Radek79 dzięki za pomoc, przepraszam że po takim czasie dopiero piszę ale pogodziłem się zawieszaniem radia jednak temat wrócił i po czasie zajrzałem na forum i znalazłem Twój post.
Problem u mnie był taki, że wersja softu była: 000000 i widniał kod błędu U0100 co oznaczał błąd z komunikacji ECM/PCM no i oczywiście radio się zawieszało i restartowało, raz w trasie co chwila a czasem nawet i przez miesiąc bez zawiechy działało.
Skorzystałem z Twojej pomocy (biuletyn BE-0042T-0415).
W pierwszej kolejności zgrałem na czysty Pendrive pobrany PATCH_USB, który naprawił mi wersję systemu 000000.
Drugim krokiem było zgranie na czysty Pendrive pliku 7101017C, który zaktualizował mi wersje oprogramowania.
Problem z "zerową" wersją softu został rozwiązany, błąd który się pojawiał również nie występuje.
Teraz trochę czasu na przetestowanie czy wszystko będzie działać jak powinno bez zawiechy.
Dziękuję serdecznie za pomoc.

Witam,
Dzisiaj korzystając z dnia urlopowego pogrzebałem trochę w necie i udało mi się podnieść wersję oprogramowania w radiu z wersji 00000000 do 7101017C, która to usuwa wiele różnych problemów z systemem audio, w tym właśnie z zawieszającym się radio (średnio raz w miesiącu mi się to zdarzało).
Jak znaleźć instrukcję ?
Na oficjalnej stronie Toyoty są tylko aktualizacje do wersji z navi, więc jak ktoś tak jak ja ma tylko Toyota Touch 2 nic na tej stronie nie wskóra. Trzeba się zarejestrować na stronie www.toyota-tech.eu i wykupić najkrótszy dostęp do płatnych materiałów - za 1 godzinę zapłaciłem brutto niecałe 4 euro.
Następnie wchodzimy w zakładkę Euro 5/6 i klikamy Search, podajemy VIN auta i Enter. Pojawiają się wszystkie instrukcję dostępne dla naszego modelu auta. Wyszukujemy tej związanej z Wyświetlaczem systemu Toyota Touch 2. W moim przypadku znalazłem ją dopiero na 9-tej stronie o kodzie BE-0042T-0415 (jest to tzw. Techniczny biuletyn serwisowy). Pobieramy ją klikając na lupkę pod datą aktualizacji i otwieramy przez dowolną przeglądarkę pdf
Jak pobrać oprogramowanie ?
Otwieramy stronę https://www.toyota-tech.eu/CAL/VINDecode.aspx , podajemy VIN oraz identyfikator biuletynu, czyli BE-0042T-0415 i Enter.
Powinny pojawić się do pobrania 3 pliki CAL. Do wersji radia bez navi pobieramy plik pierwszy 7101017C oraz trzeci PATCH_USB.
Dalej postępujecie zgodnie z instrukcją. Kumaci sobie poradzą, a pozostali najwyżej niech piszą to wyjaśnię bardziej łopatologicznie.
Do instalacji będziecie potrzebowali dwóch czystych pendrive'ów w FAT32. Cała operacja w samochodzie zajęła mi około 15 min.
Powodzenia