Autor Wątek: Wideorejestrator plus Powerbank  (Przeczytany 56486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wideorejestrator plus Powerbank
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Października 2019, 18:40:41 »
Mam zestaw 750s 2ch i jestem bardzo zadowolony, lecz gdybym kupował dzisiaj, wziąłbym 900s.
Power bank to https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-cellink-neo6 identyczne właściwości, trochę tańszy, umieszczony pod fotelem.
Zasilanie przez dodatkowy przekaźnik, wysterowany przez taki adapter https://www.wideorejestratory24.pl/przejsciowka-do-bezpiecznikow-mini ,co praktycznie niweluje ingerencje w instalacje samochodu, oraz umożliwia bardzo łatwy demontaż.
Jestem elektronikiem, instalacje wykonałem sam. :)

A co dokładnie daje ten adapter?  Przekaźnik , jak rozumiem  ogranicza pobór prądu?

Mi to dość siermiężnie podłączyli do gniazda zapalniczki w bagażniku, ale niejako od spodu , skręcając przewód doprowadzający zasilanie baterii z przewodem zasilania zapalniczki. Teoretycznie można więc korzystać z zasilania w gnieździe tej zapalniczki, ale ponieważ powerbank jesyt ustawiony na "hardwire" a, a nie " cigarette" to obciążenie prądem tego gniazda jest już chyba za duże, żeby podłączyć tam np. turystyczną lodówkę. Pytałem sprzedawce, czy tryb szybkiego ładowania, jest w tym przypadku uzasadniony( w końcu to zapalniczka) , ale powiedział, że tak , bo tam jest 12V. Generalnie nie jestrm zachwycony tym montażem ...

A co do samego rejestratora też chyba wziąłbym teraz 900 s.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Października 2019, 20:33:17 »
A co dokładnie daje ten adapter?  Przekaźnik , jak rozumiem  ogranicza pobór prądu?
Adapter po to, żeby nie naruszać fabrycznej instalacji samochodu. Przekaźnik, by jej nie przeciążać.

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Października 2019, 08:42:45 »
Ja do swojej Corolli (o ile w końcu do mnie przyjedzie) kupiłem kamerkę Blackvue 900s-2CH wraz z zestawem do stałego zasilania Blackvue Power Magic Pro. Będę chciał podłączyć to do bezpieczników za pomocą przejściówek, jednak zastanawia mnie jedna kwestia - czy takie instalacje nie naruszają warunków gwarancji auta? Macie jakieś sprawdzone informacje w tej kwestii?

Pytanie numer 2 - jaki rozmiar bezpieczników jest w Corolli?

I pytanie numer 3 - czy znacie jakieś miejsce z dobrym dostępem w okolicy bezpieczników, do którego można łatwo podłączyć masę?
Toyota Corolla TS 2.0 Executive / Imperial Red / + VIP, SkyView, JBL, Black

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Października 2019, 09:00:12 »
czy takie instalacje nie naruszają warunków gwarancji auta?
W razie uszkodzenia przez dodatkową instalacje, dany podzespół zostaje z niej wykluczony.
Osobiście wykorzystałem instalację alarmu, która jest dokładana u dilera.
Alarm już był wymieniany w ramach gwarancji i żadnych uwag do mojej instalacji nie było.
jaki rozmiar bezpieczników jest w Corolli?
mini, niski profil
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2019, 09:04:35 wysłana przez Vini »

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Października 2019, 10:51:04 »
Osobiście wykorzystałem instalację alarmu, która jest dokładana u dilera.

Też będę miał instalację alarmu, możesz podzielić się fotką/opisem, jak to u Ciebie wygląda?

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Października 2019, 11:17:15 »
możesz podzielić się fotką/opisem, jak to u Ciebie wygląda?
Przepraszam, lecz musiałbym sporo porozbierać, a podczas montażu nie robiłem zdjęć.
W kabinie pod deską po lewej stronie, jest skrzynka bezpieczników, do której dochodzi gruby kabel ze stałym zasilaniem.
Do tej linii, instalator dołączył stałe zasilanie alarmu.
Wystarczyło dołożyć przekaźnik przez dodatkowy bezpiecznik i wysterować go z + po zapłonie przez adapter https://www.wideorejestratory24.pl/przejsciowka-do-bezpiecznikow-mini i już masz zasilanie do powerbank-a w wersji High 9A.
Przy okazji, poprawiłem instalację alarmu, bo tą serwisową, pozostawię bez komentarza.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Października 2019, 16:58:40 »
A gdyby nie było przekaźnika ? Do czego właściwie on jest potrzebny , skoro powerbank nie ładuje się na postoju, a w trakcie jazdy  chyba nie powinien nadmiernie obciążyć instalacji?
Jak pisałem, u mnie "instalator"przeciął przewód biegnący do tylnej zapalniczki i i skręcił  z przewodem zasilającym powerbank, po czym owinął to taśmą izolacyjną. Sam powerbank mam z tyłu po prawej stronie , we wnęce akumulatora, tuż przed nim. Zastanawiałem się czy przeciągając przewód od powebanku do kamery nie naruszył jakiejś maty wygłuszającej w okolicach prawego nadkola, bo przez chwilę po montażu wydało mi się że w aucie zrobiło się jakoś głośniej i szum dobiega z tamtej strony. Ale teraz sam już nie wiem. Mogę spytać , czy opisany przeze mnie sposób instalacji oceniasz jako bezpieczny? Czy poza niechlujstwem powinienem inne powody do niezadowolenia, a raczej obaw?

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Października 2019, 18:23:16 »
Gniazda zapalniczek w tym aucie, są zabezpieczone na 120W czyli max 10A.
Jeśli powerbank jest ustawiony na ładowanie High (szybkie), to potrzebujesz 9A wg instrukcji.
Swój sprawdzałem amperomierzem przy prawie pełnym rozładowaniu, pobierał prawie 12A, dlatego decyzja o zasilaniu przez przekaźnik.
Wszystkie połączenia bezwzględnie lutowane i porządnie izolowane.
Twoje podłączenie powoduje, że to gniazdo zapalniczki jest praktycznie bezużyteczne, o spadkach napięcia na tylko skręconych przewodach nie wspominając.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Października 2019, 21:51:54 »
Dziękuję za ostrzeżenie , czym to się może skończyć. Jak rozumiem, w najlepszym razie przepaleniem bezpiecznika gniazda zapalniczki.  Pomyśleć , że instalowałem to u polskiego dystrybutora Blackvue...Zaczynam mieć obawy, czy  partacz, który mi to za?ładał , nie narobił jakichś większych zniszczeń w samochodzie . Np . przewody  idące do kamery Blackvue wpakował pod plastkową obudowę konsoli lusterka środkowego i kamery systemowej samochodu, a przwód tylnej kamery wyprowadził przez, plastikową zaślepkę w tylnej klapie, gdzie wywiercił (krzywo ) otwór  na tenże przewód. Całą instalację kamerki poszatkował na krótsze odcinki wg własnej wygody i zasady pójścia na łatwiznę, choć na kablach była naklejka z ostrzeżeniem , że ich przcięcie będzie skutkować utratą gwarancji.

Tylko co teraz ?Muszę chyba  pojechać do ASO , żeby mi to założyli na nowo zgodnie z regułami sztuki? Bo kolejnego serwisu z rekomendacji  sprzedawcy nie będę ryzykował.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Października 2019, 23:10:14 »
I temu lepiej zakładać kamerkę w ASO.
Nieważne co się stanie-a jak ma się stać to raczej w czasie roku, dwóch...
W Aso masz gwarancję na sprzęt i na montaż...
Corolla TS 2.0 Executive

Offline RamzesV

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Listopada 2019, 12:19:58 »
Cały czas biję się z myślą czy montować Blackvue dr900s 2ch + Power Magic Ultra Battery B-124X. W aso wycenili montaż na 400zł. Trochę się boję, że mimo wszystko spartolą montaż... Wolę chyba samemu spróbować.

Z manuala wynika że przy szybkim ładowaniu potrzebuję masę + podpięcie pod bezpiecznik 10A - 12v załączane przy rozruchu. Ktoś poradzi gdzie najlepiej w skrzynce bezpiecznikowej podpiąć?

Czy ktoś użytkuje w/w powerbanka? bardzo się grzeje? Myślę gdzie najlepiej go zamontować, pod fotelem kierowcy albo w schowku (wolałbym chyba w schowku, tylko czy się nie będzie przegrzewał).

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Listopada 2019, 15:53:06 »
Z manuala wynika że przy szybkim ładowaniu potrzebuję masę + podpięcie pod bezpiecznik 10A - 12v załączane przy rozruchu. Ktoś poradzi gdzie najlepiej w skrzynce bezpiecznikowej podpiąć?

Co prawda nie używam tego powerbanka, a Blackvue Magic Power Pro, ale wczoraj też przechodziłem przez podłączanie go. Na początku chciałem zrobić to tradycyjnie, do bezpieczników pod kierownicą. Niestety, dostęp do nich w Corolli jest tak trudny, że poddałem się i użyłem bezpieczników przy akumulatorze w bagażniku - montaż był dużo łatwiejszy, jedynym utrudnieniem była koniecznosć pociągnięcia przewodu od ładowarki do tyłu.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Listopada 2019, 03:32:47 »
A czy mógłbyś dokładnie wytłumaczyć ( ewentualnie pokazać na zdjęciu ) , do którego bezpiecznika się podłączyłeś?  Tam przy akumulatorze jest tylko taka mała puszka z bezpiecznikami . Musiałeś w niej chyba wycinać jakiś otwór na przewód?
Czy przeciągając przewód zasilania do tyłu musiałeś się przebijać przez jakieś maty wygłuszające nad nadkolem ? Jak to technicznie wyglädało?

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Listopada 2019, 03:49:27 »

Czy ktoś użytkuje w/w powerbanka? bardzo się grzeje? Myślę gdzie najlepiej go zamontować, pod fotelem kierowcy albo w schowku (wolałbym chyba w schowku, tylko czy się nie będzie przegrzewał).

Nie dotykałem go w trakcie ładowania, bo mam go z tułu, przed akumulatorem, ale jeśli wierzyć pomiarowi temperatury , jaki wyświetla się w aplikacji Blackvue do monitorowania stanu baterii (do ściągnięcia z Google Play , działa przez Bluetooth) to w trakcie ładowania nagrzewa się maksymalnie do trzydziestu kilku stopni . Nie wiem, jak będzie w upalny dzień w nagrzanym aucie, jednak czytałem chyba w instrukcji , że przy 80 stopniach powerbank się wyłącza.

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Listopada 2019, 09:41:03 »
A czy mógłbyś dokładnie wytłumaczyć ( ewentualnie pokazać na zdjęciu ) , do którego bezpiecznika się podłączyłeś?  Tam przy akumulatorze jest tylko taka mała puszka z bezpiecznikami . Musiałeś w niej chyba wycinać jakiś otwór na przewód?
Czy przeciągając przewód zasilania do tyłu musiałeś się przebijać przez jakieś maty wygłuszające nad nadkolem ? Jak to technicznie wyglädało?

Dwa przewody przeszły między dwiema częściami tej puszki bez konieczności cięcia - są na tyle cienkie, że zamknęła się bez przecinania ich :). Podpiąłem się do bezpiecznika 5A w drugim rzędzie (jedyny w nim, zasilanie stałe) oraz drugiego od dołu 10A w pierwszym (zasilanie przy zapłonie). Ground podpiąłem bezpośrednio do śruby mocowania złącza na akumulatorze. Stamtąd kabelki do BMP wyciągnąłem przez szczelinę między tapicerką a pokrywą do ukrycia akumulatora i zamontowałem urządzenie nad tym, na dwie śrubki które bez problemu przebiły się przez materiał. Dzięki temu jednocześnie mam możliwość łatwego demontażu, który nie pozostawi żadnych śladów, ale też wszystko jest zamontowane sztywno i bezpiecznie. Jeśli chcesz, mogę po południu albo jutro cyknąć kilka fotek mojego rozwiązania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl