Autor Wątek: Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid  (Przeczytany 24454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
Odp: Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Września 2019, 20:14:59 »
Z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzam że to może być to łożysko gdyż gdy np po umyciu auta i po deszczu troszkę przechodzi. Woda się dostaje i pełni rolę smaru stąd chwilowo ciszej

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Palio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Września 2019, 17:28:17 »
Jestem po podwójnej wizycie w Toyocie. Pierwsza diagnoza Panów specjalistów "czyszczenie układu hamulcowego". Usłyszałem, że najprawdopodobniej to to ale gwarancji mi nie dadzą a podobno układ hamulcowy i tak nadaje się do czyszczenia. W efekcie mam przeczyszczony układ hamulcowy a skrzypiało jak skrzypi. Także gdyby ktoś to komuś sugerował to od razu podpowiadam, że to nie to!
Moja druga wizyta w Toyocie. Powiedziałem, że to teraz ja chcę przewieźć Pana specjalistę po parkingu bo sam najdokładniej wiem, jak wywołać te dźwięki. Być może za pierwszym razem Pan specjalista coś usłyszał ale na pewno nie to o co mi chodziło. Parę razy chrupnęło dosyć wyraźnie w sytuacjach takie jak opisał falsto1 (czyli mamy ten sam problem). Hamowanie na skręconych kołach - ostatnia faza hamowania gdy samochód już praktycznie jest zatrzymany oraz przy najeżdżaniu na krawężnik (śpiącego policjanta) ale nie prostopadle - wtedy jest cisza. Trzeba się ustawić równolegle bokiem i pokonać nierówność w poprzek - wtedy zawsze skrzypnie. Pierwsze o co zapytał Pan specjalista "czy po deszczu ustępuje lub jest ciszej?"... Skądś to znam :) - kolejny identyczny objaw. Diagnoza - łożyskowanie amortyzatorów przednich, najlepiej dwie strony jednocześnie. Dodał jednak, że w żadnych stopniu nie wpływa to na bezpieczeństwo a jedynie komfort więc decyzja należy do mnie (wiedział chyba, że wycena, która zaraz miała nastąpić mnie zszokuje). Dodatkowo aby się upewnić, że to to zaprowadził jeszcze auto na warsztat i popsikał amortyzatory silikonem. Nie ustąpiło ale tak jakby troszkę ciszej...
Wycena... 1319 zł 82 gr za same części (nakrętka, gniazdo amortyzatora górne, uszczelniacz, odbój, gniazdo amortyzatora dolne, insulator fs coils i osłona amortyzatora) wszystko podwójnie na dwie strony. Do tego koszty robocizny 1017 zł. Gdybym chciał robić tylko jedną stronę to cena części dokładnie na pół natomiast robocizna wtedy wyniosłaby 576 zł. 
Myślę, że koszty łożyskowania w normalnym warsztacie będą zdecydowanie niższe (np w internetach gniazdo amortyzatora KYB kosztuje 180 zł, OEM w Toyocie wyceniony na 348,47) więc chyba warto sprawdzić ten trop.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Września 2019, 17:37:08 »
Czyli potwierdza się to co inny kolega pisał o wymianie łożysk w amortyzatorach.  Wiadomo że w aso nie ma najmniejszego sensu tego robić.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Września 2019, 19:49:56 »
A może to stukają zaciski hamulcowe przednie ? U mnie stukało dość mocno na kostce. w ASO uzupełniono smar w prowadnicach i przez jakiś czas było OK. Teraz znowu stuka na kostce TTTM...

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Września 2019, 16:28:37 »
Parę razy chrupnęło dosyć wyraźnie w sytuacjach takie jak opisał falsto1 (czyli mamy ten sam problem). Hamowanie na skręconych kołach - ostatnia faza hamowania gdy samochód już praktycznie jest zatrzymany oraz przy najeżdżaniu na krawężnik (śpiącego policjanta) ale nie prostopadle - wtedy jest cisza.
W Yarisie miałem taki problem z hałasami, diagnosta zlał cały silnik wodą i hałasy ustępowały do czasu aż nie wyschło. Okazało się, że spadła gumowa osłona łącząca ścianę grodziową z czymś tam, nie pamiętam już, i ocierała. Trytka rozwiązała problem.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Września 2019, 07:22:17 »
U mnie już sypnelo się do takiego momentu że jadąc równw drogą gdy amortyzator lekko zapracuje to chrupie.  Zamówione poduszki Amora A że jest to jednoznaczne z lozyskiem gdyż jest to jako całość to mam nadzieję że problem ustąpi.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2019, 18:29:26 »
Jednak prócz poduszek były do wymiany amory 
Teraz jak z fabryki. Koszt z amorami i poduchami Kyb  to koszt 1600 z robocizna

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Września 2019, 06:55:06 »
A może to stukają zaciski hamulcowe przednie ? U mnie stukało dość mocno na kostce. w ASO uzupełniono smar w prowadnicach i przez jakiś czas było OK. Teraz znowu stuka na kostce TTTM...
Biorę to pod uwagę gdyż po wymianie amorow z przodu i poduszek dalej chrupie...

Offline Palio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Września 2019, 14:11:57 »
Będąc w Toyocie miałem przeprowadzone czyszczenie układu hamulcowego, więc nie wiem czy to coś z hamulcami... W którymś z postów padła także sugestia, że może to poducha silnika. Stwierdzono, że poduszka nie była by w taki sposób słyszalna.
Martwi mnie to, że wymiana amorów nie pomogła. Miałem nadzieję, że to to... Poza łożyskami i górnym mocowaniem miałeś także wymieniany odbój amora? To ta gumowa część pod harmonijką. To też może "chrupać"

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2019, 14:58:51 »
Tylko mnie zastanawia jedno. Tego chrapanie nie uswiadcze w żadnym momencie gdy jadę szybko i są to nierówność bądź jakiś bruk.  To najczęściej występuje gdy :

Zawracam mając kierownice skręcona na maxa i droga nie jest zbyt rowna
Przy wcisnietym hamulcu w ostatniej fazie hamowania gdzie też pojawia się jakas nierówność i przód pracuje.  Tak.przy normalnej jeździe mogę jeździć po dziurach i jest cisza..

Odboje nie zostały wymienione

« Ostatnia zmiana: 24 Września 2019, 15:41:05 wysłana przez falsto1 »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Września 2019, 15:45:29 »
A podejmował ktoś próbę wymiany wahacza ewentualnie samych tulei i sworznia?

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Września 2019, 15:52:14 »
A podejmował ktoś próbę wymiany wahacza ewentualnie samych tulei i sworznia?
Mechanik u mnie nic na ten temat nie mówił ...

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Września 2019, 10:56:55 »
Ten odgłos jest niemal identyczny jak odgłos klocków hamulcowych w momencie gdy stoję w miejscu i lekko zwolnie hamulec i wtedy jest tak odglos który oczywiście jest rzeczą normalną. U mnie ten odgłos pojawia się tak jak pisałem, często w momentach gdy nie mam wyciśniętego hamulca lecz przy małych prędkościach

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Września 2019, 19:05:36 »
Co najlepsze, dwa dni deszczowe , dwa dni cisza...

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Września 2019, 17:17:50 »
stukające zaciski się wymienia w ramach biuletynu, a nie uzupełnia smar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl