Autor Wątek: Zamarzanie szyby przedniej od wewnątrz  (Przeczytany 15161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
Zamarzanie szyby przedniej od wewnątrz
« dnia: 10 Października 2019, 18:30:02 »
Mam problem z CHR odkąd został zakupiony tj. 2017 rok 1.2 benzyna manual. Od pierwszej zimy zgłaszałem do ASO, że podczas przymrozków np. -4 i dalej (im wyższy minus tym gorzej) dochodzi do zamarzania przedniej szyby od wewnątrz. Rok 2018 również problem zgłaszany w serwisie ASO. Dołączone zostały zdjęcia i filmiki na pendrive jak dramatycznie wygląda sytuacja w zimie. Tylko szyba przednia od wewnątrz. Pozostałe szyby w środku są ok.
Samochód był na testach w ASO przez 2 dni gdzie nie wykryto żadnej nieprawidłowości. Została odtłuszczona przednia szyba wewnątrz auta i wyczyszczona. Pomogło to tylko o tyle, że zamarzała w większych temperaturach. Jak było np. -4 to była tylko mgiełka na szybie, więc to jeszcze nie taki dramat.
Sytuacja w zimę jest dramatyczna trzeba przez 15-20 minut odmrażać przednią szybę od środka, przy nadmuchu ciepłego powietrza wszystko się topi na szybie i spływa w środku jak przy deszczu.
W ASO tłumaczono, że być może od czyszczenia wewnątrz plakiem osadzają się drobiny na szybie lub że to od różnic temperatur w zimę i klimatyzacji ? tak podobno po oglądnięciu filmików powiedziała im centrala w Warszawie.
Próbowałem już wszystko, jeździć w zimę na klimatyzacji, wrzuciłem pochłaniacz wilgoci do auta, nie używałem plaka, czyściłem szybę od wewnątrz ? NIC to nie dało. W zimę było np. ? 8 i szyba tak bardzo w środku zamarznięta jak na zewnątrz ? trzeba byłoby ją skrobać jak to zewnętrzną, sytuacja dramatyczna.
Co polecacie, co można z tym zrobić? Auto jest póki co w okresie 3 letniej gwarancji.
Obok na ulicy sąsiedzi mają starsze auta w różnym stanie i takie cuda się nigdy na wewnętrznych szybach nie działy, a tutaj nowe auto i taki problem w zimę. Pomóżcie kochani.

Zdjęcia

[img=//www51.zippyshare.com/thumb/wvd7JNdp/file.html]http://[/img]
[img=//www51.zippyshare.com/thumb/HKfovnyd/file.html][/img]

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zamarzanie szyby przedniej od wewnątrz
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2019, 21:42:21 »
Nagrzewnica Ci nie działa (brak plynu/termostat nie zamyka obiegu bądź nagrzewnica może być zanieczyszczona - takie mikrokanaliki mogą być czymś zabrudzone), zamiast gorącego powietrza puszcza Ci co najwyżej letnie powietrze i para z oddechu zamarza na szybie. Im niższa temperatura na zewnatrz tym bardziej para wodna nie odparowuje i zamarza.
Miałem podobnie w Oplu, przy temperaturach ok.0 st. cos takiego nie występowało,ale jak było bardziej na minusie to występował właśnie taki objaw. Przy -30 nie dało się autem jeździć (2006r.), bo środek zamarzał. Troszkę pomagał kartonik zaslaniajacy chłodnice.
Najlepiej byloby wjechac dwoma autami do chlodni i sprawdzic jak sie zachowuja w niskiej temp.
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2019, 21:51:01 »
Wygląda na to że w Twoim aucie dochodzi do znacznego zawilgocenia!
Spróbuj w zimie przed wyłączeniem silnika wywietrzyć rozgrzane wnętrze samochodu przez otwarcie wszystkich szyb! To jest doraźny sposób ale mimo wszystko coś jest nie tak z Twoim autem! Nie odpuściłbym serwisowi!
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2019, 21:53:24 wysłana przez zdenek2007 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2019, 22:45:30 »
Nie jest kolego przypadkiem tak, że dużo jeździsz na zamkniętym obiegu powietrza?
Jeśli tak jest, to faktycznie wilgotne powietrze osiada na tym, czego ma się przyczepić czyli szyby pod kątem.
Na próbę, przy najbliższej okazji wywietrz auto otwierając wszystkie drzwi aby temperatura w aucie wyrównała się z temp na zewnątrz.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2019, 00:38:02 »
Sprawdz czy Ci woda nie stoi w bagazniku. Ja tak mialem w Aurisie ze w kole zapasowym bylo 5cm wody. Przy hamowaniu wszystko sie wlewalo do srodka. Szybka byla tak samo lodem oblepiona jak u Ciebie

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2019, 06:55:29 »
Na pocieszenie Ci powiem że nie jesteś sam w tym temacie,ja tak mam od 3lat,podjeżdżam na parking firmowy gdzie stoi 50aut głównie graty i oczywiście tylko toyota zaparowana, koleżanka ma też chr i u niej to dopiero się dzieje,lodu na 0,5cm,nic nie wymyślisz a ASO nie pomoże bądź tego pewny,ja próbowałem już wszystkiego i się poddałem,gdzieś czytałem na naszym forum że filtr przeciwpyłowy jest bardzo niskiej jakości zresztą jak całe auto,może tu leży wina,odtłuszczanie,pochłaniacze wilgoci,klimatyzowanie nic nie daje

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Października 2019, 09:31:51 »
Dziękuje wszystkim za informację. Zapomniałem dodać, że nie jeżdżę na obiegu zamkniętym lub staram się nie - takie tłumaczenie słyszałem w ASO. Ponadto w tamtym roku samochód tydzień stał nie jeżdżony w zimę obserwowałem go, w dzień jak było +3 to szyba ociekała a w nocy jak było -6 to ponownie zamarzała, więc użytkowanie przez kierowcę chyba nie ma na to aż takiego wpływu. Byłem nawet oglądać wewnętrzne szyby sąsiadów, nikt na ul. nie ma takiego problemu nawet przy - 17. Auto jest co tydzień sprzątane więc sprawdzam czy nie ma wilgoci itd.

Może to filtr kabinowy, może to nieszczelność szyby przedniej ? Jak myślicie co mam dalej w tym roku to robić zgłaszać do ASO ?
Może CHR ma wadę fabryczną z tymi szybami, myślę że trzeba ostrzec innych użytkowników że się z nimi tego nie wygra a kłopot jest przez pół roku spory.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Października 2019, 09:33:33 »
Poza tym wcześniej jeździłem MAZDĄ 3 z 2014 roku i bez względu co bym z nią nie robił i na użytkowanie nigdy nie było takiego problemu.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2019, 09:34:08 »
Zamontuj wilgotnościomierz.

I porównaj wskazania w innych samochodach w tym samym czasie i miejscu
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2019, 12:42:16 »
Dawno, dawno temu miałem tak jak nagrzewnicę miałem nieszczelną. Wtedy glikol krystalizował się na szybach. Też miałem szron od środka :(
SAP ABAP Certified Developer

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2019, 12:51:15 »
jak nagrzewnicę miałem nieszczelną. Wtedy glikol krystalizował się na szybach. Też miałem szron od środka :(

Glikol (a właściwie jego roztwór w układzie chłodzenia) ma temperaturę krzepnięcia z minus 35*C.
Więc przy panujących u nas ostatnio zimach nie mógł ci krystalizować na szybie :)

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2019, 13:05:57 »
Moim zdaniem jest źle wklejona szyba przednia w dolnej części . Tym bardzie że jak twierdzisz na szybach bocznych tych objawów nie ma .

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Października 2019, 13:30:26 »
U mnie szronią też boczne

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2019, 15:55:46 »
No właśnie najciekawsze jest to, że boczne są ok leciutka mgiełka tak jak w innych autach która schodzi po nadmuchu :-) a przednia do skrobania

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Października 2019, 16:00:33 »
Trzeba zrobić eksperyment i wywalić filtr przeciwpyłowy na parę dni.Mam do Ciebie pytanie czy słyszysz czasami bulgotanie (jakby woda się przelewała)pod deską rozdzielcza?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl