Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252738 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #240 dnia: 15 Sierpnia 2020, 23:43:15 »
@Zbig, wczoraj jechalem na zakupy 500m :) odpalilem po nocy zimne auto. Oto wynik pod linkiem. Wyszlo 9.9l/100 za trase 500m. Jak wyjezdzalem z garazu to bylo 54.6l/100 i wtedy benzyna sie zgasila. Potem tylko zapala jakby juz byla w pelni rozgrzana.
Jak jade 3km to wracam ze spalaniem ok 5.5l/100

https://www.imagevenue.com/ME12AWDA

Przedwczoraj wyjechałem z parkingu z pracy nie wymuszając eV, jechałem nie przekraczając 50 km/h i rozpędzając się delikatnie, benzyna wyłączyła się po przejechaniu tak na oko 400 m i jak dojechałem do pierwszych świateł do których jest od punktu startu około 800 m, to komputer pokazywał 4,6 l/100km.  Ale podczas postoju na światłach benzyna załączyła się ponownie i trzymała tym razem dłużej, po przejechaniu 3 km od startu, za światłami jechałem ok. 70 km/h, komputer pokazywał ponad 8 l/100km, potem zużycie zaczęło spadać.

Muszę to poobserwować, do tej pory specjalnie nie zwracałem uwagi ile trwa cykl rozgrzewania i czy się dzieli na jakieś etapy, raczej wydawało mi się że trwa bez przerwy od 3-4 minut w lecie do 7-8 w zimie.

Tak czy inaczej, takie krótkie przebiegi do 3 km ze startu na zimno obejmują w moim przypadku około 0,5% całości, więc ich wpływ na całościowe średnie spalanie jest marginalny.

Dodam jeszcze że nie używam trybu eco, jeżdżę wyłącznie na normal, bardzo rzadko power.
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2020, 23:51:29 wysłana przez Zbig »

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #241 dnia: 16 Sierpnia 2020, 07:55:22 »
U mnie jest trochę lepsza sytuacja bo mieszkam na sporym wzniesieniu jakieś 70m w górę. Staram się tak jechać by auto rozgrzewało się podczas jazdy. Auto nawet w lecie się włączy by zagrzać katalizator. Pamiętajcie również o tym, że jeżeli macie ustawiona temperaturę na 22 stopnie a z rana jest 17 na zewnątrz, silnik się również uruchomi by podgrzać kabinę, mimo, że bateria będzie na full.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 16 Sierpnia 2020, 09:52:00 »
Pamiętajcie również o tym, że jeżeli macie ustawiona temperaturę na 22 stopnie a z rana jest 17 na zewnątrz, silnik się również uruchomi by podgrzać kabinę, mimo, że bateria będzie na full
Dlatego rzadko ustawiam temperatury na auto. Ustawiam pewną temperaturę, następnie w trakcie jazdy dodaje lub odejmuję. Poza tym na auto nie mogę zmienić kierunek nawiewu.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 16 Sierpnia 2020, 10:00:42 »
Wcześniej miałem samochody bez auto klimy i jak mogę zawsze włączam funkcje auto. Ustawiam temperaturę i nie muszę się martwić, że jest za gorąco lub za zimno.
Czujnik nasłonecznienia pilnuje by zwiększać i zmniejszać siłę klimatyzacji. Wcześniej musiałem wachlować ustawieniami teraz jak to mówi moje dziecko samo sie

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 16 Sierpnia 2020, 11:09:39 »
@Zbig, wczoraj jechalem na zakupy 500m :) odpalilem po nocy zimne auto. Oto wynik pod linkiem. Wyszlo 9.9l/100 za trase 500m. Jak wyjezdzalem z garazu to bylo 54.6l/100 i wtedy benzyna sie zgasila. Potem tylko zapala jakby juz byla w pelni rozgrzana.
Jak jade 3km to wracam ze spalaniem ok 5.5l/100

https://www.imagevenue.com/ME12AWDA

Przedwczoraj wyjechałem z parkingu z pracy nie wymuszając eV, jechałem nie przekraczając 50 km/h i rozpędzając się delikatnie, benzyna wyłączyła się po przejechaniu tak na oko 400 m i jak dojechałem do pierwszych świateł do których jest od punktu startu około 800 m, to komputer pokazywał 4,6 l/100km.  Ale podczas postoju na światłach benzyna załączyła się ponownie i trzymała tym razem dłużej, po przejechaniu 3 km od startu, za światłami jechałem ok. 70 km/h, komputer pokazywał ponad 8 l/100km, potem zużycie zaczęło spadać.

Muszę to poobserwować, do tej pory specjalnie nie zwracałem uwagi ile trwa cykl rozgrzewania i czy się dzieli na jakieś etapy, raczej wydawało mi się że trwa bez przerwy od 3-4 minut w lecie do 7-8 w zimie.

Tak czy inaczej, takie krótkie przebiegi do 3 km ze startu na zimno obejmują w moim przypadku około 0,5% całości, więc ich wpływ na całościowe średnie spalanie jest marginalny.

Dodam jeszcze że nie używam trybu eco, jeżdżę wyłącznie na normal, bardzo rzadko power.

To jak jezdzisz na Normal to sadze ze moze miec to wplyw. U mnie na eco szybciej auto wchodzi w ev na normal nieco bardziej z opóźnieniem. Na eco mniej prądu idzie także na klimę bo inny algorytm steruje silnikiem sprężarki klimy.
No i na eco łatwiej wcelować w 0 w czasie szybowania.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #245 dnia: 16 Sierpnia 2020, 12:47:43 »
Nie ma znaczenia w jakim trybie się jeździ bo wyczuwalne jest to tylko w pierwszej fazie jazdy. System sam dobiera strefę w zależności od wciśniętego pedału przyśpieszenia i np. jadąc na NORMAL po mocnym wciśnięciu przyspieszenia przełączy na PWR, a jadąc delikatnie przejdzie na ECO.
Po trzech latach jazdy na ECO od roku już ma wyłączone i nie wpływa to na ogólne spalanie jakby się wydawało. Za to przyjemność z jazdy jest większa choćby w zakresie wentylacji/klimatyzacji wnętrza czy też siły nacisku na pedal przyśpieszenia tym samym zmniejszeniu spalania w tych zakresie.

Poniżej mój raport z 45 km jazdy na NORMAL. Widać że przy przyśpieszeniu i tak jeździ się na PWR, a w większości (52%) i tak jeżdżę na ECO chodź mam je wyłączone.  :grin:

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 16 Sierpnia 2020, 14:20:57 »
Nie ma znaczenia w jakim trybie się jeździ bo wyczuwalne jest to tylko w pierwszej fazie jazdy. System sam dobiera strefę w zależności od wciśniętego pedału przyśpieszenia i np. jadąc na NORMAL po mocnym wciśnięciu przyspieszenia przełączy na PWR, a jadąc delikatnie przejdzie na ECO.
Po trzech latach jazdy na ECO od roku już ma wyłączone i nie wpływa to na ogólne spalanie jakby się wydawało. Za to przyjemność z jazdy jest większa choćby w zakresie wentylacji/klimatyzacji wnętrza czy też siły nacisku na pedal przyśpieszenia tym samym zmniejszeniu spalania w tych zakresie.

Poniżej mój raport z 45 km jazdy na NORMAL. Widać że przy przyśpieszeniu i tak jeździ się na PWR, a w większości (52%) i tak jeżdżę na ECO chodź mam je wyłączone.  :grin:

Jesli mozesz to zrob prosze taki sam raport ale jadac na trybie ECO

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 16 Sierpnia 2020, 14:42:19 »
Nie ma znaczenia w jakim trybie się jeździ bo wyczuwalne jest to tylko w pierwszej fazie jazdy.

Przełącznik ECO / Normal /PWR to - jak piszesz - przede wszystkim inna czułość na naciśnięcie pedału i szybkość reakcji.
Ale też - jak pisze:

Na eco mniej prądu idzie także na klimę bo inny algorytm steruje silnikiem sprężarki klimy.
- inaczej działa układ wentylacji/ klimatyzacji.
Na ustawieniu ECO jest bardziej oszczędny.
Na Normal np. obroty wentylatora się zwiększają.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 16 Sierpnia 2020, 20:53:18 »

Tabelka o której piszesz nie dotyczy trybów jazdy tylko wskaźnika mocy (tego po lewej stronie) na którym się znajduje wskazówka podczas jazdy.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #249 dnia: 21 Sierpnia 2020, 08:59:31 »
Dziś i wczoraj zrobiłem test jak żwawość przyspieszania ma wpływ na spalanie. Warunki testu:
-start z zimnego silnika po nocy
-ta sama krótka trasa 2,8km po mieście, udało się bo nawet światła tak samo się ułożyły, droga pusta
-rozpędzanie do max 60km ale raz żwawo tuż przy polu power oraz w drugim teście bardzo powoli nie przekraczając połowy skali eko
-w obu przypadkach tryb Normal, klima wyłączona, nawiew 20stopni
-gdy się da to zastosować pulse and glide od prędkości 60km/h do 45km/h

Wyniki spalania za trasę:
-przyśpieszanie żwawe koniec skali eko - 5,6l/100
-przyśpieszanie powolne do połowy skali eko - 6,6/100

Na pierwszy rzut oka dziwne ale po zastanowieniu logiczne bo:
-przyspieszając szybciej do 60 udało się szybować aż 4 razy na odcinku prostej a wtedy nic nie pobrało paliwa, baterii też nie bo szybowanie na 0 przepływie,
-przyspieszajac powoli udało się szybować tylko 2 razy i to bardzo krótko
-sprawność spaliny w hsd jest max właśnie w okolicy końca skali eco
-powyższe tłumaczy czemu właczając Normal większość ma niższe spalanie niż na Eco nawet jeśli nie używają szybowania na 0, to oczywiście wyjdzie np po tygodniu jazdy, ja użyłem glide na 0 wiec różnice wyszły na tak krótkiej trasie.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 21 Sierpnia 2020, 09:31:43 »
Miałem podobne obserwacje, ale większość kierowców w mieście niestety jeździ w tylko 2 stanach: przyspieszanie,hamowanie.
Wiele razy widać było ich frustrację jak szybko osiągałem te okolice 60 (czyli 53-54 realnie), a następnie żonglowałem p&g w zakresach 50-60.
Na dłuższą metę tak nie da się jeździć, ale warto znać...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #251 dnia: 21 Sierpnia 2020, 09:38:21 »
Maksymalna sprawność jest w rejonie maksymalnego momentu obrotowego 4000 rpm, więc to jest raczej gdzieś w początkach pola power.  Istotą takich porównań jest zapewnienie takiej samej prędkości średniej - mierzyłeś czas przejazdu?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #252 dnia: 21 Sierpnia 2020, 10:01:52 »
Miałem podobne obserwacje, ale większość kierowców w mieście niestety jeździ w tylko 2 stanach: przyspieszanie,hamowanie.
Wiele razy widać było ich frustrację jak szybko osiągałem te okolice 60 (czyli 53-54 realnie), a następnie żonglowałem p&g w zakresach 50-60.
Na dłuższą metę tak nie da się jeździć, ale warto znać...

W Warszawie i okolicach nie ma takich miejsc gdzie w godzinach szczytu dało by się tak jeździć.  Moja najczęstsza trasa powrotna ma na początkowym odcinku 2.8 km 4 światła i 25 przejść dla pieszych, średnia prędkość wychodzi przeważnie poniżej 20 km/h

A jak wyjedziesz na dwupasmową i zaczniesz zwalniać to automatycznie wjeżdżają przed Ciebie i za chwilę musisz hamować.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 21 Sierpnia 2020, 10:07:10 »
Maksymalna sprawność jest w rejonie maksymalnego momentu obrotowego 4000 rpm, więc to jest raczej gdzieś w początkach pola power.  Istotą takich porównań jest zapewnienie takiej samej prędkości średniej - mierzyłeś czas przejazdu?

Koniec pola eko przechodzi w początek pola power ;)  zatem zgadzam się

Predkości średniej nie mierzyłem, z mojego punktu istotne jest ile spali paliwa ale pamietam jak auto się wlokło przy powolnym przyspieszaniu więc na 95% średnia w pierwszym scenariuszu powinna być wyższa a szybowalem tylko miedzy 60 a 50km/h

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #254 dnia: 21 Sierpnia 2020, 10:11:35 »
4000 RPM w hybrydzie? Raz widziałem takie obroty kiedy chciałem sprawdzić jak wysoko silnik się kręci. Przy normalnej jeździe czasem uda się do 3800 dobić. Co do przyspieszania to tempomat kręci wskaźnik mocy na początek pola Power i ja również tak samo przyspieszam i jest optymalnie jeśli chodzi o dynamikę a podejrzewam, że spalanie na tym nie cierpi. @tomsan  jeśli ci się chce zrób test dla przyspieszenia na początku pola Power dla porównania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl