Autor Wątek: Odpryski od kamyków  (Przeczytany 3414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Odpryski od kamyków
« dnia: 16 Sierpnia 2019, 19:02:16 »
Ostatnio myłem auto i zauważyłem wiele odprysków od kamyków na zderzaku, masce i lusterkach. Wydaje mi się to trochę dziwne bo auto ma dopiero niecały rok a lakier to G2 Platinum Bronze (metalic). Czy da się z tym coś zrobić? Jakieś zabezpieczenie powłoką ceramiczną czy coś innego? Wcześniej miałem Corolle w srebrnym kolorze i tyle tego nie było.

Gawith

• Gość
Odp: Odpryski od kamyków
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2019, 19:09:14 »
Porozmawiaj z kimś od car detailingu. Najpierw trzeba zrobić korektę lakieru a później powłoka ceramiczna np. fireball lub sama folia bezbarwna na zderzak i maskę, ale wszystko zależy jaki masz budżet.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2019, 19:19:49 »
A jaki może być orientacyjnie koszt takiej operacji?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2019, 20:20:31 »
Jak masz odpryski to korekta lakieru nic nie da. Najlepsza folia bo jest trwalsza niz ceramika. Ceramika to okolo 2000zl a folia 2500zl.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2019, 21:35:41 »
Najpierw trzeba zrobić korektę lakieru a później powłoka ceramiczna np. fireball lub sama folia bezbarwna na zderzak i maskę, ale wszystko zależy jaki masz budżet.
Ceramika nic nie da. Tylko folia może pomóc, ale teraz to juź za późno. Wszystko niestety się niszczy.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2019, 22:05:47 »
Czemu za późno i czemu ceramika nic nie da?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2019, 22:12:58 »
Od trzech lat jeżdżę z małym odpryskiem na masce. Do tej pory nic się nie dzieje. Jeśli Cię to nie razi to nie ma się czym stresować.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2019, 22:28:08 »
Powłoka ceramiczna zapewnia łatwiejszą pielęgnację samochodu, i chroni  przed zniszczeniem lakieru powstałym od zużycia a więc, bardziej od zmatowienia czy powstania mikrorysek. Ochrona ceramiczna nie chroni w żaden sposób od uszkodzenia powłoki lakierniczej, np. od obcierki parkingowej, od kamieni, odprysków na autostradzie, itp..

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2019, 00:34:47 »
Niby nie razi ale jednak ilość odprysków jest dość spora jak na wiek auta (domyślam się, że to też kwestia aktualnie stosowanych lakierów) stąd moje pytanie co można z tym zrobić.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2019, 08:54:50 »
Niby nie razi ale jednak ilość odprysków jest dość spora jak na wiek auta (domyślam się, że to też kwestia aktualnie stosowanych lakierów) stąd moje pytanie co można z tym zrobić.

Mozesz probowac maskowac ale bedzie wygladalo to jeszcze gorzej. Jak nic sie nie dzieje to zaakceptowac fakt. Ja sam mialem maske przeorana auyostradowymi kamieniami i wiem co to znaczy.

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2019, 12:48:55 »

Nic nie da bo mam ceramikę na swoim Aurisie i mam jeden odprysk na zderzaku i 2 na łączeniu szyby z dachem. Ceramikę nakładano mi w ASO przez jakiegoś podwykonawcę pomiędzy rejestracją, a wydaniem samochodu.

Koszt 1200zł chcieli 1800zł ogólnie po 2 latach ceramika znikła z maski ale pozostałe elementy wykazują nadal właściwości hydrofobowości.

Na kamyki jedno lekarstwo unikać tirów i trzymać spory odstęp od poprzedzającego samochodu. Chociaż to nie daje 100% pewności.

Najlepszym rozwiązaniem jest oklejenie elementów narażonych na uderzenia kamykami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl