Offline ARGOS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2019, 20:04:26 »
A jakie masz koła?
Mam 15 oryginalne z Toyoty jak kupowałem to dostałem od razu i letnie i wytargowałem zimowe, hejkumtejkum, a mruczy Ci ta hybrydka? no mi 1.33 i 99 KM pali 7,7 l/100 a już mam przejechane 4 tys. to nie jest mało wg mnie :/

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2019, 20:18:04 »
Co do twardego zawieszenia to ja mam hybrydę i też czuję każdą nierówność ale tłumaczę sobie że auto z założenia ekonomiczne musi mieć twarde bo im twardsze tym mniejsze zużycie paliwa.
To raczej jest tak że auta które dobrze trzymają się drogi są twarde. Dlatego jak się tuninguje auto to dodaje się dodatkowe belki usztywniające. W autach z aktywnym zawieszeniem tryb sport zawsze oznacza twarde zawieszenie.

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2019, 20:24:07 »
hejkumtejkum, a mruczy Ci ta hybrydka? no mi 1.33 i 99 KM pali 7,7 l/100 a już mam przejechane 4 tys. to nie jest mało wg mnie :/
Hybrydy nie mruczą raczej robią "ziuuuuuuuuuuuuuuuuuuu"  :grin:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwietnia 2019, 06:30:00 »
Tak hybrydy wyją jakby silnik z ramy chciał wyskoczyć. A jakbyś posłuchał jak silnik w hybrydzie pracuje na postoju i od kaprysu zmieniają się mu obroty to byś był pewny że popsute

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwietnia 2019, 09:14:55 »
hejkumtejkum, a mruczy Ci ta hybrydka? no mi 1.33 i 99 KM pali 7,7 l/100 a już mam przejechane 4 tys. to nie jest mało wg mnie :/
Hybrydy nie mruczą raczej robią "ziuuuuuuuuuuuuuuuuuuu"  :grin:
Moja robi trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr  :grin:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwietnia 2019, 19:37:43 »
Jestem posiadaczem Toyoty Auris z 2018 roku 1.33 benzyna hatchback którego kupiłem z salonu w zeszłym roku i zastanawiam się czy owa toyotka ma twarde zawieszenie. Wnioskuje że ma ponieważ każdą nierówność, każdą dziurkę na drodze  czuję

Mam 15 oryginalne z Toyoty

Jak masz 15-tki, to masz wysokie opony, więc na takich kołach i tak bardziej miękko auto idzie na nierównościach, niż na 16-tkach i 17-tkach i nadal ci za twardo? Przecież auto nie może bujać, jak na materacu wodnym, musi być sztywne i jakoś trzymać się drogi. Sprawdź, czy nie masz za wysokiego ciśnienia w oponach. Ja tez mam 15-tki, czuję wszelkie nierówności, ale nie narzekam, jest dobrze. Czytałem w czasopiśmie "Motor", test najnowszej Corolli i że zawieszenie jest bardziej sztywne i sprężyste, niż w naszych Aurisach. A jeśli chodzi o mój silnik, rocznik 2018, to na postoju w kabinie nic nie słychać, a na zewnątrz silnik bardzo cichutko "mruczy".
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2019, 19:42:03 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline ARGOS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwietnia 2019, 18:46:22 »
A co rozumiesz pod pojęciem "wysokie opony"? Pytam się bo pierwszy raz się spotykam z takim określeniem. Kurczę żebym mógł Ci nagrać jak działa silnik w mojej Aurisce w kabinie i na zewnątrz to byś powiedział czy to jest normalne czy też nie. Ogólnie, dziękuję wszystkim za informacje dostarczone na temat tego o co pytałem. Moim zdaniem temat jest już do zamknięcia :)
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2019, 22:01:14 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl