Autor Wątek: Wyginanie się zderzaka tylnego na skutek kontaktu z ropą  (Przeczytany 1744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glonek

• Prawie Toyot
Wyginanie się zderzaka tylnego na skutek kontaktu z ropą
« dnia: 24 Września 2019, 20:17:13 »
Witam,

mój Auris Tourning Sport  II ostatnio trafił do serwisu blacharskiego w Toyocie. Powodem było wygięcie zderzaka tylnego blisko wlewu paliwa. Panowie w serwisie jednogłośnie uznali że to działania ropy której parę kropel umyka przy tankowaniu. Werdykt to wymiana ślizgów i zderzaka. Zastanawia mnie czy ropa faktycznie może odkształcić formę zderzaka, czy może jest to wada fabryczna tego modelu. Po drugiej stronie zderzak wchodzi jakby za bardzo do wewnątrz. Auto jest bezkolizyjne.

Proszę  o pomoc osoby które coś w tym temacie wiedzą lub spodlały się z podobnym przypadkiem. Dodam tylko że auto jest jeszcze na gwarancji firmowej.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Wyginanie się zderzaka tylnego na skutek kontaktu z ropą
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2019, 20:36:48 »
U mnie nic takiego nie ma. Wklej zdjęcie

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2019, 20:40:36 »
Nie wiem bo ja raz na 100 tankowań uleje krople. I mam podłożony papier bo nie raz widziałem auta z tą ochydną plamą po paliwie od wlewu albo miejsca szczególnie w tym okręgu skorodowane

Offline Eryko_twl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2019, 21:01:39 »
Witam,

mój Auris Tourning Sport  II ostatnio trafił do serwisu blacharskiego w Toyocie. Powodem było wygięcie zderzaka tylnego blisko wlewu paliwa. Panowie w serwisie jednogłośnie uznali że to działania ropy której parę kropel umyka przy tankowaniu. Werdykt to wymiana ślizgów i zderzaka. Zastanawia mnie czy ropa faktycznie może odkształcić formę zderzaka, czy może jest to wada fabryczna tego modelu. Po drugiej stronie zderzak wchodzi jakby za bardzo do wewnątrz. Auto jest bezkolizyjne.

Proszę  o pomoc osoby które coś w tym temacie wiedzą lub spodlały się z podobnym przypadkiem. Dodam tylko że auto jest jeszcze na gwarancji firmowej.
Miałem to samo w yarisie zderzak po lewej wyskoczył z zaczepów i już nie chciał się wcisnąć , kilka yarkow jakie mieliśmy w firmie miało ten sam problem .

Wysłane z mojego Lenovo YB1-X90L przy użyciu Tapatalka

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2019, 21:21:33 »

Tak zdarzały się sytuacje że odstawały lekko rogi zderzaków pod wpływem ropy która to uszkadzała ślizgi/ zaczepy zderzaków. Dotyczyło to m.in fordów, renault czy też Audi. Ale było to z 10 lat temu i myślałem że temat już opanowany. A tu taka niespodzianka szczególnie w nowym aucie.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Glonek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2019, 21:23:51 »
Fotki odkształcenia i wklęsłości po drugiej stronie

https://ibb.co/0sBt0n7
https://ibb.co/g76QgBH
https://ibb.co/wYJKz9Y

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2019, 20:57:25 »
Ale przecież musiałbyś wylewać spore ilości ropy na ślizgi żeby się odkształciły

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl