Autor Wątek: Bateria trakcyjna nie doładowuje się do 100%  (Przeczytany 15401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Bateria trakcyjna nie doładowuje się do 100%
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Lipca 2019, 19:15:56 »
Więc zwróciłem dziś uwagę na te kreski i zdarzyło się raz tak, że stałem na czerwonym, bateria miała 2 kreski i silnik spalinowy ją ładował. Jeszcze zanim zdążyło zrobić się zielone, silnik spalinowy się wyłączył, jednak wciąż były 2 kreski.

Żadnych problemów z napędem u siebie nie zauważyłem. Jak już wcześniej wspomniałem, auto potrafi przejechać na baterii tyle co producent przewiduje. W grudniu robiłem test baterii w ASO i przeszedł pozytywnie. Więc wydaje mi się, że to krótkie doładowywanie (nieosiąganie trzeciej kreski) jest jak najbardziej normalne i nie ma się czym przejmować.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Lipca 2019, 19:37:41 »
Algorytmy w hybrydzie są na na tyle zaawansowane i wyrafinowane, że możecie sobie odpuścić swoją logikę i "chłopski rozum". To jest zrobione tak, aby użytkownik nie dał rady zepsuć, aby auto mało paliło, i aby było to trwałe. W skrócie - nie do pojęcia tradycyjnymi kategoriami. Tam idzie świat ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lipca 2019, 21:37:50 »
Bez przesady z tym wyrafinowaniem - akurat te różnice w ładowaniu akumulatora latem a zimą to jest prosta fizyka:
1) w niskich temperaturach (np. zimowe miesiące) akumulatory chemiczne mają zmniejszoną pojemność, więc jak najbardziej może to powodować, że kreski na wskaźniku naładowania przybywają wtedy szybciej (oczywiście ubywać też będą szybciej)
2) gdy jest zimno, to silnik spalinowy musi pracować dłużej, żeby rozgrzać układ napędowy, wydechowy, wnętrze - wydłużony czas pracy ICE to z kolei dłuższe ładowanie akumulatora (i na wskaźniku naładowania może pojawić się więcej kresek)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lipca 2019, 22:08:42 »
Wyrafinowanie nie oznacza cudów niezgodnych z fizyką. Masz rację, ale algorytmy zachowania napędu w różnych sytuacjach nie sprowadzają się do dwóch punktów. To nie jest włącznik on/off, zawsze może i będzie się pojawiać sytuacja, gdzie prosta logika Cię zawiedzie.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Lipca 2019, 22:21:47 »
) gdy jest zimno, to silnik spalinowy musi pracować dłużej, żeby rozgrzać układ napędowy, wydechowy, wnętrze - wydłużony czas pracy ICE to z kolei dłuższe ładowanie akumulatora (i na wskaźniku naładowania może pojawić się więcej kresek)
Nie zgodzę się. Jak jedziesz autostradą to silnik spalinowy pracuje cały czas, a mimo to i tak dwie górne kreski będą puste - nienaładowane. Mam więc wrażenie, że "wyrafinowanie", o którym piszesz jest jednak większe niż Ci się wydaje. Może inaczej: jest to zrobione tak, żeby nie dało sobie krzywdy zrobić. I bardzo dobrze, bo chyba mało który z obecnych na rynku silników bezproblemowo przejedzie tyle, co HSD.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Lipca 2019, 06:58:14 »
Polecam sprawdzenie przepływu energii na wskaźniku deski rozdzielczej. Widać jak nawet przy 120 km/h silnik elektryczny współpracuje ze spalinowym dodając mu energii. Dlatego utrzymuje 80%nak wskaźniku. Pełne naładowanie baterii na wskaźniku zobaczymy tylko w górach. Przy długich zjazdach. Czasem się Wam zdarzy, że przy pełnym naładowaniu silniki elektryczny nie pracuje, bo tak uzna komputer, miałem tak w górach, może było za gorąco dla niego. Zjazd w trybie b z góry powoduje dziwne podniesienie obrotów, ale tak to pewnie ma pracować by wytrącić prędkość

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Lipca 2019, 07:57:50 »
Ale wy tu piszecie ogólnie o pracy układu hybrydowego w różnych sytuacjach i warunkach.

My natomiast (ja i mbauris) pisaliśmy tylko o konkretnej sytuacji, gdzie bateria ma niski stan naładowania i musi być doładowana za pomocą ICE, a warunki pracy układu są takie, że ICE nie jest wymagany do napędzania auta (np. spokojna jazda miastem albo nawet zatrzymanie na światłach czy postoju) i jest wyłączany przy naładowaniu do trzech bądź nawet tylko dwóch kresek. Pytanie było czemu czasami trzech a czasami dwóch, a moje odpowiedzi miały na celu próbę wyjaśnienia tego konkretnego zjawiska.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Lipca 2019, 08:41:57 »
U mnie też w mieście jeżeli są 2 kreski, samochód na światłach się włączy popracuje, doładuje 1 kreskę i się wyłączy.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Lipca 2019, 11:03:07 »
Jak jedziesz autostradą to silnik spalinowy pracuje cały czas, a mimo to i tak dwie górne kreski będą puste - nienaładowane.
Zgadza się - dzieje się tak dlatego, ze algorytm zakłada utrzymywanie w baterii wolnego miejsca na rekuperację w momencie gdy zdejmiesz nogę z gazu lub zaczniesz hamować.  Jeżeli cała moc ICE może być zużyta na napędzanie kół to się to dzieje, bo tak jest najefektywniej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lipca 2019, 11:05:15 »
Pytanie było czemu czasami trzech a czasami dwóch, a moje odpowiedzi miały na celu próbę wyjaśnienia tego konkretnego zjawiska.
Prawdopodobnie przyczyna leży w niskiej rozdzielczości tego "wskaźnika" oraz w tym, że wartość jednej kreski jest zmienna w zależności od warunków pracy baterii.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lipca 2019, 11:10:28 »
Polecam sprawdzenie przepływu energii na wskaźniku deski rozdzielczej. Widać jak nawet przy 120 km/h silnik elektryczny współpracuje ze spalinowym dodając mu energii. Dlatego utrzymuje 80%nak wskaźniku.
Nie dlatego.  Wskaźnik przepływu energii jest w tym zagadnieniu bezużyteczny ponieważ nie pokazuje skąd silnik elektryczny a właściwie ich zespół (MG1 i MG2 mogą pracować jako zespół generator > silnik w obu kierunkach, w zależności od trybu HSD) aktualnie czerpie energię - z ICE, z baterii czy z jednego i drugiego.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Lipca 2019, 22:25:53 »
Ja i tkf należymy do 2 osobowego  klubu (czasami ICE załącza się przy 2 kreskach by doładować baterie i wyłącza się  przy 2 kreskach) zapraszam inne osoby.

Chciałbym zapytać jeszcze o pewną rzecz.
Czasami gdy kończę parkowanie włącza się ICE.
Co prawidłowo należy zrobić, czy czekać aż sam ICE się wyłączy, czy samemu można wyłączyć gdy są 3 kreski?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Lipca 2019, 09:43:16 »
Klub jest pewnie znacznie większy tylko reszta patrzy na drogę a nie na kreski :-)

Najlepiej wyłączyć najszybciej jak się da.  Doładowywanie baterii przez ICE na postoju to chyba najbardziej nieoptymalna metoda jej ładowania.

W ogóle należy unikać rozładowywania baterii na koniec przejazdu.  Przy zimnym starcie układ mocno korzysta z baterii aby odciążyć ICE w trakcie rozgrzewania więc powinna mieć przynajmniej 5/8.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Lipca 2019, 16:13:48 »
Co prawidłowo należy zrobić, czy czekać aż sam ICE się wyłączy, czy samemu można wyłączyć gdy są 3 kreski?

Wyłączyć jak najszybciej bo inaczej zostaniesz "niewolnikiem samochodu"  :wallbash:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Lipca 2019, 17:44:33 »
Jesli wylaczysz na rozladowanej baterii to rano auto bedzie mialo wiecej do zrobienia na zimnym silniku. Wedlug mnie lepiej zrobic to na cieplym i miec rano naladowana jako tako baterie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl