Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #660 dnia: 21 Czerwca 2020, 14:40:51 »
Wchodzisz w watki typu "o wyższości" Apple nad resztą świata w co nie chcę się dać wciągnąć. Bezprzewodowość jest lekkim plusem - ale tylko dla kogoś kto często ale za to na krótko wsiada do samochodu. Ile wytrzyma iPhone z nawigacją i bezprzewodową komunikacją? Raczej nie 4 godziny jazdy Wrocław- Warszawa :). Ładowarki bezprzewodowe nie rozwiązują problemu bo tez są za mało wydajne.
Ja też mam ostrzeżenia (tyle że nie Yanosika tylko Ryśka z NE).
Jeszcze raz powtórzę - alternatywne nawigacje pod CP są mocno okrojone funkcjonalnie co i tak sprowadza je do poziomu poniżej GM.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

pireus

• Gość
« Odpowiedź #661 dnia: 21 Czerwca 2020, 14:52:57 »
Wchodzisz w watki typu "o wyższości" Apple nad resztą świata w co nie chcę się dać wciągnąć
Nie wchodzę bo używam obu systemów ale jest faktem, że korzystający z AA po każdej aktualizacji mają jakieś problemy.
Bezprzewodowość jest lekkim plusem - ale tylko dla kogoś kto często ale za to na krótko wsiada do samochodu.
tak robię ja i tysiące osób.
Ile wytrzyma iPhone z nawigacją i bezprzewodową komunikacją? Raczej nie 4 godziny jazdy Wrocław- Warszawa :). Ładowarki bezprzewodowe nie rozwiązują problemu bo tez są za mało wydajne.
Na długich trasach jak muszę to podłączam do ładowarki, bo CarPlay mi to pokazuje, ale mam wybór, którego Ty nie masz.
Ja też mam ostrzeżenia (tyle że nie Yanosika tylko Ryśka z NE).
A ja moge mieć i Yanosika i Ryśka, albo obu naraz, to znaczy że też mam wybór, którego Ty nie masz
Jeszcze raz powtórzę - alternatywne nawigacje pod CP są mocno okrojone funkcjonalnie co i tak sprowadza je do poziomu poniżej GM.
Ja tak nie uważam, ale też mogę korzystać z Google Maps albo z innych map a Ty nie możesz.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #662 dnia: 21 Czerwca 2020, 15:42:59 »
1. Problemy mają przede wszystkim "zawodowi mieszacze". Jeśli ktoś robi roota, instaluje dzisiątki dizwnych aplikacji a potem narzeka na niestabilność Androida nie jest dla mnie wiarogodnym źródłem informacji. Ja nie mam problemów ze stabilnością (aktualnie galaxy A8).
2. Tak tylko, że ta bezprzewodowość jest uzyskiwalna (poza nielicznymi samochodami) przez dodatkowe przejściówki spoza "świata Apple". W niektórych samochodach AA działa bezprzewodowo.
3. niby tak
4. Ja też mogę mieć Yanosika ale wolę Ryśka
5. OK jeśli zadowala Cię nawigacja która z trudem pozwala na wprowadzenie celu, nie umożliwi dodania punktów pośrednich, wyszukania stacji benzynowych to OK. Jeśli w takim razie i tak trzeba używać GM pod CP to czemu nie pod AA :)
Swoją drogą to że nikt rozsądny nie używa map Apple do nawigacji to niezła wizerunkowa wtopa Apple. Znam jednego wyznawcę Apple, który od lat męczy się z mapami Apple bo wstyd mu się przyznać, że GM jest lepsze :)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #663 dnia: 21 Czerwca 2020, 19:18:46 »
Wiem że fabryczna  navi to koszt 2500 zł. Łączy ona funkcjonalność z gogle + Hud. Ma też Kulejący trochę system wybierania głosowego... trzeba powiedzieć  adres  jak w skeczu Moralnego Niepokoju ................całym zdaniem. Ale ma też wsparcie gogle POI co czyni ja praktycznie młodszym bratem na + .... od navi gogle. Trochę upierdliwy interfejs do którego trzeba się nauczyć. Przy zakupie auta bezpłatna aktualizacja 3 lata potem płatna. ( dość drogo). Wiedziałem ze przy zakupie Auta mam w standardzie AA   z którego nie korzystam ..... a mimo tego wybrałem Navi fabryczne jako taksówkarz///..   pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 19:27:36 wysłana przez Amper »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #664 dnia: 21 Czerwca 2020, 20:14:13 »
Nie wiem jak działa funkcjonalność on-line w nawigacji fabrycznej Toyoty. Wiem że w KIA (bazuje na TomTom) bywa różnie. Nawigacja fabryczna w mieście dla taksówkarza może się sprawdzić - choćby dlatego, że nie ma ryzyka (no powiedzmy dużo mniejsze) utknięcia z powodu korka na 2-3 godziny jak na autostradzie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #665 dnia: 21 Czerwca 2020, 20:29:26 »
w fabrycznej nawigacji ... funkcja POI on Line (gogle)  wyszukuje miejsca i adres POI  jak.... gogle tyle że z większą inteligencja wyznacza trasy :) (to moja opinia). Można też dodać punkty pośrednie.. zaznaczyć coś w miejscu docelowym i trasie. Praktycznie można znaleźć wszytko co chcemy od szewca do prostytutki, itp :) Czego nie da się ustawić w wychwalanym i pożądanym przez Was AA. Podoba mi się też Traffic podobnie jak w e 16 - oceniam go na 80- 90 skuteczności. I co dziwne w google trafic  jest marna
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 20:47:24 wysłana przez Amper »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #666 dnia: 21 Czerwca 2020, 20:46:34 »
W AA da się znaleźć dokładnie to samo co w Googlemaps. Czyli wszystko. Po adresie, po nazwie firmy, po haśle (np. szukaj najbliższej pizzerii). Tak przynajmniej to działa z moim telefonem i aktualnym samochodem (Octavia 3). Co więcej z wybieraniem głosowym.
Pisząc o funkcjonalności on-line miałem na myśli czy fabryczna nawigacja w jakiś sposób odczytuje dane o ruchu drogowym.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 20:48:41 wysłana przez pawelll »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #667 dnia: 21 Czerwca 2020, 20:48:43 »
może w skodzie tak jest ale nie w Toyocie z AA. Uwierz mi że fabrycznej nawigacji Toyoty traffic jest bardzo przyzwoity., był i jest :0. dlatego dopłaciłem do niej . Natomiast AA w toyocie to bieda ... przez duże B. Co dobrze działa to wybieranie głosowe... bije na głowę fabryczna Navi. Wiecej plusów nie ma
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 20:56:09 wysłana przez Amper »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #668 dnia: 21 Czerwca 2020, 21:06:21 »
W AA da się znaleźć dokładnie to samo co w Googlemaps.
A jak może być inaczej? Przeciez korzysta z Google Maps.
może w skodzie tak jest ale nie w Toyocie z AA.
Nie bardzo rozumiem. Gogle Maps na AA jest dokładnie takie samo w każdym samochodzie. Przeciez to polega tylko na transmisji danych z telefonu do zestawu multimedialnego.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #669 dnia: 21 Czerwca 2020, 21:15:12 »
Tylko POI działa z google bazy danych  - firmowa navi

AA w toyocie jest tak okrojone ...że. AA w Toyocie tylko goły adres i nic poza tym. Ewentualnie You Yube music ( u mnie nie działa) i jakieś inne śmieciowe aplikacje... a zapomniałem o pogodzie i telefonie. Dlaczego masz status obserwowany?
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 21:27:17 wysłana przez Amper »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #670 dnia: 21 Czerwca 2020, 21:43:56 »
AA w toyocie jest tak okrojone
Nadal nie rozumiem ja mam dokładnie takie same w Oplu i Volvo. przecież AA w nawigacji służy tylko do transmisji danych  Google Maps  lub Waze z telefonu. Podobnie jak Car Play.
Dlaczego masz status obserwowany?
Widocznie moderator uznał moje wpisy za niewłaściwe.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #671 dnia: 21 Czerwca 2020, 21:46:35 »
AA w toyocie jest tak okrojone ...że.
Nie bardzo rozumiem na czym może polegać okrojenie AA w Toyocie. Możesz zrobić jakąś fotkę jak wygląda? A polecenia głosowe działają? Zadziała asystent na pytanie: "jaka pogoda będzie jutro we Wrocławiu"?

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #672 dnia: 21 Czerwca 2020, 23:04:40 »
W niektórych samochodach AA działa bezprzewodowo.
Własnie dostałem potwierdzenie, że AA działa bezprzewodowo w nowych Skodach Kamiq (radio Bolero).

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #673 dnia: 21 Czerwca 2020, 23:48:30 »
Szanowni Koledzy, z filozoficznego punktu widzenia wasza dyskusja nie ma sensu.
Żaden z Was nie dąży do osiągnięcia prawdy nieskończonej (niedostępnej dla śmiertelników). Okopaliście się na swoich pozycjach, nie przyjmując pod rozwagę argumentów przeciwników dyskusji. Dążycie do przekonania drugiej strony, która nie zamierza przyjmować waszych argumentów. Zachowujecie się jak politycy w TV, wygłaszający swoje prawdy i ich prawdy są "najmojsze i najświętsze". Dlatego ja ich (polityków) nie oglądam w TV, tylko słucham specjalistów w halo.radio. Myślę, że na tym etapie należy zakończyć dyskusję nad wyższością świąt Wielkiejnocy nad świętami Bożego Narodzenia. :grin:
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #674 dnia: 21 Czerwca 2020, 23:58:36 »
Akurat o wyższości świąt nie ma co dyskutować bo wiadomo które są ważniejsze :)

A właśnie trafiliśmy na ciekawy (i łączący adwersarzy) trop "okrojenia" AA w Toyocie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl