Autor Wątek: Dreszcze lub coś jeszcze (F)  (Przeczytany 17041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qlkaprzem

• Gość
Dreszcze lub coś jeszcze (F)
« dnia: 25 Maja 2005, 19:28:10 »
Mam dziwny problem z moją Cariną.  Ostatnio wymieniłem z lewej strony koncowkę drążka i drążek kierownicy i po tej wymianie zaczeły się dziać dziwne rzeczy z moim samochodem.
Powyzej predkości 80 km/h zaczyna wszystko drżeć w  środku i to tak  że przy predkości 140 wypadają plomby z zebow . Dodam  że drgawki zaczynają się tak jakby od podłogi przy pedałach a poźniej drży już wszystko w środku czyli szyby dzwonin kierownica lata itp. co to jest do cholerki????????? Najgorzej  że robie dość długie trasy i to jest naprawdę meczące a nie wiem co mam sprawdzić  :oops:  lub powiedzieć mechanikowi co on ma wymienic  żeby przestało. Jeżeli wiecie co to, to pomożcie.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2011, 00:26:50 wysłana przez Robsajson »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Dreszcze lub cos jeszcze (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2005, 19:57:11 »
Zadam banalne pytanie: czy ustawiałes geometrię po tej robocie ?
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2007, 15:33:11 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2005, 21:02:05 »
Cytat: Perzan
Zadam banalne pytanie: czy ustawiałes geometrię po tej robocie ?
Pozdro.
nie mam bladego pojecia wszystko robił mechanik a ja sie go nawet nie spytałem myśląc  że on chyba wie najlepiej co robii a jaka może byc inna przyczyna??
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:40:42 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2005, 21:21:39 »
Cytuj (zaznaczone)
a jaka może byc inna przyczyna??

Ho, ho, ho...
Począwszy od niedokreconego koła (pewnie by już odpadło), przez niewyważone koło, wybuloną oponę, po całą masę rożnych dziwnych rzeczy :(
W pierwszej kolejności sprawdź czy wszystko jest dokrecone jak należy i czy nie ma gdzies luzow w zawieszeniu.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:41:33 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maja 2005, 11:49:07 »
Perzan, racja bardzo czesto nie robią po takich wyczynach geometrii bo im sie wydaje ze złożą wszystko idealnie  :x
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:41:51 wysłana przez Miche »

edgar68

• Gość
Mam takie same dreszcze, ale w Ave 98 - POMOCY!
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maja 2005, 21:01:05 »
Ave 98 z przebiegiem 112 tys. km Opony nowe, koła wyważone, geometria przod zrobiona, kolumna kierownicy nasmarowana i dalej nie wiem dlaczego wszystko drży powyżej 80 km/h. Może przeguby wewnetrzne? Krzywa połośka? Przeguby zewnetrzne raczej nie bo przy skreconych kołach nic nie puka. Czy ktos spotkał się z takim przypadkiem???
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:42:38 wysłana przez Miche »

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maja 2005, 19:06:18 »
no i posprawdzałem tak jak mi radziliście a drgawki jak były tak i są
geometria w porządku opony i felgi rownież sprawdziłem jeszcze skrzynie biegow czy ktoras poduszka nie poszła i tez jest ok
mam taką podpowiedź - przesuniecie masy wyrownawczej na prawej połosi ktora ( jak piszą w mądrej książce ) stanowi dynamiczny tłumik drgan skretnych ( jak bym wiedział o co chodzi )
acha - dodam jeszcze  że drgania wystepują tylko wtedy gdy trzymam nogę na gazie jak puszczam gaz lub wrzucam luz lub trzymam na sprzegle to nieważne od predkości drgan nie ma ale wystarczy tylko nacisnąć gaz i od razu wracają
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:45:51 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2005, 00:48:34 »
Cytuj (zaznaczone)
acha - dodam jeszcze  że drgania wystepują tylko wtedy gdy trzymam nogę na gazie jak puszczam gaz lub wrzucam luz lub trzymam na sprzegle to nieważne od predkości drgan nie ma ale wystarczy tylko nacisnąć gaz i od razu wracają

Nie chcę Cię martwić, ale kumpel miał ten objaw i powodem był przegub wewnetrzny :(
Pozdro.
Ps. Im mocniejsze obciążenie tym bardziej trzesie ? Np. 60km/h, 4-ka i gaz do dechy.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:43:57 wysłana przez Miche »
*
*
*
*

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2005, 18:31:16 »
dzieki wielkie Perzan to było właśnie to co pisałes czyli przegub a ja mam nauczkę i zmieniam mechanika
Pozdrawiam.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:43:05 wysłana przez Miche »

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dreszcze lub coś jeszcze (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lipca 2008, 16:01:13 »
Odświerzam bo mam dalej problem, przegub wew sprawdzony bo mialem oslone rozwalona i mechanior zdjemowal smarowal wszystko i powiedziale ze okej ale tylko prawa strona byla sprawdzana, na lewej zadnych pekniec oslon ani nic wiec chyba dobrze. Opony wymienione, wywazone, felgi proste. I dalej mam ze od 80 do   100km/h zaczyna telepac z przodu a powyzej tych predkosci ustaje. Problem jest tylko przy dodawaniu gazu. I zaowazylem ze na nierownosciach nieodczuwa sie tego. Bylem teraz u mechanika ale ma zwalony podnosnik :| i niemogl ocenic ale powiedzial ze moze poduszki silnika. Moga one dawac taki objaw??

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipca 2008, 21:56:35 »
Masz aluski? Jeśli tak sprawdź czy włożyli pierścienie centrujące, ja miałem podobnie, ale moje popękały.

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipca 2008, 22:37:58 »
Pierscienie centrujace czyli te "koleczka" do redukcji roznicy w otworze w feldze a piascie?? Jesli o to chodzi to mam co do milimetra zgrane. Niema nawet bardzo takich rozmiarow jak juz. :/ Jutro pojade na inzynierska tam jest serwis japoncow i zobaczymy. Flaq jako ziomek wie gdzie. A moze masz jakis zaufany serwis co by sie znali na temacie??

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipca 2008, 22:47:31 »
Sprawdz jeszcze raz przeguby wewnetrzne bo to tylko one dają takie objawy.Wystarczy zmienić położenie zabieraków podczas smarowania sprawnego przegubu i wali od nowa jakby był rozwalony.

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2008, 16:33:54 »
pojezdzilem po warsztatach cos tam osluchiwali opukiwali, luzy delikatne sa na przegubach ale ze nie na takich ludzie jedza, ale w ToYcarze naszym lubelskim gosciu odrazu powiedzial zebym przegubu wewnetrznego szukal a najlepiej calej polosi, macie moze jakies namiary na ludzi?? i pytanko prawa(bo takiej bede szukal) jest dluga czu krotka bo sie pytaja o to.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2008, 18:09:11 »
... i pytanko prawa(bo takiej bede szukal) jest dluga czu krotka bo sie pytaja o to.
Wystarczy zajrzeć, sprzedający powinni to wiedzieć.
W 2.0(benzyna) prawa jest długa i podparta dodatkowym łożyskiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl