Autor Wątek: Sygnaly po zamknieciu samochodu  (Przeczytany 8104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal

• Toyot Leżący
  • *
Sygnaly po zamknieciu samochodu
« dnia: 29 Września 2019, 20:17:03 »
Czesc,

Po wymianie szyby w Aurisie Sports Touring 2015 po FL mam problem po zamykaniu drzwi. Po zamknieciu slychac 3 szybkie pikniecia i po hakims czasie 2 nastepno. Co moglo sie wydarzyc i jak to naprawic ? Blad systemu to wykasowanoa czy kwestia zlego montazu nowej szyby ? Wszystkie drzwi i szyby sa pozamykane. Maska tez. Uzywajac drugi zestaw kluczykow sytuacja powtarza sie.

Z gory dzieki !

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sygnaly po zamknieciu samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2019, 05:56:48 »
A nie włącza Ci się alarm sam z siebie co jakiś czas?
Może to być np. przerwany przewód od krańcowki pod maską silnika. Zerknij do instrukcji obsługi alarmu co oznaczają dane pikniecia.

Offline Michal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2019, 11:57:28 »
Przemo alarm włącza się czasami kiedy po odblokowaniu auta z kluczyka otworzę inne drzwi niż drzwi kierowcy. W instrukcji obsługi auta nie znalazłem informacji o sygnałach. Poszukam w domu czy mam dodatkowo osobną instrukcję alarmu, obawiam się że nie mam ;/
Czy możesz doprecyzować gdzie mogę szukać tej krańcówki przewodu pod maską silnika ?

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2019, 15:09:34 »
Jaki masz alarm? Z tego co wiem ASO montowalo Q-Safe i Cobry. Jak nie wiesz, pomocne będzie zdjęcie przycisku alarmu wewnątrz kabiny. Montuja najczęściej koło sterowania lusterek, wylaczania vsc. Inna opcja to zdjęcie "pastylki" przy kluczach.

Na początek otwórz wszystkie drzwi włącznie z bagaznikiem i zobacz czy między zegarami wyświetla, że drzwi są otwarte.   

Offline Michal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2019, 21:45:04 »
Po otwarciu wszystkich drzwi i bagara widac wszystko ladnie miedzy zegarami. Pod maska znalazlem kabelek, taka spiralke czarna zakonczona rozowa prosta koncowka na okolo 5 cm, w srodku jest chyba jakis drucik. Kabelek jest jakby odlaczony, moze to jest przyczyna ? Nie wiem jak do postu dodac djecie. Ewentualnie gdzie to podpiac ?

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2019, 22:58:10 »
Krańcowki są różne, Twoja wygląda jak mniejsza wersja laski dynamitu i przyciąga metal? Jeśli tak, to na 99% krańcowka ma przerwany obwód.
Jak jest przewód z centralki wyprowadzony, możesz probowac zlutować stara lub kupić nową.

Offline Michal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2019, 09:24:52 »
tak, to wygląda jak mini laska od dynamitu. A nie można tego po prostu ponownie przyczepić na właściwe miejsce ? No i gdzie to powinno być oryginalnie przymocowane ? Czy to możliwe, że podczas naprawy szyby ktoś to świadomie odłączył ?

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2019, 12:16:05 »
Spróbuj włożyć, może się uda. Montowana moze byc np. przy podszybiu od komory silnika w gumowej uszczelce. Przy wymianie szyby mogli nie wiedziec, zapomnieli i jest jak jest.

Offline Michal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2019, 11:42:20 »
Przemo miałeś rację, faktycznie trzeba to było włożyć w gumową uszczelkę od strony szyby. Wydaje się, że sprawa załatwiona. Dzięki !

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2019, 16:37:42 »
Spoko, cieszę się, że mogłem pomóc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl