Silnik produkuje gdzieś między 4 a 7 kW mocy. Około 2 kW idą na pokonanie oporów własnych, z pozostałych 2 kW zasilany jest system hybrydowy (około 0.3 kW, klimatyzacja około 1 kW i światła mijania 0.2kW). Jak coś zostanie, to albo idzie do baterii, albo używane jest do napędzania pojazdu.
A ja się zastanawiam teoretycznie:
Może ktoś wie coś na ten temat.
Mam parę pytań.
1. Jakim cudem w nowej Corolli HB 1.8 HSD mimo zmniejszenia mocy do 122KM osiągi zostały takie same (10,9 do 100/h)
2. W Corolli HB 2.0 HSD moc systemowa to 184 KM - zastanawiam się czy komfort resorowania jest taki sam jak w 1.8 czy jednak zawieszenie zostało utwardzone ?
3. Czy obecnie produkowana Corolla ma bardziej komfortowe zawieszenie niż Auris II czy na tym samym poziomie.
4. Czy Auris I miał bardziej komfortowe zawieszenie niż Auris II (bo moim zdaniem tak).
5. Ile w Aurisie II HSD skrzynia eCVT odbiera dynamiki ? Na moje oko gdyby była skrzynia manualna to przy 136 KM i przy łączonym momencie obrotowym obu silników przyspieszenie było by w okolicach 9.0 do 100 a nie 10.9 a gdyby się udało wykorzystać 179 KM (99+80) to było by to ok. 7,5 s.
6. Gdyby silnik spalinowy w HSD miał 147 KM zamiast 99KM to Hybryda przyspieszała by nawet ze skrzynią eCVT w ok. 8 do 100. Tu fajną sprawą było by gdyby silnik pracował w Atkinsonie przy jeździe ECO a w trybie Otto w trybie PAWER tak jak to jest w silniku 1.2T.
Co sądzicie ? Jak to mówią wszyscy wszystko wiedzą.