Autor Wątek: Zakup nowego samochodu  (Przeczytany 10625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowego samochodu
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Maja 2019, 11:06:01 »
Ostatnio sprzedałem 13-letni samochód z przebiegiem 200k w ciągu czterech dni (i nie były to przysłowiowe grosze), więc nie demonizujmy.
Faktem jest, że nowsze samochody żywotność mają celowo ograniczaną, wtedy więcej kasy jest dla producenta za części i nowe samochody.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Maja 2019, 12:06:47 »
Ja osobiście nie kupię sobie nowego z 2 powodów:
- drastyczny spadek na wartości w momencie wyjazdu z salonu
- krew by mnie zakała, gdybym chwilę po wyjeździe z salonu na parkingu pod sklepem został porysowany drzwiami innego samochodu.
Dokładnie tak!
Ten drastyczny spadek to tak, powiedzmy, przez 3 pierwsze lata, dlatego kupując auto, wybieram auto starsze niż 3 lata. Na nowsze mnie nie stać.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Maja 2019, 13:11:14 »
Każdy ma swoje podejście - przyznam że moje wynika też trochę ze zarażenia się do aut uzywanych - niestety loteria jest za duża a moja wiedza jak mówią doświadczenia empiryczne za mala.
To akurat jestem w stanie zrozumieć.  Rozważyłbym zakup rocznej hybrydy, na toyotaplus jest kilka sztuk w cenie 78-80 tys zł z przebiegami rzędu 10 tys km.

Cytuj (zaznaczone)
Pamiętaj jednak kolego o istotnym czynnikiem - auta projektowane są na krótsze cykle życia więc 4 latka kupisz  ( zakładam 120kkm) i po 4 latach masz już coś co praktycznie nie nadaje się do odsprzedaż
Kolega ostatnio był wieziony dwuletnim Aurisem HSD w Uberze (takim samym kropka w kropkę jak jego własny).  Licznik przebiegu pokazywał 380 tys km.  Auto wyglądało prawie jak nowe poza lekkimi obtarciami w intensywnie używanych miejscach, nic nie trzeszczało ani nie stukało.  Kierowca zapytany jak się sprawuje powiedział że poza jakimiś drobiazgami robionymi na przeglądach jest bez uwag.

120 kkm dla auta 4-letniego to już jest przypadek mocno jeżdżonej flotówki.  Generalnie w Polsce ok. 75% sprzedaży nowych osobówek to auta służbowe a tylko 25% to prywatne, ale Auris jest akurat bardziej popularny wśród nabywców prywatnych, więc znalezienie auta zadbanego i o znacznie niższym przebiegu nie jest zbyt trudne.  Na toyotaplus z rocznika 2015 przebiegi ponad 100 tys ma tylko połowa oferowanych Aurisów. Oczywiście cena zakupu będzie wyższa ale przy odsprzedaży też uzyskasz lepszą od zajeżdżonej flotówki.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Maja 2019, 14:22:54 »
Faktem jest, że nowsze samochody żywotność mają celowo ograniczaną
Faktem jest że słyszę tę śpiewkę odkąd istnieje internet, w odniesieniu do wszelkich urządzeń powszechnego użytku.  Jak się 11 lat temu wprowadzałem do nowego domu i wymieniłem całość sprzętu RTV i AGD (oprócz zestawu audio :-) , łącznie kilkanaście urządzeń, to też mi wszyscy mówili że się po 3 latach zepsują.  No więc zepsuła się jedynie po 8 latach płyta indukcyjna, była do naprawy ale wybrałem opcję składaka czyli nowe bebechy plus lekko używane szkło za ok 40% ceny nowej.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Maja 2019, 15:53:19 »
Kolega ostatnio był wieziony dwuletnim Aurisem HSD w Uberze (takim samym kropka w kropkę jak jego własny).  Licznik przebiegu pokazywał 380 tys km. 
380 czy 38?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Maja 2019, 16:23:27 »
Nawet zrobił zdjęcie.  Dokładnie 379535 km.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Maja 2019, 16:38:58 »
Hmm, toż to ponad 500 km dziennie, świątek, piątek czy niedziela.

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Maja 2019, 16:39:18 »
Z tym Aurisem i użytkiem prywatnym to pojechałeś kolego. Popatrz co jeździ na taxi w miastach, sam widziałem stojących z 500 sztuk na placu kupionych z funduszu leasingowego. Same 3-4 latki po gwarancji. Przebiegi 150-250kkm.

Mi osobiście w Aurisie duży przebieg nie przeszkadza. Kupiłem prawie 4-latka z 200kkm. Cena z butów wyrywała. Samochód po generalnym przeglądzie.  Dostałem jeszcze roczna gwarancję w ramach której wymienili mi pakiet akumulatorów napędu hybrydowego. Minusem był tylko biały kolor i brak tempomatu (tempomat właśnie będę dokładał samodzielnie).

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2019, 16:41:20 wysłana przez cemoi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Maja 2019, 17:05:11 »
Hmm, toż to ponad 500 km dziennie, świątek, piątek czy niedziela.

Samochód jeździ non stop, tylko się kierowcy zmieniają.  Teraz taksówka nie stoi na postoju.  Ile razy korzystam, zawsze zanim dojedziemy do celu kierowca potwierdza dojazd do kolejnego czekającego Klienta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl