Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Broodzio

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #720 dnia: 10 Lipca 2020, 23:47:18 »
AUTOMAPA nie obecna na AA
Ale w Apple CarPlay już jest.
Corolla TNGA 1.6 Sedan

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #721 dnia: 10 Lipca 2020, 23:50:22 »
Niestety tak kończą się dyskusje gdy włączy się do niej wyznawca wyższości (wpisać dowolny element). Kolega Amper dodatkowo  przenosi swoje wielkomiejskie, taksówkarskie doświadczenia i na ich podstawie buduje nieprawdziwy obraz przydatności nawigacji fabrycznej i GM. Pominę już powielanie obiegowych w większości nieprawdziwych opinii o innych markach samochodów. A juz docinek o chińskim Volvo mnie rozwalił... :) Ciekawe że Volvo jest w Polsce jedyną marką premium która osiąga całosciowe wyniki sprzedaży zblizone do trójki Mercedes/BMW/Audi (przy znacznie mniejszej liczbie modeli) a model XC60 jest najlepiej sprzedającym się samochodem w tym obszarze.
https://premiummoto.pl/samochody-premium-w-polsce-rankingi-analizy-2019/

EOT
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #722 dnia: 11 Lipca 2020, 00:24:47 »
Dla mnie sukcesem było uruchomienie w końcu appki MyT, po ostatniej aktualizacji nie trzeba już podpisywać ręcznie zgód u dealera - wszystko się akceptuje z poziomu tej aplikacji. Dobrze, że chociaż to dopracowali.
Co do AA, ostatnia odpowiedź z infolinii toyoty to czerwiec 2020 - ktoś wie ile to jeszcze potrwa?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #723 dnia: 11 Lipca 2020, 07:36:35 »
Kiedyś ludzie liczyli na liczydłach i też byli zadowoleni. Świat idzie do przodu, dlatego AA a przede wszystkim dopracowany AC to podstawa samochodu. Nawet jesli nie jestbw standardzie powinna byc oferowana jako opcja.

Aktualizacja bedzie dostepna we wrzesniu.

Jakie radio wystepuje w Corolli i Rav4? Fujitsu i Panasonic?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #724 dnia: 11 Lipca 2020, 07:58:38 »
nie wiem jak spisują się mapy w chińskim Volvo .
Pewnie tak samo marnie jak mapy w Toyocie w zestawie multimedialnym wyprodukowanym w Chinach lub innym kraju azjatyckim nie mającym nic wspólnego z Japonią.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #725 dnia: 12 Lipca 2020, 21:49:55 »
Moje przygody z Mirrorlink:

Konfiguracja jakiej aktualnie używam:

Telefon1: podłączony po USB Samsung S5 Neo  (jedyny jaki mam na teraz dostępny z mirrorlink, na telefonie Android w wersji 6.0) - telefon jest dedykowany do używania w samochodzie przez mirrorlink.

Tutaj polecam takie krótkie kabelki z wtyczkami kątowimi - dzisiaj odebrałem i pasuje idealnie
https://allegro.pl/oferta/kabel-katowy-micro-usb-90-stopni-ladowarka-25-cm-7508099904

Telefon2: podłączony po bluetooth (audio, rozmowy, kontakty)

Cel który chciałem osiągnąć to nawigacja z Telefonu1 i jednocześnie muzyka,rozmowy z Telefonu2

Telefon1:
Przy Android 6.0 można wykorzystać aplikację LG Mirrodrive w wersji 1.2.1.2 do pobrania z apkmirror

https://www.apkmirror.com/apk/lgelectronics/lg-mirrordrive/lg-mirrordrive-1-2-1-2-release/

Kombinacja android 6.0 + ta wersja aplikacji LG Mirrodrive powoduje że nie trzeba nic więcej aby wyświetlić ekran telefonu
Przy android 7.0 może się bardzo przydać Floating Apps for Auto i opisana konfiguracja na stronie programu

Telefon2: standardowe połączenie po bluetooth z samochodem.

Wrażenia:

Działa, nie blokuję sobie telefonu którego używam do rozmów - rozmowa nie przerywa nawigacji, mam muzykę niezleżną od nawigacji - telefon do rozmów mam na dłuższym kabelku podpiętym w podłokietniku

Wady:

Każde wyświetlenie nowego okna aplikacji powoduje powrót do menu aplikacje w systemie multimedialnym (Dlatego też nawigacje lepiej sobie wcześniej skonfigurować na telefonie)

Brakuje przycisków ekranowych - mogę polecić tutaj https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smart.swkey.nonroot&hl=pl

Uruchomienie lg mirordrive nie powoduje przerwania bieżącego źródła dzwięku (radio, drugi telefon ze spotify)
natomiast pierwszy komunikat z nawigacji po mirrrorlink przełącza audio na mirrorlinka - to jest spory mankament.

I tutaj wychodzi zaleta aplikacji dedykowanych dla Mirrorlink - czyli Sygic. On potrafi odtwarzać komunikaty nawigacji równocześnie z odtwarzanym audio (radio albo drugi telefon)

U mnie z Sygic występuje dodatkowy problem że ma jakieś problemy z mirrorlink (support sygica poległ) - natomiast funkcjonuje poprawnie za pomocą LG mirrordrive i rozpoznaje tryb samochodowy i pewnie dzięki temu komunikaty nawigacji są odtwarzane bez zakłócenia bieżącego źródła dźwięku.

Nie udało mi się zmusić nawigacji Google aby odtwarzałą komunikaty równocześnie jest tam opcja odtwarzaj przez bluetooth ale nie zmienia to działania.
Jako obejście zastosowałem wyłączenie dźwięku w Google Maps. W Google Maps fajnie wygląda tryb samochodowy - można utworzyć sobie do tego trybu skrót.

Także mamy tutaj dwa rozwiązania - aplikacja dedykowana Mirrorlink (poprawna obsługa komunikatów nawigacji) albo LG mirrordrive
Z aplikacji dedykowanych znalazłem Sygic, Sygic Car navigation i BringGo Eastern Europe (deweloper: EnGIS Technologies, Inc.)

Ładowanie Telefonu1 - sprawdziłem że w trakcie nawigacji telefon ładuje się. Niestety nie znalazłem jeszcze sposobu na to aby móc zostawić Telefon1 na stałe podłączony w samochodzie gdyż po wyłączeniu zapłonu znika napięcie w porcie USB. Szukam jakiś aplikacji do automatyzacji w androidzie, które potrafiły by zareagować na przełączenie w tryb zasilania bateryjne i wyłączyć program i uruchomić tryb oszczędzania energii.

Użytkownicy rosyjskiego forum  4pda.ru - rozłożyli chyba temat mirrorlink na czynniki pierwsze jak nikt inny

m.in. rozwiązali problem związane z tym, że dźwięk z nawigacji google maps przerywa radio / muzykę puszczoną z innego telefonu przez bluetooth - w taki sposób (a przynajmniej ten sposób u mnie działa) że aktywują głośnik i mikrofon telefonu i i komunikaty idą przez głośnik telefonu

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=385663&st=5620#entry86452160

Dla ułatwienia pobrałem pliki z forum

https://drive.google.com/drive/folders/1HzAjXB4-DWqWpss2LZWz36Xrzzs7oUCM

generalnie kopalnia wiedzy - lektura na wiele nocy i dni polecam gorąco i będę dawał znać co jeszcze ciekawego znalazłem tam - gdzieś mi przemknął temat udostępnienia klawiatury podczas jazdy
 - poszukam jeszcze tego

Kolejna aktualizacja w temacie jednej z podstawowych niedogodności Mirrorlink (w moim przypadku uruchomionego na osobnym dedykowanym pod mirrolink telefonie Samsung S5) czyli wyłączaniu dźwięku radia/bluetooth

Koledzy z forum 4pda przygotowali nową wersję aplikacji MicManager, która ostatecznie rozwiązuje problem z dźwiękiem z google maps / innych nawigacji

W moim przypadku zadziałało perfekcyjnie :) i teraz słucham muzyki (tutaj albo radio albo muzyka bluetooth)  i jednocześnie przez głośniki samochodu słyszę głos nawigacji!

link do opisu rozwiązania:

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=385663&st=8660#entry95567979

pobrałem umieszczone na forum pliki:

Tak więc podsumowując w moim przypadku rzeczy, które nie do końca działają tak jak można by tego chcieć:
  • problemy z dźwiękiem - w nowej wersji MicManager rozwiązane
  • niedziałająca klawiatura w trakcie jazdy - rozwiązanie: 1. floating apps , 2. można najpierw wyszukać trasę na swoim telefonie co powoduje ze potem adres pojawia się na liście ostatnich miejsc wiec wystarczy tylko parę kliknięć 3. wpisać adres podczas postoju
  • połączenie tel. w trakcie nawigacji - tutaj problem bo Toyota zakrywa oknem rozmowy prawie ekran nawigacji i ciężko jak ktoś zadzwoni w trakcie jazdy

Cieszę się że jeden z powyższych problemów udało się całkowicie wyeliminować :) chyba najbardziej istotny w tym momencie

polecam rozwiązanie :)

Dodam, iż mam włączone na stałe w google maps tryb nocy oraz tryb samochodowy - wygląd w takiej konfiguracji bardzo pasuje kolorystycznie do tego co widzimy na głównym ekranie z licznikami i wygląda praktycznie tak samo jak w android auto

Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #726 dnia: 13 Lipca 2020, 18:02:56 »
Czy można regulować głośność w nawigacji Google w android auto?
Ja dziś próbowałem na wszelkie sposoby i nic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #727 dnia: 13 Lipca 2020, 20:33:47 »
W CP  głosność nawigacji reguluje się w czasie komunikatu z nawigacji. Może podobnie jest w AA .

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #728 dnia: 13 Lipca 2020, 20:46:13 »
wg komunikatów AA też tak jest ale u mnie niestety nie działało to.
W ustawieniach telefonu wyłączyłem w ustawieniach dźwięków przy połączeniu przez BT "bezwzględną głośność" czy jakoś tak to było i jutro przetestuję

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #729 dnia: 13 Lipca 2020, 22:55:48 »
Czy można regulować głośność w nawigacji Google w android auto?
Ja dziś próbowałem na wszelkie sposoby i nic

w samch google maps w trybie samochodowym w ustawieniach jest opcja dot. głośności nawigacji (trzy poziomy do wyboru) - czy tak samo jest w trybie AA ?

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #730 dnia: 14 Lipca 2020, 13:03:35 »
Ale tak to jest jak się kupuje auto za grubo ponad 100.000 i żydzi się na fabryczna Navi za 2500 zł.

https://money.cnn.com/2016/10/10/autos/car-navigation-frustration/index.html

"Many new cars today come with built-in navigation systems, but a lot of frustrated new car owners just use their phones for directions, according to a new survey." - czyli "według nowej ankiety, pomimo iż dużo nowych samochodów ma wbudowane systemy nawigacji, wielu sfrustrowanych posiadaczy nowych samochodów po prostu używa swoich telefonów do nawigacji"

Ja mam dosyć czekania, kupię sobie uchwyt i będę używał telefonu

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #731 dnia: 20 Lipca 2020, 16:15:25 »
Moje przygody z Mirrorlink:

Konfiguracja jakiej aktualnie używam:

Użytkownicy rosyjskiego forum  4pda.ru - rozłożyli chyba temat mirrorlink na czynniki pierwsze jak nikt inny

m.in. rozwiązali problem związane z tym, że dźwięk z nawigacji google maps przerywa radio / muzykę puszczoną z innego telefonu przez bluetooth - w taki sposób (a przynajmniej ten sposób u mnie działa) że aktywują głośnik i mikrofon telefonu i i komunikaty idą przez głośnik telefonu

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=385663&st=5620#entry86452160

Dla ułatwienia pobrałem pliki z forum

generalnie kopalnia wiedzy - lektura na wiele nocy i dni polecam gorąco i będę dawał znać co jeszcze ciekawego znalazłem tam - gdzieś mi przemknął temat udostępnienia klawiatury podczas jazdy
 - poszukam jeszcze tego

Kolejna aktualizacja w temacie jednej z podstawowych niedogodności Mirrorlink (w moim przypadku uruchomionego na osobnym dedykowanym pod mirrolink telefonie Samsung S5) czyli wyłączaniu dźwięku radia/bluetooth

Koledzy z forum 4pda przygotowali nową wersję aplikacji MicManager, która ostatecznie rozwiązuje problem z dźwiękiem z google maps / innych nawigacji

W moim przypadku zadziałało perfekcyjnie :) i teraz słucham muzyki (tutaj albo radio albo muzyka bluetooth)  i jednocześnie przez głośniki samochodu słyszę głos nawigacji!

link do opisu rozwiązania:

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=385663&st=8660#entry95567979

pobrałem umieszczone na forum pliki:

Tak więc podsumowując w moim przypadku rzeczy, które nie do końca działają tak jak można by tego chcieć:
  • problemy z dźwiękiem - w nowej wersji MicManager rozwiązane
  • niedziałająca klawiatura w trakcie jazdy - rozwiązanie: 1. floating apps , 2. można najpierw wyszukać trasę na swoim telefonie co powoduje ze potem adres pojawia się na liście ostatnich miejsc wiec wystarczy tylko parę kliknięć 3. wpisać adres podczas postoju
  • połączenie tel. w trakcie nawigacji - tutaj problem bo Toyota zakrywa oknem rozmowy prawie ekran nawigacji i ciężko jak ktoś zadzwoni w trakcie jazdy

Cieszę się że jeden z powyższych problemów udało się całkowicie wyeliminować :) chyba najbardziej istotny w tym momencie

polecam rozwiązanie :)

Dodam, iż mam włączone na stałe w google maps tryb nocy oraz tryb samochodowy - wygląd w takiej konfiguracji bardzo pasuje kolorystycznie do tego co widzimy na głównym ekranie z licznikami i wygląda praktycznie tak samo jak w android auto

Przy okazji zweryfikowałem też, że w trakcie rozmowy po BT - wskazówki nawigacji dalej są odtwarzane w tle

ps. zauważyłem ze sygica można w dobrej cenie kupić teraz  :-)

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #732 dnia: 05 Sierpnia 2020, 00:46:24 »
Samsung przestał wspierać mirrorlink i wygląda na to ma to wpływ nie tylko na nowe telefony ale również te starsze z androidem 6,7,8

Na wielu forach jest informacja że tylko mirrorlink w androidzie 8,9,10 pobiera w trakcie pierwszego podłączenia do samochodu certyfikat (+sposoby na obejście tego) ale wygląda na to że starsze telefony również przestały działać. Od wielu miesięcy z powodzeniem korzystam z rozwiązania zbudowanego w oparciu o galaxy S5 opisałem to w wątku http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=46913.0

i chciałem przygotować analogiczne rozwiązanie na nowym telefonie - i testuję od tygodnia wszystkie możliwe warianty na S7 (przeszedłem po kolei różne wersje androida ) i na żadnej nie udało się uruchomić mirrorlinka - telefon w oryginalnie nie był nigdy używany w mirrorlink. Tak wiec wg mnie informacja w innych miejscach związana z tym zakończenie wsparcia dla mirrorlink nie dotyczy starszych wersji androida nie jest prawdą - a przynajmniej u mnie na to wygląda. Dzisiaj dorwałem inny telefon S5 - i tak samo - nie działa - S5 miałem tylko na chwilę wiec ostatecznie nie wiem - ale tak samo z S7 testowałem na androidzie 6.0.1 i nic

Niestety Toyota Corolla 2019 - nie pokazuje żadnych pomocnych informacji w temacie - na innych forach znalazłem podobne przypadki w innych modelach samochodów gdzie na ekranie pokazywała informacja o nieważnym certyfikacie, czyli analogiczny problem jak przy nowszych adroidach.

Próbowałem nawet ręcznie kopiować pliki i konfigurację z działającego mirrorlink - ale nic nie pomagało.

Słuchajcie a czy ktoś z Was ma może działający z mirrorlink telefon

1. Galaxy S7 -  z custom recovery
2. Galaxy S5 neo -  z custom recovery

i mógłby podzielić się backupem swojego systemu?

Na teraz jak ktoś ma działający telefon z mirrorlink - niech pilnuje jak oczka w głowie! Nie czyści pamięci aplikacji samsung Mirrorlink jak również nie resetuje telefonu do ustawień fabrycznych.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #733 dnia: 05 Sierpnia 2020, 00:47:17 »
Czy problem jest tylko na Samsungach czy LG czy Sony rowniez ma problemy?

Moj A3 2016 ciagle pieknie dziala.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #734 dnia: 05 Sierpnia 2020, 01:12:30 »
Ja wiem tylko o samsungu

https://www.sammobile.com/news/samsung-ending-support-for-mirrorlink-car-mode-find-my-car/

internet i fora też tylko pisza o samsungu więc inne marki powinny działać. Byś może trzeba zmienić kierunek zainteresowania i poszukać w środ innych marek najlepszego okazu to wykorzystania jako dedykowany telefon do samochodu?

Z ciekawostek dla osób które nie mogą sie doczekać (tak jak ja!) aktualizacji do android auto -  polecam program HeadUnit reloaded - to jest program który potrafi odbierać "transmisję" z telefonu z android auto (również bezprzewodowo) - wiec dla chętnych do przetestowania jakby to działał AA w wersji bezprzewodowej z naszymi Toyotami.

Oczywiście do testów potrzebny jest telefon podłączony przez mirrorlink na którym będziemy w stanie uruchomić program HeadUnit reloaded. Wymagana jest wstępna konfiguracja android auto i pogrzebanie w ustawieniach programisty AA żeby to uruchomić ale działa i działa bezprzewodowo

Przetestowałem taki setup u siebie - działa sprawnie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl