Autor Wątek: Błąd P0045 wystąpił raz i zniknął - jaka może być przyczyna?  (Przeczytany 4000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Błąd P0045 wystąpił raz i zniknął - jaka może być przyczyna?
« dnia: 17 Października 2019, 10:58:02 »
Miałem taką sytuację - jeździłem, stanąłem, włączyłem silnik i zapalił się błąd P0045 "Turbo/Super Charger Boost Control Solenoid Circuit/Open". Oczywiście silnik bez mocy etc. Wykasowałem ten błąd, wyłączyłem i włączyłem silnik - i nic się nie zapaliło, nie było żadnego błędu. Od tego czasu przejechałem z 80-100 km, bez problemów. Samochód Auris II 1.4 D4D.

Co to może być za problem?

Dodam, że tutaj:

https://www.autoblog.com/2016/03/24/p0045-obd-ii-trouble-code-turbo-super-charger-boost-control-sol/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAK5m4PEDUD5lCWDYHXf4A1O9DylFeph6rxlzynbvK1Di4K_RqHyU-cFuaYIInPIrtCENp7uKoF1pJH6ciDfCCTq6JE2cc6K_olBAUjzO_ib4KsWYg4jVPQTJkjz9cCLjZqkKjIF1eX7Ek_B06RFCQIJM6AgDOxBrHOPX_H8v99Vo

znalazłem na końcu informację, że auta z większym przebiegiem mogą taki błąd P0045 mieć czasami, by nie napisać - ten typ tak ma. Dziwne.

Coś to musi powodować, przewody, tarcia, zakłócenia, cokolwiek... Dziwne.

PS: Chciałem pojechać na sprawdzenie turbiny, ale mechanik po informacji, że błąd skasowany, zasugerował przyjechanie, jak będzie, by można było to zdiagnozować...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Błąd P0045 wystąpił raz i zniknął - jaka może być przyczyna?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Września 2020, 20:52:20 »
Miałem P0045 drugi raz. Prawie rok po poprzednim zdarzeniu. Lampka się załączyła, przeczytałem kod, skasowałem, wyłączyłem silnik, włączyłem - i wszystko pięknie. O co kaman? Jakiś przewód czasami nie styka? Zawór się "nie domknął" przy wyłączaniu/włączaniu? Dziwne...

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Września 2020, 22:01:00 »
Zobacz w jakim stanie masz przewody podciśnieniowe i ewentualnie wymień na nowe.
Ta solenoida jest przy turbinie, możesz sprawdzić czy piny w kostce wymagają czyszczenia.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2020, 08:56:52 »
22.09, czyli po tygodniu, P0045 zdarzyło trzeci raz! Skasowałem i nie ma. Obejrzałem przewody jak mogłem, pomędrkowałem, Internety poprzeglądałem... Trzeba oddać w dobre ręce do sprawdzenia, ja nic nie poradzę.

BTW W Internecie w poradach większość przyczyn tego błędu ma raczej właściwości stałe, coś lepiej zepsute, oprócz problemów z kostkami i/lub przewodami elektrycznymi. No i - nie wiedzieć czemu - brudnego filtra powietrza (co on może mieć do tego?).

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2021, 11:31:47 »
No i znów P0045 przy odpaleniu ciepłego silnika. Skasowanie i jazda dalej bez żadnych problemów. Dziwne, dziwne...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl