Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - Kilka pytań.  (Przeczytany 28984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - Kilka pytań.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2019, 07:11:11 »
Jesli masz 189 cm wzrostu i z tylu aż tyle miejsca nad głowa to jestem w szoku. Ja mam skyview i 181 cm, ale trzech palców nad głowa nie wcisnę. W skrócie - z tylu nad głowa jest ciasno.

Dokładnie tak jest. Wydaje mi się, że SkyView jednak sporo miejsca zabiera nad głową. Siedziałem i jechałem w tym aucie na każdym  miejscu sam i w nawet 5 osób sprawdzając komfort. Jedno jest pewne na pewno nie jest to auto dla ludzi o wzroście 200cm.  :-)

1000 zł - to jest dopłata z cennika do pakietu connect dla nowych zamówień - ta kwota też może spaść?

Raczej nie, konkurencja ma podobną pozycję w cenniku.

« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2019, 08:04:09 wysłana przez Dragster »
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Okon92

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Sierpnia 2019, 21:23:00 »
Witam. Od 2 tygodni posiadam Corollę 2.0 Hybrid HB. Mam pytanie, czy jest możliwość zmiany stopnia odzyskiwania energii podczas hamowania? Wiem, że w starszych generacjach był tryb B na joysticku zmiany biegów.  Czy w 2.0 jest gdzieś taka opcja?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Offline ziomek201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Sierpnia 2019, 08:50:18 »
Witam. Od 2 tygodni posiadam Corollę 2.0 Hybrid HB. Mam pytanie, czy jest możliwość zmiany stopnia odzyskiwania energii podczas hamowania? Wiem, że w starszych generacjach był tryb B na joysticku zmiany biegów.  Czy w 2.0 jest gdzieś taka opcja?
Stopniem odzysku energii można sterować manetkami przy kierownicy, chyba tylko w wersji active nie są dostępne. Natomiast tryb B, szeroko już opisywany w wątkach o Aurisie i Priusie, nie służył do odzysku energii a hamowania silnikiem, owszem odzyskiwał też energię ale w dużo mniejszym stopniu.
Corolla GR Sport TS 2.0 2023

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Sierpnia 2019, 10:21:07 »
Poza tym tryb B był z tego co wiem zalecany do używania w terenie górzystym.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Sierpnia 2019, 11:57:29 »
Stopniem odzysku energii można sterować manetkami przy kierownicy
Pierwsze słyszę.  W jaki sposób miały by na to wpływać?  "Stopień odzysku energii" czyli wydajność rekuperacji zależy głównie od operowania pedałem hamulca.  Manetki są do symulacji stopniowanej skrzyni biegów, raczej będą ograniczać zdolność do odzysku energii niż poprawiać. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Sierpnia 2019, 12:04:49 »
Poza tym tryb B był z tego co wiem zalecany do używania w terenie górzystym.

Dokładnie. Tryb B jest odpowiednikiem hamowania silnikiem w autach spalinowych.  Ponieważ w HSD silnik spalinowy nie jest połączony "na sztywno" z kołami,  realizuje się to przez odwrócenie roli jednostek elektrycznych. Prąd wytwarzany przez główny silnik elektryczny podczas zjazdu jest przekazywany na generator, który rozpędza silnik spalinowy przy zamkniętej przepustnicy.

Offline Okon92

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Sierpnia 2019, 18:01:35 »
Spróbowałem używania manetek, ale one jedynie symulują zmianę przełożeń, nic więcej. Poza tym przy toczeniu się i zmianie przełożeń za pomocą łopatek odpala się silnik spalinowy. Jak można kontrolować to za pomocą hamulca? Mocniejsze hamowanie zwiększa odzysk energii? Czy lepiej dłużej się toczyć i w ten sposób magazynować energię? Wybaczcie te pytania, być może laickie, ale to moja pierwsza hybryda  :)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2019, 18:03:45 wysłana przez Okon92 »

Offline amartin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Sierpnia 2019, 18:41:50 »
Wypowiem się na temat Yarisa ale w Corolli jest chyba podobnie. Tam nie ma możliwości regulowania stopnia odzyskiwania energii po odpuszczeniu pedału gazu. Zdaje się, że taka regulacje jest w Nissanie Leaf, czyli pełnym elektryku. Z hamowaniem w hybrydach trzeba działać z wyczuciem. Naciśniesz zbyt mocno, załączą się klasyczne hamulce, zbyt lekko, odzysk będzie symboliczny. Sam podczas jazdy dojdziesz do optymalnego nacisku :) Pozdrawiam.

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpnia 2019, 21:03:55 »
Termin dostawy się zbliża, dlatego z chęcią poznam Wasze opinie na temat pierwszych kilkuset/kilku tysięcy km przejechanych nowym autem. Czy są jakieś specjalne zalecenia/procedury dotyczące docierania/układania nowego silnika? Jak to u Was wyglądało?
C-HR 2.0 2023

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Sierpnia 2019, 22:07:12 »
Termin dostawy się zbliża, dlatego z chęcią poznam Wasze opinie na temat pierwszych kilkuset/kilku tysięcy km przejechanych nowym autem. Czy są jakieś specjalne zalecenia/procedury dotyczące docierania/układania nowego silnika? Jak to u Was wyglądało?

Ja też jestem ciekawy jak to wygląda - czy w trakcie przyspieszania układ sam w początkowym okresie km ogranicza wysokie obroty np?
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline marcin_s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Sierpnia 2019, 23:35:43 »

Ja też jestem ciekawy jak to wygląda - czy w trakcie przyspieszania układ sam w początkowym okresie km ogranicza wysokie obroty np?

Nie sądzę. Instrukcja pojazdu mówi, by przez pierwsze 1000 km nie wprowadzać silnika na wysokie obroty. Sam samochód nie ma żadnej blokady - z resztą - mogłoby to być niebezpieczne na automatycznej skrzyni biegów np. przy wyprzedzaniu. Potrzebujesz nagle mocy, a tu nie ma.

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Sierpnia 2019, 07:52:46 »
Ok instrukcja mówi tak:
Przez pierwsze 300 km unikać gwałtownego hamowania
Przez pierwsze 800 km nie holować przyczep
Przez pierwsze 1000 km:
- nie jeździć z bardzo dużymi prędkościami
- unikać gwałtownego przyspieszania,
- nie jeździć zbyt długo na niskich biegach (pewnie nie dotyczy eCVT?)
- nie utrzymywać zbyt długo stałej prędkości jazdy.

Wyglada na to, że pierwsze km najlepiej robić w mieście na spokojnie :)
C-HR 2.0 2023

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Sierpnia 2019, 08:24:41 »
Czyli w zasadzie standardowo jak w każdym nowym samochodzie. Na początku najlepiej będzie pojeździć w trybie ECO. Sam silnik przy spokojnej jeździe ma niskie obroty do 2000 spokojnie się zmieści.  Niskich obrotów raczej nie unikniemy ale wtedy dużego obciążenia dla silnika raczej nie ma.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Sierpnia 2019, 12:03:47 »
Na początku najlepiej będzie pojeździć w trybie ECO
Niekoniecznie.  Tryb ECO bardziej drenuje baterię, co chyba niekoniecznie jest dobre na początku jej użytkowania, silnik może być częściej niedogrzany...

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Sierpnia 2019, 12:27:28 »
Akurat tu się nie zgodzę, elektronika raczej dba o to by silnik był w odpowiedniej temperaturze. Drenowanie baterii chyba też raczej nie ma dla niej większego znaczenia. I tak nie będzie ani w 100% naładowana ani rozładowana. Cykli ładowania i tak będzie pewnie podobna ilość. Natomiast reakcja na gaz i wchodzenie spalinówki na wysokie obroty jest zdecydowanie ograniczone.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl