Autor Wątek: Naprawa, wymiana czy swap?  (Przeczytany 4443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krewetka177

• Prawie Toyot
Naprawa, wymiana czy swap?
« dnia: 24 Lipca 2019, 21:14:26 »
Cześć wszystkim.

Mój D-Cat wypluł uszczelkę pod głowicą. Stąd moje pytanie co robić? Naprawa/remont UPG? Wymiana silnika na kompletny czy może swap na jakiś inny jeżeli to wgl możliwe..(np.: 3.0D) Co się bardziej opłaca zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc i w miarę stonowane komentarze jeśli walnąłem gafe z tym swapem :wallbash:..no nie znam się poprostu :song: sprzedawać raczej nie chce bo nikt mi kokosów nie zapłaci za aktualny stan.. :D

Gawith

• Gość
Odp: Naprawa, wymiana czy swap?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2019, 22:32:00 »
Zależy ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na przywrócenie pojazdu do używalności. Swap na taki sam to ryzyko bo 2.2 często uszczelkę wypluwa a każdy inny silnik to spore koszta bo cała reszta nie będzie pasować (skrzynia, elektryka, komputer, wydech, itd.).
Masz już wyceniony remont obecnej jednostki?

Offline Krewetka177

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2019, 23:40:30 »
Zależy ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na przywrócenie pojazdu do używalności. Swap na taki sam to ryzyko bo 2.2 często uszczelkę wypluwa a każdy inny silnik to spore koszta bo cała reszta nie będzie pasować (skrzynia, elektryka, komputer, wydech, itd.).
Masz już wyceniony remont obecnej jednostki?

Mam wycene z jednego warsztatu i jest w przedziale od 2500 do 5000+ zł bo nie wiadomo co sie dokładnie podziało. Może się okazać że wystarczy wymienić uszczelkę i planować głowice wtedy najniższa kwota, a jeśli się okaże, że trzeba jeszcze planować blok silnika bo doszło do deformacji lub sama głowica pękła to wtedy koszta rosną..tak mi powiedzieli w tym warsztacie. Jeśli chodziłoby o wymianę silnika to znajomy jest mi w stanie to zrobić za 500-700 zł plus koszt zakupu kompletnego słupka. Co do pieniędzy to wiadomo, że chciałbym przeznaczyć jak najmniej ale nie do takiego stopnia, żeby to się kupy nie trzymało i rozleciało się po miesiącu :D

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2019, 07:12:44 »
Ja bym zrobił remont i spokój na kolejne 100 tys km. Do 5 tys za remont to taka normalna cena.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2019, 09:40:25 »
Przecież sama toyota mówiła że uszczelki w silnikach maja fabryczna wadę i są źle skonstruowane. Wystarczy wymiana uszczelki i to wszystko.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2019, 12:08:28 »
Przecież sama toyota mówiła że uszczelki w silnikach maja fabryczna wadę i są źle skonstruowane. Wystarczy wymiana uszczelki i to wszystko.
To wystarczy na 3-10 kkm. Problem wady fabrycznej D-4D 1AD i 2AD jest już dobrze rozpracowany. Są warsztaty, które opanowały skuteczną naprawę i mają doświadczenie. Warto z takich skorzystać. Spece od wszystkiego nie naprawią dobrze tej wady. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2019, 13:51:21 »
Blok w ad zawsze trzeba planować ale to nie do końca pomaga.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2019, 16:01:53 »
Wystarczy dobrze wyplanowac co jest obowiązkiem przy każdej wymianie uszczelki i nowa uszczelka.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipca 2019, 07:14:36 »
A ile bloku trzeba planować by tuleje doszły na zero?

Offline sunseeker

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Września 2019, 21:52:23 »
To wystarczy na 3-10 kkm. Problem wady fabrycznej D-4D 1AD i 2AD jest już dobrze rozpracowany. Są warsztaty, które opanowały skuteczną naprawę i mają doświadczenie. Warto z takich skorzystać. Spece od wszystkiego nie naprawią dobrze tej wady.

KoMarek: Podesłałbyś mi jakiś namiar do takiego warsztatu który opanował już ten temat ? Właśnie się z tym borykam, po raz trzeci ...

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Września 2019, 22:38:56 »
Zainteresowanie problemem dla mnie zakończył się 5 lat temu - kiedy sprzedałem Avensis D-4D 1AD. Sporo się pewnie zmieniło, więc będę niewiarygodny. Przeszukaj wieloletni wątek o UPG, tam było sporo w temacie:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=12956&sid=f423201ffcdc5fc8eafb12913583db8a
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl