Odpiąłem wtyczkę od czujnika - samochód odpalał bez problemu i już nie szarpał ale interfejs i tak w jakiś sposób odczytywał położenie przepustnicy więc nie bardzo rozumiem co się stało:). Czy ECU po prostu interpretuje wtedy otwarcie przepustnicy proporcjonalnie do obrotów?
Imho nie, ponieważ to otwarcie i dawka powietrza powodują wkręcanie na obroty. Oczywiście o ile jeszcze trochę paliwka nam podleje. Ile podlać może też czerpać z lambdy, przepływki i MAP sensora.
Jak nie szarpał, to mamy winowajcę, tylko ostrożnie: problem może być z czujnikiem ale też z jego obwodem. Nie znam odpowiedzi na pytanie dlaczego było jakieś wskazanie otwarcia, poza tym, że ECU takie podał. To dlatego miałem wątpliwości, czy odpali ale założyłem, że bez czujnika przyjmuje sobie "jakieś" wartości. No to teraz wiemy jakie, nie wiemy tylko skąd ale w sumie nic nam to nie da. Chyba, że kombinujesz w kierunku jazdy z odłączonym TPS

Ciekawe jest to, że interfejs pokazywał maksymalne otwarcie przepustnicy na poziomie 50% przy gazie wciśniętym w podłogę - czy tak powinno być?
Nie wiem ale P0122 by pasowało - za niski Voltaż z TPS, to by też pasowało do 50% otwarcia przy maksymalnym. Słaby jestem z procentów, wiem, że powinno być 0.3-1.0V przy zamkniętej do 3.2-4.9V przy max otwartej na 3cim pinie (VTA). Jak jest mniej niż 0.1 przy zamkniętej przez =>5s to wywala P0122.
Tak myślę, że warto by to zmierzyć aby ocenić sprawność TPS, bo błąd wywala ECU, czyli na jego wejściu od TPS jest za niskie napięcie. Jeśli pomiar wykaże, że TPS działa poprawnie, trzeba by szukać problemu po drodze z TPS-ECU. Mam nadzieję, że nie będzie trzeba. Od razu jak tam będziesz wtykał końcówki miernika, to sprawdź może, czy VC albo VTA nie zwiera do masy, powinno być >10kOhm.
Masz manual w tym temacie? Bo może ja się niepotrzebnie produkuję, a sam szybciej znalazłbyś odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
czy to możliwe, że fabrycznie nowy czujnik już jest wadliwy?
Raz kupiłem toster i się nie włączył

Odnośnie P0051 żeby nabałaganić Ci jeszcze: jeśli grzałka nie grzeje sondy, to wskazania tej drugiej też nie są prawidłowe, a to też ma wpływ na dobór mieszanki i może nam tutaj mieszać w temacie.