Autor Wątek: e12 1.4 D4D mokry intercooler  (Przeczytany 6679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kartoflany

• Prawie Toyot
e12 1.4 D4D mokry intercooler
« dnia: 14 Października 2019, 11:07:43 »
Witam, jest to mój pierwszy wątek tutaj więc pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
Do rzeczy, jak bardzo jest źle?

A teraz trochę wyjaśnienia.
W trakcie wymiany oleju zauważyłem "spoconą" dolną cześć nadkola która odchyliłem i zauważyłem to co na foto powyżej (stąd taka jakość foto). Nigdy pod samochodem/silnikiem nie było żadnej plamy więc wyciek raczej świeży ewentualnie niezbyt obfity tylko rozciągnięty w czasie.
W pracy samego silnika/samochodu nie zauważyłem żadnych zmian.
Obydwie grube rury są dobrze dociśnięte i raczej suche zastanawia mnie ta mała u dołu z boku (na drugim foto jest ledwie widoczna w lewym górnym rogu) której niestety nie sprawdziłem ciężki dostęp a wydaje się najbardziej usyfiona i jakby to od niego rozciąga się plama.

Mowa o tym panu:

Co to tak właściwie jest i czemu służy? (nie intercooler tylko ten mały niby "odpływ")

Czy możliwe że turbo mi siada i tak olejem pluje czy to tylko nieszczelność czy może separator oleju?

soveir

• Gość
Odp: e12 1.4 D4D mokry intercooler
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2019, 12:01:06 »
Sprawdź szczelność węży i ewentualnie je wymień, trochę oleju zawsze będzie to nie nowe auto. Nie przejmować się i jeździć ;)

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2019, 12:34:11 »
Typowy objaw puszczenia uszczelnien na turbo. Zaczyna pluc olejem do IC. To zwiastum zeby powoli przygotować sie na jej wymianę ? nie jestem zwolennikiem regeneracji kompresora?  Jak odkręcić dolnego węża to będziesz widział Ile jest oleju w intercoolerze warto to zrobić. To zapocenie bedzie nasilac sie coraz bardziej. Widac na zdjeciach ze masz juz ej na oslonie? wyciek juz jest spory. Mam to samo w seojej drugiej e12, przy oryginalnym przelocie 285 tysi. W drugiej wymienialem turbo i IC i nie ma sladu pi oleju. Wszystko jedt suchutkie na zewnatrz i tak być powinnio. To nie jest vw gdzie sie poci i kapie a mechanim mowi? lepiej nie bedzie, moze byc tylko gorzej:))  Takze szykuj kase na remont bo bedzie tego oleju coraz wiecej. Ja z takin eyciekiem jezdzilem 20 tysi pi 320 wymienialem turbine to juz wrzucalo blad na kompie i stanela zmienna geometria. Takze rób jak uwazasz. Tak byc nie powinno, ma byc sucho. Olej w samym ic moze byc, ale w sladowych ilosciach a nie do tego stopnia ze sie przelewa. koniec kropka:))

Offline kartoflany

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2019, 12:40:55 »
Zrobiłem mały rekonesans i jeśli dobrze widzę i rozumiem ten mały odpływ u dołu jest od płynu chłodniczego:

Link do katalogu części skąd pochodzą powyższe wycinki

I tu kolejne pytanie jak rozpoznać czy to płyn chłodniczy czy olej?

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2019, 13:42:23 »
zdejmij dolny przewod z IC wez sobie sloik i zobaczysz ze to olej. Nie twoez owych teorri czt domyslow o plynie chlodniczym w ukladzie ""powietrza"" tym wezykiem z ktorego robisz doktoraty  na 200% nie plynie plyn chodniczy :))) szykuj kase na wymiane turbiny albo regeneruj a nie kombinujesz jak problem ominać ze to nie moze byc olej silnikowy:)) kolejny uparciuch jak osioł:))

Offline kartoflany

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2019, 15:52:15 »
zdejmij dolny przewod z IC wez sobie sloik i zobaczysz ze to olej. Nie twoez owych teorri czt domyslow o plynie chlodniczym w ukladzie ""powietrza"" tym wezykiem z ktorego robisz doktoraty  na 200% nie plynie plyn chodniczy :))) szykuj kase na wymiane turbiny albo regeneruj a nie kombinujesz jak problem ominać ze to nie moze byc olej silnikowy:)) kolejny uparciuch jak osioł:))

Ja nic nie twierdze bo nic nie wiem dlatego pisze/pytam bo chce się dowiedzieć.
Problemu nie chcę ominąć tylko zdiagnozować.

Jak już pisałem nie wiem co to za przewód i do czego on jest według schematu prowadzi do zbiornika płynu chłodniczego.
Jak tylko będę miał możliwość ponownego wejścia pod samochód na pewno to sprawdzę + olej w dolnym grubym przewodzie.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2019, 16:36:01 »
Jak już pisałem nie wiem co to za przewód i do czego on jest według schematu prowadzi do zbiornika płynu chłodniczego....
       Wcale nie prowadzi do zbiorniczka płynu chłodniczego. Czytaj schematy i to co napisalem ze zrozumieniem. To gumowy wężyk powietrza"" a nie zadnego płynu!  Napisalem Ci ze to zapocenie to olej silnikowy z turbiny, gorzej jak z silnika bo tak tez moze byc.. dobry mechanik zdiagnozuje to błyskawicznie, taką dedukcjä jak Twoja problemu nie rozwiążesz. Mozna pisac doktoraty i snuć nowe teorie? chlodzenia coolera plynem chlodniczym:)), plama gwarantuje za sama nie wyschnie. Uwazam ze i tak juz duzo wiesz.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2019, 16:44:27 wysłana przez smokofilidanek »

Offline ewemarkam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Października 2019, 05:04:17 »
I tu Cię zaskoczę. Są intercoolery chłodzone cieczą. Nie mam tu na myśli natrysku wody na niego. Tylko że jest to wymienik ciepła między płynem chłodniczym a powietrzem. Jest to zawsze osobny układ niż obieg chłodzenia silnika.  Np w Subaru Legacy GT, ale tych starszych.
https://youtu.be/J3PuoP0mjho
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2019, 05:07:05 wysłana przez ewemarkam »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl