Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034835 razy)

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #585 dnia: 27 Maja 2020, 15:18:39 »
A tak sobie myślę, że jeśli auto jest już potwierdzone w Mszczonowie (01.06), i na upartego maks 02.06 zlecono by transport do Katowic/Opola my się uwiniemy z papierami (win/kreska/leasing/kwity do rejestracji) to 8 - 9 (pon - wt) można by auto odbierać jakby mieli jeszcze terminy na PDI (mniejsza sprzedaż/może mają)

Pamiętam że w fordzie jak zlecenie na transport poszło w pon. to w czw. auto pod salonem było.
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #586 dnia: 27 Maja 2020, 15:21:45 »
Mi już trochę ręce opadają bo w czasach gdzie auta same parkują i wyprawiają inne cuda nie ma możliwości sprawdzenia na jakim etapie znajduje się produkowane lub wyprodukowane auto.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #587 dnia: 27 Maja 2020, 15:26:35 »
Mi już trochę ręce opadają bo w czasach gdzie auta same parkują i wyprawiają inne cuda nie ma możliwości sprawdzenia na jakim etapie znajduje się produkowane lub wyprodukowane auto.

Oj da się, np w Gliwickim Oplu, jest nawet kamera na linii montażowej, która w kilku sekundowym filmiku pokazuje Ci montaż Twojej astry,
filmik udostępnia się w usłudze MyOpel, w której masz kilka statusów, a jak pogrzebiesz na forum astry K, to są wtyczki do przeglądarki by tych statusów było więcej. I tam w MyOpel naprawdę te statusy się zmieniają. Dotyczy to Astry k z Gliwic i z Anglii jak również sprawdzone na Insigni B z niemieckiej fabryki.

Tu w naszym wypadku Toyota chciała zabłysnąć i jej nie pykło.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #588 dnia: 27 Maja 2020, 15:45:20 »
No właśnie mówiąc że się nie da to właśnie chodzi mi oto że w tym przypadku panuje jakąś dziwna niemoc. Nikt nie jest w stanie powiedzieć gdzie się znajduje auto i na jakim etapie jest. Podejrzewam że to bardziej kwestia niechęci niż braku możliwości.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #589 dnia: 27 Maja 2020, 15:58:09 »
MK77, z doświadczenie mojego życiowego, wynika że często brakuje uprawnień do pewnych aplikacji obsługowych, i w tym wypadku słaby sprzedawca powie "nie mam do tego dostępu, nie wiem" a cwaniak ściemni "że wszystko jest w porządku i auto się produkuje - trzeba być cierpliwym" i dalej będzie ściemniał

Np jak w Fordzie zapytałem swoich starszych kolegów, jak wygląda moje zamówienie w fabryce, to odpowiedz była "masz uprawnienia to sobie sprawdź, nie masz, to sobie załatw" i chu.. z pomocą...

To wszystko zależy od jednostki, chęci, zaangażowania i podejścia.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #590 dnia: 27 Maja 2020, 17:04:24 »
Ja to rozumiem że czasami jest pod górkę. Rozumiem też że opóźnienia podyktowane są czynnikami na które nikt nie ma wpływu. Ale wydaje mi się że skoro jest już po terminie to dla przyzwoitości wypadało by poinformować klienta na jakim etapie jest zamówione auto. Ja nie oczekuje ze ktoś mi na plecach przyniesie z Anglii auto na jutro. Tylko zaczyna mnie drażnić takie beznamiętne odczytywanie daty dostawy gdzie na logikę nie ma prawa to auto dotrzeć.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #591 dnia: 28 Maja 2020, 00:07:14 »
W moim przypadku przez 3 miesiące oczekiwania na auto status był: "Prosimy o cierpliwość, czekamy na potwierdzenie terminu realizacji" (a nie były to czasy wirusowe). Co ciekawe status ten zmienił się dopiero po kilku miesiącach jeżdżenia autem (na: "Zakończone") :):):) Potem trochę poprawili ten system, jak widać nie do końca.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #592 dnia: 28 Maja 2020, 07:50:42 »
Ten system monitorowania dostępny dla klienta przez www to jak dla mnie jest taki poglądowy. Ma prawo działać ale nie musi. Fajnie że w ogóle coś takiego zrobili. Mi tylko chodzi oto że skoro już jest grubo po terminie ostatecznego dostarczenia auta, to z pozycji salonu, sprzedawca który ma dostęp do systemu toyoty i to na pewno w szerszym zakresie niż to co widzi klient przez stronę internetową to powinien w tej sytuacji udzielić odpowiedzi na jakim etapie jest auto a nie tylko status jest 1.06.2020 i że obecnie jest poza Polską.
Chyba że ja mam jakieś wygórowane wymagania i się czepiam ?

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #593 dnia: 28 Maja 2020, 13:10:59 »
Ja w swoim przekonaniu, myśląc o nowym samochodzie, uważałem i nadal uważam, że marka Toyota jako całokształt, jest bardzo dobrą marką i swą jakością bije konkurencję jak opel czy hyundai/kia na łeb i szyje, ale niestety zapomniałem o jednym czynniku, że tę jakość tworzą ludzie i oni mają wpływ na nasze (klientów) spostrzeganie marki.

Ja od wielu lat jeździłem Oplami, i zaufanie jakim obdarzyłem ASO Wawrosz, spowodowane było pracą wielu ludzi, którzy tak dobrze mnie traktowali, obsługiwali itd...

Nie ukrywam że mój pierwszy kontakt e-mailowy i telefoniczny z wieloma salonami toyoty był negatywny, lecz jako jedyny P. Dawid z Katowic (już nie pracujący) sprawił, że poczułem - że to jest to i to mu zaufam i to ten salon wybiorę (przy okazji cena uzyskana z wszystkich salonów była tam najniższa, i dalsze rozmowy o cenie - choć już byłem zadowolony, to rozsądnie jeszcze zostały doszlifowane) - Ja jako osoba ze sprzedaży, które mocno kładzie nacisk na jakość obsługi, zostałem potraktowany o niebo lepiej niż ja traktuje swoich klientów.
Obecnie czuję się już jak każdy kowalski, z podejścia nowego handlowca.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #594 dnia: 28 Maja 2020, 15:39:28 »
Ciekawe czy jak minie termin 1 czerwca to czy dostanę informacje co dalej. Wczesniej to musiałem dzwonić i się dopytywać teraz poczekam.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #595 dnia: 28 Maja 2020, 15:58:25 »
Ciekawe czy jak minie termin 1 czerwca to czy dostanę informacje co dalej. Wczesniej to musiałem dzwonić i się dopytywać teraz poczekam.

No właśnie, intrygujące, czy sami zadzwonią, czy nie

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #596 dnia: 28 Maja 2020, 16:44:09 »
No też jestem ciekaw. Bo to będzie kolejna obsuwa wiec wypadało by zadzwonić i chociaż powiedzieć jaka kolejna data wyświetla się w komputerze.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #597 dnia: 29 Maja 2020, 01:31:53 »
No i kolejne corollki płyną, będą dziś o 13:30 w Seebrugge

No a wracając do Twojej wypowiedzi MK77

masz racje, myślę że jeśli o nas klientów chodzi to wypada teraz ze strony handlowców okazać trochę empatii i zrozumienia w tym trudnym dla nas czasie oczekiwania i zaopiekowanie się nami i naszymi zamówieniami.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #598 dnia: 29 Maja 2020, 13:41:33 »
Ciekawe czy sprzedawcy czytają to forum.
Dziś mój telefon zadzwonił.
Dostałem komplet precyzyjnych wiadomości, nie koniecznie pomyślnych.
18.06.2020r. - moje auto zostanie wyprodukowane i w drugiej połowie lipca ma być do odbioru.
TMP z uwagi na wirusa nie przewiduje żadnych rabatów za opóźnienia. Rabat jednak w wysokości 1.500zł dostanę od sprzedawcy.
Jeśli bym miał duże problemy z transportem do czasu odbioru auta to mogę liczyć na auto zastępcze ale niestety nie w pełnym wymiarze czasu tylko tak do około tygodnia.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #599 dnia: 29 Maja 2020, 15:56:18 »
Ciekawe czy sprzedawcy czytają to forum.
Dziś mój telefon zadzwonił.
Dostałem komplet precyzyjnych wiadomości, nie koniecznie pomyślnych.
18.06.2020r. - moje auto zostanie wyprodukowane i w drugiej połowie lipca ma być do odbioru.
TMP z uwagi na wirusa nie przewiduje żadnych rabatów za opóźnienia. Rabat jednak w wysokości 1.500zł dostanę od sprzedawcy.
Jeśli bym miał duże problemy z transportem do czasu odbioru auta to mogę liczyć na auto zastępcze ale niestety nie w pełnym wymiarze czasu tylko tak do około tygodnia.

Nie potrafię tego ubrać w słowa.

Mam nadzieję że to co poniżej wkleiłem a to wiadomość przed ostatnia od p. handlowca, jest prawdziwa i w poniedziałek się dowiem że tak nadal jest aktualna ale bez słów "podobno"

Cytuj (zaznaczone)
Dzień dobry,
Panie Kacprze zadzwoniłem dzisiaj do działu logistyki. Podobno samochód
Pana już czeka na transport, podobno ma być do 1.06 w Polsce. Mam
nadzieję, że tak będzie  :)

Przeraziłeś mnie MK77.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2020, 16:12:55 wysłana przez Casperos »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl