Autor Wątek: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku  (Przeczytany 34359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
Dzień dobry.
Postanowiłem tu przekleić swój post bo na Corolla nikt nie pomógł.
Silnik to Valvematic 1,6 (132 KM),  skrzynia 6 biegowa manualna, przebieg auta 110 tys.
Problem pojawiał się od około 2 miesięcy, najpierw sporadycznie (raz w tygodniu) zawsze po trasie. Wjeżdżając na obrzeża miasta zatrzymywałem się na światłach (jak na ironię zawsze w tym samym miejscu) i podczas ruszania coś mnie przytrzymywało w miejscu jak bym ruszał na zaciągnięty ręcznym po paru sekundach wszystko wracało do normy i auto rozwijało swoją moc. Teraz pojawia się to już coraz częściej po porządnym rozgrzaniu silnika.(zawsze po trasie). Nic nie szarpie, obroty też nie wzrastają gwałtownie jak przy ślizgającym się sprzęgle, tylko jakby się dusił przez chwilkę.Jest to dosyć niebezpieczne gdy muszę się sprawnie włączyć do ruchu bo auto prawie nie jedzie przez te parę sekund i dopiero po chwili zaczyna się rozpędzać.Przy starcie spod świateł pewnie Tico by mnie wtedy objechało Oczywiście próbowałem coś znaleźć w sieci, ale niczego mi to nie rozjaśniło. Myślę że może to być któryś zacisk hamulcowy? Może zasyfiona przepustnica? Pisałem też w innym poście że od zakupu bardzo ciężko czasami wchodzi drugi bieg (tylko po dobrym rozgrzaniu) tego też do tej pory nie udało mi się zdiagnozować. Myślę nad wymianą oleju w skrzyni, ale się jeszcze powstrzymuję. Jeżeli ktoś miał podobny problem z tym ruszaniem to bardzo proszę o podpowiedź jak go rozwiązał.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Gawith

• Gość
Odp: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2019, 09:51:05 »
Proponowałbym na początek przeczyścić przepływomierz i ewentualnie przepustnicę.
Z wymianą oleju w skrzyni zbyt długo się powstrzymujesz, u mnie po 100 tys wyleciała smoła.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2019, 10:07:26 »
Proponowałbym na początek przeczyścić przepływomierz i ewentualnie przepustnicę.
Z wymianą oleju w skrzyni zbyt długo się powstrzymujesz, u mnie po 100 tys wyleciała smoła.
Więc od tego zacznę, bo ostatnio wolne obroty też czasem lecą do 600 i trochę telepie. Co do skrzyni olej już zakupiony w Aso więc w ciągu tygodnia chyba ogarnę.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2019, 20:50:00 »
Jeśli dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku, to też może być problem z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej. Jeśli jest walnięty, to daje zły pomiar temperatury do komputera sterującego silnikiem (ECU) i komputer wylicza złą mieszankę, silnik się dławi.

Nie wiem jak jest w Aurisie, ale w niektórych autach taki czujnik jest podwójny - osobny pomiar jest dla ECU, osobny na tablicę zegarów, więc można nawet nie zauważyć, że czujnik zwariował. Ale wystarczy podłączyć auto do komputera gdy silnik jest ciepły i sprawdzić jaką wartość z pomiaru dostaje ECU.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2019, 22:54:54 »
Przepustnica i przepływomierz wyczyszczone, wymienione świece na oem bo po 90kkm poprzedni właściciel nie wymienił <zolta> <zolta> i nic nie pomogło :-( . cały tydzień  do pracy jakieś zakupy i duperele praktycznie idealnie auto jeździ. Może czasem raz się zastanowił na 5 dni, dzisiaj trasa 40 km trochę mu wstawiłem  :grin: i po 30 minutowym postoju jazda po mieście dramat każde ruszenie jakbym ciągnął 2 tonową przyczepę ,tylko na jedynce . Jak już puści to idzie normalnie. Kolejny godzinny postój na jakieś tam sprawy i po nim już auto rakieta. może jeszcze pojedyncza zadyszka na światłach i powrót ekspresówka 40 km i u mnie w mieście już wszystko ok, bez problemów. Teraz pytanie czy jeżeli nie pokazuje się check to jest jakiś sens diagnostyki komputerowej ? A jeśli tak to tylko Aso czy jakiś lepiej wyposażony warsztat niezależny też mi to ogarnie? Byłem u dwóch mechaników specjalizujących się w Toyotach i twierdzili że jeżeli dzieje się to sporadycznie to jeżeli nie pojawił się check to jeździć. Przepustnice czyszczono mi w warsztacie który od ponad 20 lat specjalizuje się w Toyotach, ale jak pytałem mechanika to nie resetowali komputera przez odłączenie aku tylko mają jakiś program i tak to robią żeby potem nie wariowały obroty. Może tu leży problem? Generalnie robili mi tam cały duży przegląd i po konserwacji hamulców zaczął przy hamowaniu stukać ( chyba)zacisk  :-( wymienili mi dodatkowo blaszki klocków i sprawdzali ze na pewno wszystko tam gładko chodzi więc raczej też problemem nie jest zapieczony zacisk. Myślałem też nad zapychającym się katalizatorem ale mechanicy twierdzą że pojawił by się błąd P0420 więc nie wiem czy zwykły tłumikarz by mi tutaj coś mógł zdiagnozować? No i jeszcze od wymiany oleju z Castrol na Motul Eco-nergy jakieś 3tys temu po odpaleniu zimny silnik czasem trochę wyje od strony przepustnicy? w taki rezonans coś wpada (postaram się wrzucić nagranie). Po rozgrzaniu pracuje cichutko. Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł na to?
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2019, 23:01:07 wysłana przez Momek »

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2019, 10:15:54 »
A sondy lambda byly sprawdzane? Ja bym podpial kompa kiedy objaw wystapi i w droge moze wyrzuci jakies bledy chwilowe.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2019, 11:23:00 »
Sondy nie sprawdzane, myślałem że uszkodzona sonda wywali checka.  Czyli z tym komputerem nie musi być aso? A czy uszkodzone sprzęgło mogło by dawać podobny objaw?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2019, 15:36:11 »
Obroty by wzrastały a prędkość nie.

Zloguj co się dzieje.
Będzie widać czy czasem komp nie swiruje.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Czerwca 2019, 15:45:12 »
Ślizgające się sprzęgło znam, ale myślałem że może być jakaś inna awaria sprzęgła niż zużycie

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwca 2019, 20:01:23 »
Zloguj co się dzieje.
Będzie widać czy czasem komp nie swiruje.
Ale umówić się w Aso czy wystarczy jakiś serwis niezależny?
Jeszcze teraz taka myśl przeleciała czy te problemy nie zaczęły się po akcji serwisowej "Akcja serwisowa: wymiana zbiornika par paliwa"
ale pewności nie mam bo pierwszy bo już parę miesięcy minęło od tego czasu. Czy tam mogli coś przedobrzyć?
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2019, 20:10:51 wysłana przez Momek »

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2019, 20:56:51 »
Czy podczas tego spadku mocy masz włączoną klimatyzację?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Czerwca 2019, 21:13:16 »
Czy podczas tego spadku mocy masz włączoną klimatyzację?
Nie, raczej zawsze podczas spadków mocy klima wyłączona.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipca 2019, 15:23:42 »
Ale umówić się w Aso czy wystarczy jakiś serwis niezależny?
Ktoś ogarnięty ze sprzętem.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2019, 21:53:14 »
Po podłączeniu pod kompa brak błędów bieżących, historia również czysta. Mechanik też odpalił i pogazował trochę ale wszystkie parametry ok  :wallbash:
Nie wiem co więcej mogę posprawdzać? Spadki dalej się pojawiają losowo ale tylko na pierwszym biegu przy ruszaniu :o :o  Ostatnie cztery pełne baki to była Verva albo Ultimate 98 ale to raczej na nic. Co myślicie o dodatkach do benzyny do czyszczenia wtrysków i katalizatora coś dają czy to bzdura?
Pozdro

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lipca 2019, 23:21:11 »
Nie powinno zaszkodzić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl