Hej! Niedawno stałem się posiadaczem E12 1.4 diesel z 2004 w kombi. Mam kilka pytań. Moja instrukcja opisuje tylko 2-litrowe diesle, a mojego maleństwa nie ma.
1. Jakie rozmiary opon przewiduje producent do tego silnika i jakie ciśnienie zaleca?
2. Co ile wymieniać olej?
3. Czy producent podaje żywotność łańcucha rozrządu?
4. Czy możliwy jest montaż tempomatu? Z tego co się zorientowałem to mam wersję SOL.
5. Jak wymienić żarówki pod przyciskami na desce rozdzielczej? Dwa przyciski od nawiewu/klimy już mi nie świecą.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Hej! Niedawno stałem się posiadaczem E12 1.4 diesel z 2004 w kombi. Mam kilka pytań. Moja instrukcja opisuje tylko 2-litrowe diesle, a mojego maleństwa nie ma.
Wydawało mi się że ten silnik występował od 2005 r.
1. Jakie rozmiary opon przewiduje producent do tego silnika i jakie ciśnienie zaleca?
Od nowości mam 195/60 R15
2. Co ile wymieniać olej?
Od wyjazdu z salonu jest lany 5w30 i co 15 000 km lub rok w zależności co szybciej nastąpi, auto ma w tym momencie 270 000 km i z silnikiem wszystko ok, wiec polecam ten interwał
3. Czy producent podaje żywotność łańcucha rozrządu?
Producent nie podaje żywotności, trzeba sprawdzać jego stan po prostu. W moim przypadku do tej pory nic z łańcuchem nie robiłem jest ok
4. Czy możliwy jest montaż tempomatu? Z tego co się zorientowałem to mam wersję SOL.
Wydaje mi się że chyba się nie da/bądź jest to drogie przynajmniej kiedyś tak gdzieś wyczytałem - chyba że coś się zmieniło to sam chętnie założę

5. Jak wymienić żarówki pod przyciskami na desce rozdzielczej? Dwa przyciski od nawiewu/klimy już mi nie świecą.
Trzeba trochę porozbierać plastików, mechanik za grosze wymieni

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka