Autor Wątek: Corolla E15 LPG  (Przeczytany 6162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline danielkaczmarski97

• Toyot Leżący
  • *
Corolla E15 LPG
« dnia: 22 Października 2019, 17:34:48 »
Witam, Panowie i Panie jestem tu nowy i pierwsze co to chciałbym się przywitać a więc Dzień Dobry.
Zostałem posiadaczem corolli E15 1.6 DUAL VVTi (ZRE151(E))(91kW) to chyba 124 koniki z 2009 roku. Autko ma przebieg 170 tys. km. i jest od pierwszego właściciela.
Jedyne co musiałem zrobić to sprzęgło (nie wiem czy kiedykolwiek były sprawdzane luzy zaworowe).
 Moje pytanie jest mianowicie takie (niestety nie znalazłem konkretnych informacji na forum) czy do tego silnika warto montować instalacje LPG? Rocznie robię mniej wiecej 20/25 tys km głównie trasy 60km i kilka razy w roku trasy po 500km. Chciałbym obniżyć troszeczke koszty samej jazdy dlatego pomysł o instalacji. Już miałem kilka aut z lpg ale głównie z grupy VAG, a nigdy toyota. Instalacja jaka by miała być to KME w połączeniu ze STAGIEM lub LPGTECH.
Jeśli jest gdzieś wątek o to samo co ja pytam to z góry przepraszam i proszę o link.

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla E15 LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2019, 19:54:40 »
Lpg techa odradzam. Mam 3 samochody z tą instalacją i w każdym są problemy. Śp kumpel zakładał lpg techa, namówił mnie i w cenie promocyjnej, po kosztach założył w 3 autach od razu ale nie jestem zadowolony. W kazdym aucie są problemy z instalacją a dokładniej z wtryskami i oprogramowaniem.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2019, 20:07:50 »
Problemem jest zapewne " po kosztach" , a nie LpgTech. Gazownikiem nie jestem, ale akurat uważam, że dzisiejszy Tech jest bdb. Stag jest popularny, ale algorytm techa jest trochę lepszy. Oczywiście nic nie zastąpi dobrze dobranych gratów i odpowiedniego, uczciwego strojenia.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2019, 21:10:36 »
Lpg techa odradzam. Mam 3 samochody z tą instalacją i w każdym są problemy. Śp kumpel zakładał lpg techa, namówił mnie i w cenie promocyjnej, po kosztach założył w 3 autach od razu ale nie jestem zadowolony. W kazdym aucie są problemy z instalacją a dokładniej z wtryskami i oprogramowaniem.

Problemy są, bo została instalacja wrzucona pod maskę a nie zamontowana, o braku strojenia nie wspomnę ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline danielkaczmarski97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2019, 16:11:57 »
Dzięki za odpowiedź. czyli mówicie że moge spokojnie pakować lpg do tego silniczka ?
A jeszcze jedno pytanie odnośnie ustawienia luzu na zaworach ile mniej więcej może to kosztować i szukac gdzies mechanika czy lepiej niech zrobi to gazownik ?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2019, 17:35:11 »
Możesz śmiało gazować, tylko wybierz dobrego gazownika.
Kontroli zaworów może się podjąć gazownik, ale nie musi, tylko niech się pod tą czynnością podpisze fakturą. Cena zależy od warsztatu i rejonu- ok 300-400zł

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2019, 17:40:58 »
Kto usuwa posty z tego tematu ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2019, 19:34:24 »
Każde z moich aut było ustawiane indywidualnie,"pod silnik". Tak że to nie była robota na sztuke. Po prostu sterowniki w lpg techu są do kitu i sam fakt że co chwila są wypuszczane aktualizacje świadczy o dużych niedociagnieciach. Wcześniej miałem instalację STAGA i przez wiele lat wymienialem tylko filterki. Takie jest moje doswiadczenie z LPGTech. Ktoś inny może miec zupełnie inne.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2019, 20:33:23 »
Po prostu sterowniki w lpg techu są do kitu i sam fakt że co chwila są wypuszczane aktualizacje świadczy o dużych niedociagnieciach
Podaj mi proszę datę produkcji staga i nr softu, napiszę Ci ile było aktualizacji do tego sterownika, zdziwisz się. Aktualizacje, to przeważnie dodanie funkcji, nowego sprzętu w postaci czujników, sensorów wskazania poziomu paliwa czy nowych na rynku wtryskiwaczy.
Masz odczucia takie, a nie inne i ja to rozumiem, ale gwarantuję Ci, że nie sprzęt był tu problemem. Potwierdzi Ci to zapewne każdy ogarnięty w temacie LPG.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2019, 21:41:25 »
że nie sprzęt był tu problemem. Potwierdzi Ci to zapewne każdy ogarnięty w temacie LPG.

Zgadza sie w 100%. Sterownik gazownik dobiera "pod siebie", tzn. taki, jaki obsługuje w 100%. Czasami klient chce montażu konkretnego sterownika, bo sam ma wiedzę jak go obsłużyć. Natomiast sterownik, wtryski, reduktor, butla, węże choć bardzo waże to elementy to tylko czesci składowe instalacji - oczywiście muszą być odpowiednio dobrane i to nie podlega dyskusji, natomiast cała tajemnica prawidłowo działającej instalacji LPG to prawidłowy montaż i strojenie, co w naszym kraju nie jest to takie oczywiste wśród gazowników. W przyszłym tygodniu gazuję nową Corolle 1,6 i z chęcią wrzucę zdjęcia prawidłowo zamontowanej instalacji - będzie o czym popisać, oj będzie ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2019, 21:51:30 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Października 2019, 21:49:20 »
Czekamy na zdjęcia i opis instalki :)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Października 2019, 21:53:09 »
Wstępnie graty jakie wpadną to: sterownik Optima Nano, reduktor KME Tur, wtryski Barracuda, węże gazowe i wodne Faro i Parker, opaski sprężyste lub/i samozaciskowe Oetiker, zbiornik 630/220. Zastanawiam się jeszcze nad wlewem: pod klapką czy w zderzaku.
Jeśli się nic nie zmieni i złośliwość rzeczy martwych nie zadziała to we wtorek odbiorę auto po montażu ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2019, 21:56:48 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Października 2019, 06:32:45 »
Ja sie nie znam na gazowaniu aut i pisze tylko o problemach jakie mam z tą instalacja. Po ilus tam wizytach u gazownika wkurzylem sie i pojechalem do innego gazora z Koszalina. Gosc ma bardzo dobre opinie i wiedzę,i przyjezdzaja do niego ludzie nawet ze Szczecina. Jego opinia była jednoznaczna, lpg tech to gówno. Miał nawet takie ładne podświetlane logo lpgtecha nad bramą wjazdowa ale jak z nim porozmawiałem, to stwierdził że już nie będzie montował lpgtecha i rezygnuje ze współpracy. Dobijają go ciagle wracający klienci na regulację itp. Ci do mojej instalacji, to stwierdził że jest założona profesjonalnie i nie ma zastrzeżeń. To było jakies 3lata trmu. Może teraz się coś zmieniło. Ja w każdym razie odpuściłem sobie ciągle wizyty u gazownika i jezdze na tym co mam. Raz zgasnie, innym razem telepie silnikiem, to żre jak smok,to chodzi jak bajka. Przestałem już na to patrzeć bo mi się nie chce i szkoda nerwow. Gaz mam zamontowany w BMW E36 1.8 is,  Renault Megane 1.4  16V i Audi A3 1.8 20V.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2019, 06:37:08 wysłana przez Koczis »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Października 2019, 06:42:51 »
Zdecydowanie widać, ze o instalacjach lpg wiesz bardzo mało. Szkoda tylko, ze śmigasz samochodami , które są mega proste we współpracy z lpg a nie pracuja jak potrzeba. Natomiast to, ze gość przestał montować instalacje X to nie wina samej, konkretnej firmy sterownika tylko zwyczajnie w świecie dostał od innego producenta lepsze warunki finansowe, obsługowe i tyle. Większość samochodów pojedzie na byle jakim sterowniku bo to nie sterownik decyduje o jakości montażu i strojenia a porządny gazownik a takich w Polsce jest może ok. 15.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2019, 06:44:43 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Października 2019, 10:00:27 »
Czekamy na zdjęcia i opis instalki :)
Tylko raczej w oddzielnym wątku. Bałagan się robi ogromny, a nie ma komu sprzątać :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl